Guggul, guggulu, gokul-dup lub bdellium – to żywica pochodząca z drzewa Commiphora muku, również nazywanego zwyczajowo guggulem.
Topniejący pod wpływem ciepła guggul wydziela niezwykle przyjemną woń, która kojarzy się z karmelem i świeżo pieczonymi ciastkami z dodatkiem wanilii i cynamonu. Kiedy żywica ulega spalaniu, jej aromat staje się bardziej drzewny i żywiczny, ale wciąż jest słodki.
Commiphora mukul, czyli balsamowiec indyjski, rośnie na suchych i półpustynnych obszarach północnych Indii, Bangladeszu i Pakistanu. Jest niewysokim drzewem osiągającym do 4 m wysokości. Jego pień wydziela ciemnobrązową żywicę, ale zdarza się, że ma ona inne barwy. Zbiera się ją poprzez nacięcie kory.
Guggul oznacza w Sanskrycie „ten, który chroni przed chorobami”. Żywica z drzewa guggul stosowana jest przez Hindusów od ponad 3 tysięcy lat, nie tylko dla zapachu, ale też dla celów medycznych. Jest wysoko cenionym surowcem w Ajurwedzie. Tradycyjnie wykorzystywano ją w leczeniu bólów reumatycznych, otyłości, dolegliwości trawiennych, problemów z sercem i krążeniem oraz chorób zapalnych skóry. Według Ajurwedy guggul równoważy wszystkie trzy dosze, podnosi ciepłotę ciała, poprawia krążenie, sprzyja sprawnemu metabolizmowi i trawieniu. Jest środkiem łagodzącym i spazmolitycznym. Jednak aby żywica mogła być wykorzystana w tych celach, musi być odpowiednio przyrządzona. Indyjski sposób polega na owinięciu jej tkaniną i wygotowaniu w wodzie lub wywarze z triphali do momentu, aż zmięknie. Następnie rozsmarowuje się ją na drewnie, pokrywa masłem ghee i suszy. Potem smaży się ją w maśle ghee, a na końcu mieli na proszek. W tej postaci może być zażywana doustnie.
SKŁAD
Żywica guggul 100%. Surowiec najwyższej jakości!
ZASTOSOWANIE
Produkt aromatyczny.
SPOSÓB UŻYCIA
Kryształek żywicy należy położyć na rozżarzonym węgielku lub umieścić go w miedzianej bądź metalowej czarce w pobliżu świeczki, aby się roztopił.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Balsamowiec indyjski (Commiphora mukul lub Commiphora wightii) należy do rodziny Burseraceae. Występuje w Azji Wschodniej, a dokładniej na terenie Pakistanu, Bangladeszu i północnych oraz środkowych Indii. Pojawia się także w Afryce Północnej. Rośnie na otwartych, skalistych wyżynach, a także na obszarach piaszczystych i półpustynnych. Lubi intensywne nasłonecznienie i toleruje jałowe gleby.
To niewielkie drzewo osiąga 1-4 m wysokości. Jego pień pokrywa cienka jak papier kora, a pędy usiane są cierniami. Liście są jasnozielone, grube i lśniące, o kształcie elipsowatym. Kwiaty balsamowca są czerwone lub intensywnie różowe i niezbyt duże. Przypominają kształtem trąbki. U dołu obejmuje je kielich kwiatowy ze zrośniętymi działkami. Owoce są owalne. Z początku zielone, w miarę dojrzewania stają się czerwone.
BIBLIOGRAFIA
1. https://planetherbs.com
2. https://www.herbs2000.com
3. https://examine.com
4. Cultivation and Conservation of Guggulu(Commiphora mukul). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://www.pfaf.org
***