Słysząc o goździku jako surowcu zielarskim lub kulinarnym, myślimy pewnie o pąkach goździkowca korzennego w pierwszej kolejności. Jednak tym razem chodzi o te goździki, które w czasach PRL-u dostawała każda kobieta na Dzień Kobiet, czyli Dianthus caryophyllus. Okazuje się, że ich kwiaty są jadalne, a nawet mają właściwości prozdrowotne i wykorzystywane były w medycynie tradycyjnej już wiele lat temu. Łacińska nazwa rodzajowa dianthus pochodzi od słów dios i anthos, oznaczających „boski kwiat”. Nazywali tak goździka starożytni Grecy, dla których był on atrybutem samego Zeusa.
W europejskiej medycynie ludowej kwiaty goździków uchodziły za cenny surowiec zielarski, który pomagał przy problemach z sercem i krążeniem. Sporządzano z nich dawniej mocną, ziołową nalewkę przeznaczoną właśnie dla zdrowia serca. Kwiaty goździków polecane były również w przypadku zaburzeń na tle nerwowym jako ziele uspokajające, rozkurczowe i obniżające ciśnienie. Z kolei w dawnej medycynie chińskiej, japońskiej i koreańskiej goździki stosowane były w dolegliwościach trawiennych, trudnościach z oddychaniem i chorobach oczu oraz jako środek antyseptyczny, przeciwrobaczy, łagodzący bóle zębów i sprzyjający gojeniu się ran.
Dziś świeże kwiaty goździka to wykwintny surowiec kulinarny. Wykorzystywane są jako składnik sałatek wytrawnych i owocowych oraz do garnirowania różnych potraw. Cukiernicy kandyzują je przed użyciem w deserach. Płatki goździka, podobnie jak płatki róży, mogą też posłużyć do wykonania syropu lub marmolady oraz do aromatyzowania win i alkoholi.
Kwiaty goździka są ponadto źródłem olejku eterycznego, który jest chętnie stosowany w perfumiarstwie.
Kwiaty goździka ogrodowego (Dianthus caryophyllus) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Napar:
3 kwiaty goździka zalej szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryj i odstaw na 20-30 minut. Jeśli lubisz, dodaj miód dla smaku. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.
Ostudzony napar na wodzie możesz wykorzystać zewnętrznie do płukania jamy ustnej i przemywania skóry lub jako składnik ziołowych kosmetyków.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 60%. Maceruj 1-2 tygodnie. Zażywaj po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie.
Nadwrażliwość na roślinę, ciąża i karmienie piersią. Nie podawaj małym dzieciom.
Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus) to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Należy do rodziny goździkowatych i pochodzi z południa Chorwacji. W Polsce występuje wyłącznie w uprawie, ale w południowej i zachodniej części Europy można go spotkać rosnącego dziko. Preferuje gleby wapienne i stanowiska nasłonecznione. Jest odporny na zanieczyszczone powietrze. Dorasta do 1 m wysokości. Tworzy wyprostowaną, wzniesioną łodygę, na której parami wyrastają wąskie liście zrośnięte nasadami. Łodyga i liście pokryte są woskiem. Na szczycie łodygi od czerwca do września pojawia się okazały kwiat w różnych odcieniach różu i czerwieni poprzetykanych bielami.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Goździk kwiat dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.
1. Chemical contents and medical importance of Dianthus caryophyllus-A review. https://www.researchgate.net
2. Medicinal plants of the family Caryophyllaceae: a review of ethno-medicinal uses and pharmacological properties. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. https://www.healthbenefitstimes.com
4. https://pfaf.org
5. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas