Bodziszek cuchnący – ziele
Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) to roślina, której działanie ściągające pomaga przyspieszyć zasklepianie się ran i reguluje nadmierną pracę jelit, a działanie antyoksydacyjne pozytywnie wpływa na skórę i narządy wewnętrzne. Większość osób poszukujących bodziszka liczy na pomoc w zmniejszeniu objawów bielactwa, jednak nie ma naukowych dowodów potwierdzających słuszność takiego wykorzystania.
Bodziszek znany był zielarzom już w starożytności. Opisał go grecki lekarz Dioskurides, zalecając na problemy związane z krwią i krążeniem, jako że liście i łodygi tej rośliny stają się na jesień czerwone. Zastosowanie to utrzymało się przez wiele stuleci. W średniowieczu wierzono, że okłady z bodziszka łagodzą podrażnienia skóry, tonizują oczy i likwidują siniaki, a w XX wieku w Portugalii okrzyknięto bodziszek naturalnym remedium na raka i zażywano jego sproszkowane liście wymieszane z surowym żółtkiem.

BODZISZEK CUCHNĄCY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- sprzyja gojeniu się ran, podrażnień i oparzeń. Pomaga zatrzymać drobne krwawienia. Redukuje trądzik i wypryski, zmniejsza cienie pod oczami, łagodzi stany zapalne skóry, oczu i błon śluzowych,
- hamuje nadmierną pracę jelit,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i nerek.

BODZISZEK CUCHNĄCY – ZASTOSOWANIE
Ziele bodziszka to znakomity surowiec do pielęgnacji skóry, zarówno normalnej, jak i problematycznej. Nadaje się do przemywania cery, zmian skórnych, stanów zapalnych, trądziku, ran, oparzeń i miejsc intymnych, do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na oczy.

SKŁAD
Ziele bodziszka cuchnącego 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Bodziszek zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, geraniinę – substancję goryczkową i olejki eteryczne.

BODZISZEK CUCHNĄCY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Bodziszek cuchnący – herbata (cięte ziele):
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, parzyć 10-15 minut pod przykryciem. Spożywać 3 razy dziennie po szklance naparu.
2 łyżki ziela zalać szklanką wrzącej wody i gotować 10-20 minut na małym ogniu. Przecedzić. Spożywać 2 szklanki dziennie w małych porcjach.
Napar i odwar można stosować zewnętrznie w postaci okładów lub do przemywania skóry i błon śluzowych.
Kąpiel:
5 łyżek ziela zalać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Zostawić na kolejne pół godziny pod przykryciem i w tym czasie kilkakrotnie przemieszać. Przecedzić napar do wanny z wodą i zażywać ciepłą (ale nie gorącą) kąpiel przez około 20 minut.
Bodziszek w proszku:
Sproszkowane ziele bodziszka można zażywać doustnie po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie popijając wodą, najlepiej na pusty żołądek.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę. Kobiety ciężarne i karmiące nie powinny stosować ziela wewnętrznie.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Bodziszek cuchnący należy do rodziny bodziszkowatych. Można go spotkać w całej Europie, Azji i w północnej Afryce, w Polsce jest pospolity. Rośnie w lasach liściastych i zaroślach, czasem w pobliżu torów kolejowych. Osiąga wysokość 20-40 cm. Jego liście wyrastają na długich ogonkach, a ich kształt jest pierzastosieczny lub podwójnie pierzastosieczny. Kwiaty bodziszka mają około 1 cm średnicy, są intensywnie różowe i składają się z pięciu płatków. Owocem bodziszka jest rozłupka. Cała roślina nieprzyjemnie pachnie, stąd jej nazwa.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bodziszek cuchnący ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. http://www.dobreziola.com
3. http://www.self-healing-herbs.com
4. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
5. https://pl.wikipedia.org