Caigua (Cyclanthera pedata) to hiszpańska nazwa zwyczajowa dla cyklantery stopowej, rośliny dyniowatej pochodzącej z Peru, która rodzi zielone owoce przypominające kształtem bakłażany. Indianie Quechua nadali jej nazwę kaywa (wymawianą jak kai-ła), a jej owoce spożywają jako warzywo. Młode owoce można jeść na surowo, a te starsze należy podgotować. Mają one łagodny smak, zbliżony do smaku ogórków.
Mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystują owoce caiguy nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie. Mają one niską wartość energetyczną i wysoką zawartość substancji czynnych, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Z tego powodu bardzo często są one stosowane w kuracjach odchudzających, zwłaszcza w połączeniu z lokalnym zielem hercampuri. Wykorzystywane są również pomocniczo w terapii cukrzycy i chorób układu krążenia.
Właściwości prozdrowotne:
Owoce caigua zawierają mnóstwo aktywnych związków o działaniu prozdrowotnym. Najważniejsze z nich to beta-sitosterol o udokumentowanej zdolności do redukcji poziomu cholesterolu, kwas galakturonowy, flawonoidy, glikozydy, taniny, alkaloidy i terpeny.
Wspólne działanie substancji bioaktywnych obecnych w owocach caigua:
Sproszkowany owoc caigua 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Caigua w proszku:
1 łyżeczkę proszku wymieszać z wodą lub sokiem i wypić, najlepiej przed posiłkiem. Stosować 2-3 razy dziennie.
Zaleca się, aby po 12 tygodniach stosowania zrobić przerwę na 3 tygodnie. Po tym czasie można wznowić kurację, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Korzystny wpływ na poziom cholesterolu i redukcję tkanki tłuszczowej wzmocni ziele hercampuri.
Okres ciąży i laktacji.
Cyklantera stopowa to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest powszechnie w Peru, Kolumbii i Boliwii. Rozprzestrzeniła się także w Ameryce Środkowej. Można ją spotkać wyłącznie w uprawie.
Caigua jest pnączem, którego pędy osiągają do 5 m długości. Jej liście są jasnozielone, mają dłoniasty kształt i ząbkowane brzegi. Ich unerwienie jest wyraźne. Kwiaty caigua są drobne i żółte, złożone z pięciu płatków. Owoce mają lśniącą, zieloną skórkę i kształtem podobne są do bakłażana. Wewnątrz nich znajduje się rząd dużych, czarnych nasion o nieregularnym kształcie, otoczonych białym miąższem. Niektóre owoce wytwarzają miękkie zielone kolce na powierzchni skórki.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Caigua dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. http://www.rain-tree.com
2. http://www.herbs2000.com
3. http://www.zdrowiezperu.pl
4. https://en.wikipedia.org
Część rośliny: | owoc |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Ekwador |
Zdrowie: | Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier |
Zastosowanie: | odchudzanie |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | Pomaga uregulować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Jest świetnym dodatkiem do diety odchudzającej. |
Nazwa łacińska: | Cyclanthera pedata |