Nie-zwierzęta i nie-rośliny, tajemnicze i niemal wszechobecne: GRZYBY! Dla niektórych stanowią ostatnie ogniwo długiego łańcucha pokarmowego, a dla innych -początek. Śmiało możemy nazwać je żywymi “bioreaktorami”. Grzyby posiadają wyjątkową zdolność biosyntezy i biotransformacji złożonych związków chemicznych.
Spośród ogromnej różnorodności królestwa grzybów, wiele gatunków posiada właściwości prozdrowotne i warto o tym pamiętać. Bez nich nie było by chleba i wina, antybiotyków, smakowitych potraw czy szamańskich podróży. Grzyby wpisują się w naszą historię równie żywo i barwnie co rośliny. Oprócz walorów smakowych, zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego białka, polisacharydów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych oraz witamin.
Grzyby lecznicze znajdujące się w naszej ofercie posiadają wiele cennych właściwości, m.in. wzmacniają odporność immunologiczną i działają adaptogennie – czyli zwiększają tolerancję na niekorzystne warunki środowiskowe. Stanowią doskonałe wsparcie w okresie jesienno-zimowym, pomagają przezwyciężyć chroniczne zmęczenie i przywrócić witalność.
Grzyby na jesienną melancholię:
- REISHI (lakownica żółtawa/ lśniąca)
- Kordyceps w proszku.
- CORDYCEPS w kapsułkach
- SOPLÓWKA JEŻOWATA (lion’s mane)
- MAITAKE