• Herbata Oolong Milk
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata Oolong Milk
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata Oolong Milk
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata Oolong Milk

    • ; 1
  • W magazynie: 207 sztuk
    8,95
    W magazynie: 207 sztuk
    8,95
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Milk oolong – oolong mleczny

Milk Oolong zyskał rzeszę fanów na całym świecie. Jest uwielbiany za swój mleczny aromat i kremowy smak. Nie potrzebuje żadnych dodatków, ale niektórzy lubią dodać do niego odrobinę mleka czy brązowego cukru.

Herbata ta produkowana jest w Chinach, w prowincji Fujian. Swoje mleczne cechy zawdzięcza aromatyzowaniu liści przed zwinięciem ich i wysuszeniem. Dawniej odbywało się to w taki sposób, że liście, które przeszły proces oksydacji, umieszczane były nad gotującym się mlekiem, aby jego para nasączyła je mlecznym aromatem. Dziś używa się naturalnych aromatów.

Milk oolong to oolong niskiej oksydacji, która wynosi około 20%. Pod jego mlecznym aromatem można zatem wyczuć cechy zielonej herbaty, typowe dla oolongów mało oksydowanych, czyli nuty kwiatowe i trawiaste. To połączenie sprawia, że uzyskany napar jest bogaty w smaku i niezwykle wciągający. Należy więc mieć na uwadze, że ta herbata może skończyć się bardzo szybko.


ZAPARZANIE


Ilość:
1 płaska łyżka na kubek (250-300 ml)
1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia:
wrzątek lub 90°C (2 minuty po zagotowaniu wody)

Długość parzenia:
I parzenie: 1 min.
II parzenie: 1,5 min.
Każde kolejne parzenie wydłuż o minutę. Herbata zachowuje swoją „mleczność” przez 3-4 zalania, ale można ją parzyć nawet do 7 razy.


SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU


Mleczny zapach jest mocno wyczuwalny w liściach jeszcze przed zalaniem. Po zaparzeniu herbaty jej rozkoszny aromat rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Kojarzy się nie tylko z mlekiem, ale i z kokosem, wanilią oraz migdałami. Przyjemnie jest powąchać liście wyjęte z naparu.

Smak naparu jest wyśmienity. Zachwyca swoją wyrazistością i pełnością. W tle można wyczuć delikatną cierpkość i nuty smakowe charakterystyczne dla zielonej herbaty. Dzięki nim napar jest rześki i orzeźwiający.

Kolejne zaparzenia wydobywają z tego oolonga delikatną orzechowość, która wspaniale komponuje się z jego mlecznym aromatem. Po czwartym zalaniu zapach wciąż jest wyrazisty. Dopiero po piątym zalaniu można lepiej poznać tę herbatę, gdyż jej mleczność nieco słabnie. Ostatnie napary są bardzo łagodne i roślinne w smaku.


SKŁAD


Herbata oolong, naturalny aromat mleczny.



Kraj pochodzenia: Niemcy

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK