Powiadom mnie o dostępności mailem.
Chińskie słowo kuding oznacza dosłownie „ gorzkie gwoździe”. Wystarczy ta jedna informacja, aby odgadnąć istotę tej herbaty :)
Cha to po chińsku herbata (liściasta), chociaż kuding cha tak naprawdę nią nie jest, ponieważ nie powstaje z liści Camelia sinensis. W Chinach kuding cha produkuje się z liści krzewów należących do rodziny Ilex – w tym przypadku Ilex kaushue (syn. Ilex kudingcha), natomiast na Tajwanie i w Syczuanie używa się liści Ligustrum robustum.
Kuding cha można zatem zaliczyć do ziół, szczególnie że surowiec ten ma swoje miejsce w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy używali go dawniej na przeziębienia, kaszel, nieżyt nosa, ból głowy, podrażnione oczy i zapalenie oskrzeli. Ponadto uważali, że napar z kuding usprawnia trawienie, a także wyostrza pamięć i koncentrację.
Współcześni badacze poznali już nieco tę roślinę. Jest nawet kilka badań nad jej najważniejszymi właściwościami. Do tej pory udokumentowano jej korzystny wpływ na profil lipidowy, gospodarkę glukozy i stany zapalne.
A jak mogą smakować gorzkie gwoździe? Oczywiście gorzko :) Ta gorycz dosłownie powala na kolana. Moim zdaniem kuding dorównuje jedynie andrographisowi, czyli indyjskiemu „królowi goryczy”. Jednak w odróżnieniu od niego, kuding ma w sobie także pewne słodkawe odcienie. W naparze na pierwszym planie atakuje gorycz, lecz pod spodem pojawia się stewiowa słodycz i ziołowość.
Warto tutaj dodać, że herbata kuding jest bardzo wydajna! Jeden tylko liść można parzyć wiele razy, uzyskując wciąż intensywny napar.
Herbata kuding cha (Ilex kaushue) 100%.
Napar z kuding cha:
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.
1. Lipid-Lowering Efficacy of Kuding Tea in Patients With Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35571915/
2. The Hypolipidemic Effect of Total Saponins from Kuding Tea in High-Fat Diet-Induced Hyperlipidemic Mice and Its Composition Characterized by UPLC-QTOF-MS/MS. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27074384/
3. Chemical Composition, Bioactivity and Safety Aspects of Kuding Tea—From Beverage to Herbal Extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551553/
4. Protective Effects of Kuding Tea (Ilex kudingcha C. J. Tseng) Polyphenols on UVB-Induced Skin Aging in SKH1 Hairless Mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30871261/
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas