Chaga (Inonotus obliquus) jest grzybem, który rośnie na pniach brzozy w chłodniejszych strefach klimatycznych półkuli północnej. Na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt atrakcyjnie i w ogóle nie przypomina grzyba. Wygląda tak, jakby ktoś podpalił fragment drzewa. Niekiedy mocno odstaje od pnia i formuje guza.
Grzyb ten to błyskoporek podkorowy, zwany chagą. Stosowany jest od wieków w medycynie Europy Północnej i Wschodniej, głównie w postaci wywaru.
Właściwości prozdrowotne:
Chaga zawiera olbrzymie ilości beta-glukanu, który pomaga zbilansować reakcje układu odpornościowego. Oznacza to, że chaga potrafi poprawić jego pracę, a jeśli jest taka potrzeba, potrafi go również spowolnić, gdy występuje jego nadczynność. Badania wykazały również, że chaga aktywizuje komórki układu odpornościowego odpowiedzialne za zwalczanie początkowej fazy nowotworu. Badania trwają i w tej kwestii potrzebne są jeszcze dodatkowe testy.
Z pewnością wiemy, że chaga jest skuteczna we wspieraniu standardowych terapii nowotworowych, takich jak chemioterapia, dzięki kompensacji negatywnych skutków ubocznych. Nie można jednak powiedzieć jednoznacznie, że chaga spowalnia rozwój raka.
Chaga sprzyja gojeniu się ubytków w żołądku i dwunastnicy. Wywiera kojący i łagodzący wpływ na wszelkie podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Badania pokazały, że znajdujący się w chadze kwas betulinowy korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi.
Chaga pokruszona:
2-4 łyżki chagi zalej w garnku 2 szklankami wody. Gotuj przez 15-30 minut. Wywar możesz spożywać bez ograniczeń. Chagę zalewaj i gotuj wielkrotnie, aż do momentu, kiedy wywar straci kolor.
Chaga mielona:
1-2 łyżeczki proszku umieść w zaparzaczu i zalej wrzącą wodą. Odstaw do naciągnięcia na 15 minut lub więcej. Napar możesz pić bez ograniczeń.
Chaga – błyskoporek podkorowy 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Chaga jest wysoce skoncentrowaną, czarną grzybnią, wystającą z pnia brzozy zakażonej pasożytniczym (lecz nietoksycznym) grzybem Inonotus obliquus. Część zewnętrzna jest ciemnego koloru, twarda i popękana, często wygląda jak spalone drewno i nazywana jest sclerotium. Wnętrze ma rdzawy, żółto-brązowy kolor.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do produktu Chaga – guz brzozy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Grzyb Chaga. Arkusz informacyjny.
2. Youn MJ, Kim JK, Park SY, et al. Grzyb Chaga (Inonotus obliquus) powoduje zatrzymanie i apoptozę komórek raka wątroby HepG2 w fazie G0/G1. World J Gastroenterol. Styczeń 28 2008;14(4):511-517.
3. Hyun KW, Jeong SC, Lee DH, Park JS, Lee JS. Izolacja i charakterystyka nowego peptydu, hamującego agregację płytek, pochodzącego z grzyba Inonotus obliquus. Peptydy. Czerwiec 2006;27(6):1173-1178.
4. Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, et al. Działanie przeciw hiperglikemiczne i przeciw peroksydacji lipidów suchej masy Inonotus obliquus u myszy zdrowych i cukrzycowych. J Ethnopharmacol. 19 czerwca 2008;118(1):7-13.
5. Lee SH, Hwang HS, Yun JW. Działanie antyrakowe ekstraktu wodnego z grzyba Inonotus obliquus, na komórki HT-29 ludzkiego raka okrężnicy. Phytother Res. 15 kwietnia 2009.
6. Zhong XH, Ren K, Lu SJ, Yang SY, Sun DZ. Postępy w badaniach nad Inonotus obliquus. Chin J Integr Med. Kwiecień 2009;15(2):156-160.
7. Youn MJ, Kim JK, Park SY, et al. Potencjalne antyrakowe działanie wodnego ekstraktu z Inonotus obliquus poprzez indukcję apoptozy w komórkach czerniaka B16-F10. J Ethnopharmacol. 21 stycznia 2009;121(2):221-228.
8. www.chagahq.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00