Brzoza – pączki kwiatowe
Pąki brzozy (Gemmae Betulae) wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i immunologicznego, wspomagają oczyszczanie organizmu i dbają o kondycję stawów, skóry, włosów i błon śluzowych.
Pączki brzozowe pojawiają się na drzewie wczesną wiosną i można je stosować w postaci świeżej, a nawet spożywać na surowo. W pozostałą część roku warto skorzystać z pączków suszonych. Nie tylko pąki brzozy wykazują cenne właściwości. W medycynie naturalnej istnieje gałąź, zwana gemmoterapią, która wykorzystuje pąki kwiatowe, liściowe i pąki młodych pędów pochodzące z różnych drzew i krzewów. W pąkach, podobnie jak w kiełkach, obecna jest potężna energia życiowa, która pozwala roślinom rosnąć, a ich skład biochemiczny znacznie różni się od składu dojrzałych części roślin. Pąki zawierają bogaty zapas substancji bioaktywnych, witamin i minerałów, a dodatkowo tkankę merystematyczną, której komórki namnażają się poprzez podział, powodując wzrost rośliny. Są one odpowiednikami ludzkich komórek macierzystych. Stosowanie pąków jest więc doskonałym sposobem na poprawę i utrzymanie dobrego zdrowia, zwłaszcza w aspekcie odporności i witalności.
PĄKI BRZOZY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- pączki kwiatowe brzozy działają moczopędnie, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu i sprzyjają wypłukiwaniu osadu z nerek i stawów,
- pozytywnie wpływają na funkcjonowanie stawów – dbają o ich prawidłową strukturę, elastyczność i ruchomość,
- wzmacniają mechanizmy odpornościowe organizmu,
- pomagają zmniejszyć obrzęki różnego pochodzenia,
- wykazują działanie antyseptyczne,
- korzystnie wpływają na skórę, włosy i błony śluzowe,
- koją podrażnienia wokół oczu.
ZASTOSOWANIE
- wzmacnianie i oczyszczanie organizmu
- dla zdrowia stawów
- pielęgnacja skóry, błon śluzowych i okolic oczu
SKŁAD
Pączki brzozy 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PĄCZKI BRZOZY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Brzoza pączki – herbata:
2 łyżki zmielonych pączków brzozy zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać po pół szklanki 4 razy dziennie. Po wystudzeniu można zastosować do przemywania skóry lub do przygotowania okładu.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie powinno się stosować preparatów z brzozy podczas terapii przeciwwirusowych – preparaty te powodują wydalanie z organizmu wszelkich substancji obcych, a więc także niektórych leków.
W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej produkt należy odstawić.
Kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować doustne stosowanie pączków brzozy z lekarzem.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Brzoza brodawkowata (Betula verrucosa, Betula pendula) występuje pospolicie w Polsce i w Europie, a także na Kaukazie, Syberii i w Azji Mniejszej. Jej naturalnym środowiskiem jest las, ale często sadzi się ją w miejskich parkach i przy drogach z uwagi na piękny wygląd.
Brzoza ma okazałą koronę i zwisające gałązki. Osiąga do 30 m wysokości. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest biała, łuszcząca się kora. Liście brzozy mają trójkątny kształt i zaokrągloną podstawę, ich brzegi są ząbkowane. Na jesieni przybierają żywy, żółty kolor. Kwiaty brzozy nazywane są kotkami lub baziami, dzielą się na męskie i żeńskie. Owocami brzozy są uskrzydlone orzeszki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Brzoza – pączki dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.rozanski.ch
2. http://www.herbiness.com
3. http://klaudynahebda.pl
4. https://pl.wikipedia.org