Herbata Kuding Cha
- Cena za 100g:31,38 zł
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności mailem.
:fill(white)/6222d89fb1fc6b485a122c0c967b687c.jpg)
:fill(white)/0bc490bf00dfcec1fe369312d999c290.jpg)
:fill(white)/5718154efb03a9dec1b51c163aeabb0b.jpg)
:fill(white)/6222d89fb1fc6b485a122c0c967b687c.jpg)
:fill(white)/0bc490bf00dfcec1fe369312d999c290.jpg)
:fill(white)/5718154efb03a9dec1b51c163aeabb0b.jpg)
Herbata Kuding Cha
Chińskie słowo kuding oznacza dosłownie „ gorzkie gwoździe”. Wystarczy ta jedna informacja, aby odgadnąć istotę tej herbaty :)
Cha to po chińsku herbata (liściasta), chociaż kuding cha tak naprawdę nią nie jest, ponieważ nie powstaje z liści Camelia sinensis. W Chinach kuding cha produkuje się z liści krzewów należących do rodziny Ilex – w tym przypadku Ilex kaushue (syn. Ilex kudingcha), natomiast na Tajwanie i w Syczuanie używa się liści Ligustrum robustum.
Kuding cha można zatem zaliczyć do ziół, szczególnie że surowiec ten ma swoje miejsce w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy używali go dawniej na przeziębienia, kaszel, nieżyt nosa, ból głowy, podrażnione oczy i zapalenie oskrzeli. Ponadto uważali, że napar z kuding usprawnia trawienie, a także wyostrza pamięć i koncentrację.
Współcześni badacze poznali już nieco tę roślinę. Jest nawet kilka badań nad jej najważniejszymi właściwościami. Do tej pory udokumentowano jej korzystny wpływ na profil lipidowy, gospodarkę glukozy i stany zapalne.
Jak smakuje kuding cha?
A jak mogą smakować gorzkie gwoździe? Oczywiście gorzko :) Ta gorycz dosłownie powala na kolana. Moim zdaniem kuding dorównuje jedynie andrographisowi, czyli indyjskiemu „królowi goryczy”. Jednak w odróżnieniu od niego, kuding ma w sobie także pewne słodkawe odcienie. W naparze na pierwszym planie atakuje gorycz, lecz pod spodem pojawia się stewiowa słodycz i ziołowość.
Warto tutaj dodać, że herbata kuding jest bardzo wydajna! Jeden tylko liść można parzyć wiele razy, uzyskując wciąż intensywny napar.
KUDING CHA – DZIAŁANIE
- Herbata kuding stosowana regularnie przez dłuższy czas wywiera korzystny wpływ na profil lipidowy – szczególnie pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego oraz HDL [1, 2].
- Badacze wskazują również na zdolność tego surowca do regulowania gospodarki glukozy. Obie powyższe właściwości mogą przyczynić się do lepszej kontroli masy ciała [3].
- Napar z kuding cha ceniony jest również za pozytywny wpływ na skład i różnorodność mikroflory jelitowej [3].
- Poprzez mnogość polifenoli zawartych w kuding cha, napar ten wykazuje działanie ochronne na narządy wewnętrzne i przeciwstarzeniowe [4].

SKŁAD
Herbata kuding cha (Ilex kaushue) 100%.

HERBATA KUDING CHA – PARZENIE
Napar z kuding cha:
- Jeśli możesz, użyj jakościowej wody mineralnej – smak będzie lepszy.
- Weź tylko jeden liść i zalej go w kubku wrzątkiem. Jeśli smak wciąż będzie dla Ciebie za mocny, spróbuj przygotować z jednego liścia cały dzbanek naparu.
- Wyjątkowo w tym przypadku nie należy przykrywać naparu!
- Na początek wystarczy 1 minuta. Z każdym kolejnym parzeniem ten czas możesz nieco wydłużać.
- Napar możesz pić zarówno gorący, jak i schłodzony.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.

ŹRÓDŁA
1. Lipid-Lowering Efficacy of Kuding Tea in Patients With Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35571915/
2. The Hypolipidemic Effect of Total Saponins from Kuding Tea in High-Fat Diet-Induced Hyperlipidemic Mice and Its Composition Characterized by UPLC-QTOF-MS/MS. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27074384/
3. Chemical Composition, Bioactivity and Safety Aspects of Kuding Tea—From Beverage to Herbal Extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551553/
4. Protective Effects of Kuding Tea (Ilex kudingcha C. J. Tseng) Polyphenols on UVB-Induced Skin Aging in SKH1 Hairless Mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30871261/