Chaga – guz brzozy
Chaga (Inonotus obliquus) jest grzybem, który rośnie na pniach brzozy w chłodniejszych strefach klimatycznych półkuli północnej. Na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt atrakcyjnie i w ogóle nie przypomina grzyba. Wygląda tak, jakby ktoś podpalił fragment drzewa. Niekiedy mocno odstaje od pnia i formuje guza.
Grzyb ten to błyskoprek podkorowy, zwany chagą. Stosowany jest od wieków w medycynie Europy Północnej i Wschodniej, głównie w postaci wywaru.
CHAGA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera pracę systemu immunologicznego
Chaga zawiera olbrzymie ilości beta-glukanu, który pomaga zbilansować reakcje układu odpornościowego. Oznacza to, że chaga potrafi poprawić jego pracę, a jeśli jest taka potrzeba, potrafi go również spowolnić, gdy występuje jego nadczynność. Badania wykazały również, że chaga aktywizuje komórki układu odpornościowego odpowiedzialne za zwalczanie początkowej fazy nowotworu. Badania trwają i w tej kwestii potrzebne są jeszcze dodatkowe testy.
Z pewnością wiemy, że chaga jest skuteczna we wspieraniu standardowych terapii nowotworowych, takich jak chemioterapia, dzięki kompensacji negatywnych skutków ubocznych. Nie można jednak powiedzieć jednoznacznie, że chaga spowalnia rozwój raka.
- Pozytywny wpływ na śluzówkę przewodu pokarmowego
Chaga sprzyja gojeniu się ubytków w żołądku i dwunastnicy. Wywiera kojący i łagodzący wpływ na wszelkie podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
- Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
Badania pokazały, że znajdujący się w chadze kwas betulinowy korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi.

CHAGA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Chaga cała:
Połam chagę na mniejsze kawałki. Umieść kilka z nich w garnku, zalej wodą i gotuj przez 15-30 minut. Wywar możesz spożywać bez ograniczeń. Chaga może być wygotowywana wielokrotnie, aż do momentu, kiedy wywar straci kolor.
Chaga mielona:
1-2 łyżeczki proszku umieść w zaparzaczu i zalej wrzącą wodą. Odstaw do naciągnięcia na 15 minut lub więcej. Napar możesz pić bez ograniczeń.

SKŁAD
Chaga – błyskoporek podkorowy 100%. Surowiec najwyższej jakości!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Chaga jest wysoce skoncentrowaną, czarną grzybnią, wystającą z pnia brzozy zakażonej pasożytniczym (lecz nietoksycznym) grzybem Inonotus obliquus. Część zewnętrzna jest ciemnego koloru, twarda i popękana, często wygląda jak spalone drewno i nazywana jest sclerotium. Wnętrze ma rdzawy, żółto-brązowy kolor.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.
Do produktu Chaga – guz brzozy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Grzyb Chaga. Arkusz informacyjny.
2. Youn MJ, Kim JK, Park SY, et al. Grzyb Chaga (Inonotus obliquus) powoduje zatrzymanie i apoptozę komórek raka wątroby HepG2 w fazie G0/G1. World J Gastroenterol. Styczeń 28 2008;14(4):511-517.
3. Hyun KW, Jeong SC, Lee DH, Park JS, Lee JS. Izolacja i charakterystyka nowego peptydu, hamującego agregację płytek, pochodzącego z grzyba Inonotus obliquus. Peptydy. Czerwiec 2006;27(6):1173-1178.
4. Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, et al. Działanie przeciw hiperglikemiczne i przeciw peroksydacji lipidów suchej masy Inonotus obliquus u myszy zdrowych i cukrzycowych. J Ethnopharmacol. 19 czerwca 2008;118(1):7-13.
5. Lee SH, Hwang HS, Yun JW. Działanie antyrakowe ekstraktu wodnego z grzyba Inonotus obliquus, na komórki HT-29 ludzkiego raka okrężnicy. Phytother Res. 15 kwietnia 2009.
6. Zhong XH, Ren K, Lu SJ, Yang SY, Sun DZ. Postępy w badaniach nad Inonotus obliquus. Chin J Integr Med. Kwiecień 2009;15(2):156-160.
7. Youn MJ, Kim JK, Park SY, et al. Potencjalne antyrakowe działanie wodnego ekstraktu z Inonotus obliquus poprzez indukcję apoptozy w komórkach czerniaka B16-F10. J Ethnopharmacol. 21 stycznia 2009;121(2):221-228.
8. www.chagahq.com
***