Guduchi (Tinospora cordifolia)
To roślina wybierana przede wszystkim w celu złagodzenia objawów kataru siennego i wzmocnienia naturalnej odporności, jednak jej działanie na organizm jest znacznie szersze. Guduchi przyczynia się do zrównoważenia ogromnej ilości procesów fizjologicznych zachodzących w naszym ciele, dlatego w Indiach, skąd pochodzi, stosowana jest w tak dużym zakresie dolegliwości. Medycyna współczesna intensywnie bada potencjał prozdrowotny tej rośliny od ponad 30 lat.
Guduchi, bądź też amrita albo giloy, to sproszkowana, zdrewniała łodyga pochodząca z pnącza Tinospora cordifolia. Stosowana jest w medycynie Indii od czasów starożytnych i ceniona bardzo wysoko za wyjątkowe właściwości odżywcze i rewitalizujące. Zalicza się ją do adaptogenów, czyli do substancji zwiększających odporność organizmu na stres i trudne czynniki zewnętrzne. Dawni lekarze hinduscy przepisywali pacjentom guduchi w gorączce, cukrzycy, żółtaczce, chronicznej biegunce, w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, w stanach wyniszczenia i niedożywienia, w chorobach serca i w reumatoidalnym zapaleniu stawów, a nawet chorym na trąd. Hindusi mówią, że najcenniejsze pnącze Tinospora cordifolia to te, które oplata drzewo neem (Azadirachta indica), gdyż obie te rośliny potęgują nawzajem swoje właściwości.
GUDUCHI – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne: [1, 2, 3]
Guduchi pomaga zmniejszyć symptomy alergii objawiające się pogorszeniem funkcjonowania nosa i zatok. W 2005 roku przeprowadzono badanie kliniczne z udziałem 75 pacjentów cierpiących na alergiczny nieżyt nosa. Wyniki były zadziwiające. Okazało się, że doustne stosowanie Tinospora cordifolia w okresie nasilenia alergii wpłynęło na całkowite ustąpienie objawów u znacznej większości badanych: niedrożność nosa ustąpiła u 61% badanych, kichanie u 83%, a nadmierna produkcja wydzieliny nosowej u 69% [4].
Kolejną, dobrze udokumentowaną właściwością guduchi jest immunomodulacja. Roślina ta zawiera szereg związków czynnych, które działają między sobą synergistycznie i wspierają naturalną odporność organizmu poprzez kilka mechanizmów:
- zwiększają ilość komórek odpornościowych w organizmie,
- aktywują i stymulują różne rodzaje komórek odpornościowych podczas odpowiedzi immunologicznej,
- zwiększają produkcję cytokin – białek, które aktywują komórki odpornościowe,
- zwiększają zdolności fagocytarne makrofagów (makrofagi pochłaniają – fagocytują patogeny, np. szkodliwe bakterie i ich wytwory).
- Aktywność antyoksydacyjna
Związki obecne w guduchi obniżają poziom stresu oksydacyjnego w organizmie i chronią komórki i tkanki przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. Wysoka aktywność antyoksydacyjna guduchi pozytywnie wpływa na odporność, a ponadto wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny.
Wykazano, że guduchi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi poprzez obniżenie wchłaniania spożytych węglowodanów, wspieranie trzustki w produkcji i wydzielaniu odpowiedniej ilości insuliny oraz regulację metabolizmu glukozy w wątrobie.
Guduchi zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych. W eksperymentach dowiedziono, że stosowanie guduchi skutkuje poprawą nastroju, lepszą pamięcią i zwiększoną odpornością organizmu na stres.
- korzystnie wpływa na ruchomość i elastyczność stawów,
- wykazuje ochronny wpływ na wątrobę i wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie,
- wspomaga pracę nerek i sprzyja wypłukiwaniu złogów z nerek i dróg moczowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu kwasu moczowego we krwi.
SKŁAD
Guduchi (Tinospora cordifolia) cięte lub mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Guduchi zawiera mnóstwo aktywnych biologicznie substancji, które zaliczane są do alkaloidów, laktonów diterpenowych, glikozydów, steroidów, seskwiterpenów, fenoli i polisacharydów.
GUDUCHI – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Guduchi – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ciętego ziela zalać szklanką wrzątku. Należy parzyć 20-30 minut pod przykryciem. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance.
Guduchi – ziele mielone:
3 g proszku wymieszaj z niewielką ilością miodu i spożyj po posiłku. Stosuj 2 razy dziennie.
SYNERGIA
Guduchi razem z Ziele bacopa monnieri i Evolvulus alsinoides to jedna z najlepszych mieszanek roślinnych wzmacniających pamięć [3].
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Tinospora cordifolia należy do rodziny miesięcznikowatych. Występuje na tropikalnych obszarach Indii, Bangladeszu, Birmy i Sri Lanki. Lubi gleby dobrze wysuszone, gliniaste lub piaszczyste. Rośnie w suchych lasach liściastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Tinospora cordifolia jest pnączem, które szybko się rozprzestrzenia i osiąga do 15 m długości. Jego łodyga rozgałęzia się i drewnieje z wiekiem. Porasta liśćmi o sercowatym kształcie i wyraźnym unerwieniu, których długość liczy od 10 do 20 cm. Wyrastają one na długich ogonkach, a ich powierzchnia pokryta jest drobnymi włoskami. Kwiaty guduchi pojawiają się, zanim na roślinie wyrosną liście. Są zielono-żółte i bardzo małe. Składają się z kilku płatków odgiętych do tyłu, a z ich środka wystają białawe pręciki z żółtymi główkami. Po zapyleniu przekształcają się w kuliste owoce pestkowe, które czerwienieją w miarę dojrzewania.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Guduchi ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. Tinospora cordifolia: One plant, many roles. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Tinospora cordifolia (Guduchi), a reservoir plant for therapeutic applications: A Review. http://www.niscair.res.in
3. https://examine.com
4. Efficacy of Tinospora cordifolia in allergic rhinitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. http://easyayurveda.com
6. http://www.pfaf.org
7. https://en.wikipedia.org