• Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Babka jajowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Plantago ovata

Babka jajowata

  • W magazynie: 36 sztuk
    13,51
    W magazynie: 36 sztuk
    13,51
    W magazynie: 24 sztuk
    12,90
    W magazynie: 3 sztuk
    59,70
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Babka jajowata (Plantago ovata lub Plantago psyllium) to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego, który łagodnie, ale skutecznie reguluje pracę jelit, nie powoduje wzdęć i jest bezpieczny dla przewodu pokarmowego.

Roślina ta wykorzystywana była w w tradycyjnej medycynie perskiej i arabskiej. Najstarsze zapiski na jej temat sięgają X wieku.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Babka jajowata obfituje w rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. Dzięki temu:

  • Pozytywnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego i pomaga eliminować zaparcia, a przy tym nie powoduje wzdęć
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi
  • Wspiera prawidłową gospodarkę glukozy oraz insuliny
  • Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit dotkniętych stanem zapalnym


SKŁAD

Nasiona lub łuska babki jajowatej 100%. Surowiec najwyższej jakości.

W skład babki jajowatej wchodzi przede wszystkim ksyloza (59%) i arabinoza (22%). Są to węglowodany zaliczane do błonnika pokarmowego, które nie ulegają trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym.
W babce jajowatej obecne są również niewielkie ilości kwasu uronowego, galaktozy, glukozy, ramnozy i mannozy.

Nasiona całe (100 g)

Energia: 292 kcal
Węglowodany: 83 g
- w tym cukry: 0 g
- błonnik: 75 g
Tłuszcz: 0 g
Białko: 0 g
Wapń: 1667 mg (167% RDA)
Żelazo: 2 mg (11% RDA)
IG: 1

Łuska mielona (100 g)

Energia: 378 kcal
Węglowodany: 89 g
- w tym cukry: 0 g
- błonnik: 78 g
Tłuszcz: 0 g
Białko: 0 g
Wapń: 333 mg (33% RDA)
Żelazo: 2 mg (11% RDA)
IG: 2


BABKA JAJOWATA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Minimalna porcja zmielonych nasion lub łusek babki jajowatej to 5 g (1 łyżeczka). Należy je dodać do posiłku lub rozpuścić w wodzie i popić co najmniej 1 szklanką wody. Przyjmowanie z posiłkiem nie jest konieczne, natomiast przyjmowanie z dużą ilością wody jest wysoce zalecane.
Można przyjmować większe dawki, nawet do 30 g, ale wtedy należy pamiętać o wypiciu minimum 2 albo więcej szklanek wody.
Optymalna początkowa porcja babki jajowatej w celu uregulowania wypróżnień to 15 g dziennie, czyli trzy razy po 5 g. Potem można zwiększyć dawkę zależnie od potrzeb.

Babka jajowata ma właściwości zagęszczające, dlatego dobrze komponuje się z zupami, jogurtami, sokami i koktajlami. Należy pamiętać o wypijaniu dużych ilości wody, aby w pełni skorzystać z pozytywnych właściwości babki.
W związku z tym, że duże ilości błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników odżywczych, nie należy przyjmować babki jajowatej łącznie z preparatami witaminowymi i mineralnymi.

Czy forma ma znaczenie?

Babkę jajowatą możemy spotkać w formie samych zmielonych łusek, zmielonych ziaren lub całych ziaren. Ilość błonnika w każdej z tych form jest taka sama, jednak nasiona zawierają więcej błonnika rozpuszczalnego, natomiast w łusce większość błonnika stanowi jego forma nierozpuszczalna.
Błonnik rozpuszczalny ma szczególne znaczenie dla osób, które cierpią na choroby związane z zapaleniem jelit i może być pomocny w łagodzeniu objawów. Jest też skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu.
Z kolei błonnik nierozpuszczalny doskonale nadaje się do leczenia chronicznych zaparć.
Postać babki jajowatej może mieć również znaczenie w zależności od tego, w jaki sposób lubimy ją spożywać lub czy chcemy wykorzystać ją w celach kulinarnych.


  • Całe ziarna

1-2 łyżki nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić do napęcznienia na 15 minut. Spożyć razem z nasionami. Stosować 1-2 razy dziennie, najlepiej po południu i na 30 minut przed posiłkiem. Popić dodatkowo szklanką wody.


  • Mielone ziarno i łuska

1 łyżkę mielonych nasion/łuski zalać szklanką gorącej wody i odstawić do napęcznienia na 15 minut. Spożywać 1-2 razy dziennie, najlepiej po południu i na 30 minut przed posiłkiem. Popić dodatkowo szklanką wody.

Będą doskonale zagęszczać potrawy, sosy i smoothies. Mogą również zastępować mąkę w potrawach niskowęglowodanowych i bezglutenowych.


Przykłady


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Naturalne środowisko babki jajowatej to Hiszpania i Wyspy Kanaryjskie. Roślina ta potrzebuje terenu dobrze nawodnionego i nasłonecznionego. Uprawia się ją w Indiach, USA i Brazylii.

Kwiaty babki jajowatej są drobne i zielonożółte. Liście mają lancetowaty kształt i pokryte są włoskami. Roślina wydaje owoce, w których znajdują się małe nasiona. W suplementacji wykorzystuje się mielone nasiona oraz łuski nasion, razem lub osobno.

Więcej o babce jajowatej przeczytasz w naszym kompendium.

Kraj pochodzenia

- łuski mielone – Indie
- nasiona mielone – Polska


BIBLIOGRAFIA


1. http://examine.com/
2. Wei ZH, et al Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials . Eur J Clin Nutr. (2009)
3. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F, Lazcano-Burciaga G Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes . J Diabetes Complications. (1998)
4. Sierra M, et al Therapeutic effects of psyllium in type 2 diabetic patients . Eur J Clin Nutr. (2002)
5. Fernández-Bañares F, et al Randomized clinical trial of Plantago ovata seeds (dietary fiber) as compared with mesalamine in maintaining remission in ulcerative colitis. Spanish Group for the Study of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis (GETECCU) . Am J Gastroenterol. (1999)
6. http://nutritiondata.self.com/
7. http://nutritiondata.self.com/

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Sprawne jelita, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Maria D., W dniu: 13.12.2018

    Produkt spełnia moje oczekiwania. Babka jajowata znajduje zastosowanie do pieczywa bez glutenu.

  • Ocena: (5/5)

    Danuta B., W dniu: 20.03.2017

    Moje jelita ją uwielbiają :)

  • Ocena: (5/5)

    Natalia C., W dniu: 19.09.2016

    Babka stosowana przy nadwrażliwości jelita- polecam. Przy spożywaniu wraz z jedzeniem naprawdę skuteczna!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK