Kwiat bzu czarnego (Sambuci flos) cieszy się wszechstronnym zastosowaniem zielarskim, kulinarnym i ozdobnym. Świeże kwiaty wykorzystuje się do sporządzania syropów i nalewek, a nawet dodaje do sałatek. Są one także składnikiem włoskiego likieru sambuca, razem z anyżem gwiaździstym i nasionami kopru włoskiego.
Bez czarny (Sambucus nigra) posiada wiele cennych właściwości dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Jego owoce, kwiaty i kora stosowane są w celach medycznych i kosmetycznych. Napary z kwiatów bzu spożywano dawniej w przeziębieniach, kaszlu oraz w celu udrożnienia zatok, a także stosowano zewnętrznie do przemywania skóry, oczu i gardła.
Bez czarny otaczany był dawniej wielką czcią i przypisywano mu moc ochronną. Brytyjczycy mawiali, że mijając czarny bez, należy się przed nim skłonić, Germanie uważali ścinanie tego krzewu za świętokradztwo, a Skandynawowie przed zerwaniem gałązki lub kwiatów pytali o zgodę driadę – matkę bzu, Hylde Moer.
Kwiaty bzu czarnego zawierają flawonoidy (w tym rutynę), garbniki, kwasy organiczne, steroidy, triterpeny oraz witaminy.
Dzięki obecności aktywnych związków, kwiaty bzu czarnego:
Czarny bez – kwiaty suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Czarny bez kwiat – herbata:
Napar: 1 łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Odwar: 2-3 łyżki kwiatów zalej w garnku wodą (ok. 1,5 szklanki). Doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty pod przykryciem. Odstaw z ognia na 15 minut, po czym przecedź. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki.
Zarówno napar jak i odwar z kwiatów czarnego bzu należy stosować przez tydzień lub do momentu ustąpienia objawów, a następnie zrobić przerwę.
Napar i odwar z kwiatów czarnego bzu można zastosować również zewnętrznie:
- do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych
- do przemywania cery naczynkowej, tłustej i mieszanej
- do przemywania oczu dotkniętych zapaleniem spojówek
- w domowych kosmetykach
Czarny bez – kwiat mielony:
1 płaską łyżeczkę mielonych kwiatów zalej niewielką ilością gorącej wody. Wymieszaj. Po ostudzeniu wypij razem z osadem. Stosuj 3 razy dziennie.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na kwiat bzu czarnego.
Czarny bez należy do rodziny piżmaczkowatych. Nazywany bywa również bzem leczniczym i bzem dzikim. Występuje w całej Europie, a także w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. W Polsce jest pospolity.
Czarny bez to rozłożysty krzew dorastający do wysokości 10 m. Jego liście składają się zwykle z 5 mniejszych listków o eliptycznym kształcie i ostrych końcach, których długość wynosi od 3 do 9 cm. Kwiaty bzu czarnego są drobne, białe i złożone z 5 płatków. Tworzą charakterystyczne, płaskie kwiatostany nazywane baldachogronami. Owocami bzu są okrągłe pestkowce w kolorze fioletowo-czarnym, o średnicy 6-8 mm. Wszystkie części bzu czarnego zawierają trującą sambunigrynę i sambucynę.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Czarny bez kwiat, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://www.webmd.com
2. http://www.blog.ziolowo.pl
3. https://www.vismaya-maitreya.pl
4. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas