To nowa, ciekawa pozycja w naszym sklepie. Na wstępie zaznaczę, że nie jest to herbata aromatyzowana! Swój mleczy aromat zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji, który jest tajemnicą naszego dostawcy.
Zwyczajowa nazwa tej herbaty to Nai Xiang. Oolong ten uprawiany jest w Chinach, a dokładniej w prefekturze Anxi w prowincji Fujian. Do jego wytworzenia zbiera się nieco młodsze listki niż przystało na oolongi, dzięki czemu herbata zyskuje bardziej złożony smak i wyższą klasę jakościową.
Liście przeznaczone na tę herbatę poddaje się oksydacji w stopniu 40-50%, która wydobywa z nich nuty charakterystyczne dla herbat zielonych, przełamane w niemal równym stopniu cechami typowymi dla herbat czarnych. Jest to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj oolongów!
Ilość:
1 płaska łyżka na kubek (250-300 ml)
1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
wrzątek lub 90°C (2 minuty po zagotowaniu wody)
Długość parzenia:
I parzenie: 1 min.
II parzenie: 1-1,5 min.
Każde kolejne parzenie wydłuż o minutę. Herbatę możesz zalać nawet do 7 razy.
Newsletter
Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.
Przesyłka już od 12,9 zł.
Dla zamówień powyżej 150 zł dostawa za darmo!
Paczki na czas dostarczają Poczta Polska, Inpost, GLS i DPD.
2008-2024 MagicznyOgrod.pl Opisy są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest niedozwolone.
Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.
OK