Herbata Japan Gyokuro Yutaka Organic
„Gyokuro” to po japońsku „jadeitowa rosa”. Nazwa ta odnosi się do koloru gotowego naparu, który ma soczysty, jasnozielony kolor, przypominający barwę jadeitu.
Gyokuro to najszlachetniejsza japońska herbata. W kraju swojego pochodzenia uważana jest za luksus. Japończycy piją ją na specjalne okazje i częstują nią najważniejszych gości.
Wysoka cena tej herbaty bierze się stąd, że proces jej produkcji jest bardzo pracochłonny i wymaga ogromnej staranności. Gyokuro powstaje ze specjalnych odmian krzewów Camellia sinensis, nazywanych Asahi, Okumidori, Yamakai i Saemidori. Wiosną, kiedy krzewy budzą się do życia i zaczynają wytwarzać młode listki, przykrywa się je za pomocą płacht wykonanych z bambusa lub tworzywa sztucznego, które zawieszone są na konstrukcjach rozmieszczonych w całej plantacji. Krzewom pozostawia się jedynie 10% światła słonecznego na okres 3 tygodni. Pod wpływem takich warunków krzewy pobierają więcej substancji mineralnych z ziemi, a ich listki produkują więcej chlorofilu, który sprawia, że stają się bardziej zielone. Listki zachowują także więcej L-teaniny, która w normalnych warunkach rozpada się pod wpływem światła i tworzy katechiny. To właśnie L-teanina odpowiada za wyjątkowy smak gyokuro, łączący słodycz ze smakiem umami.
Od momentu zebrania liści produkcja gyokuro przebiega tak samo jak produkcja senchy. Świeże listki poddawane są działaniu pary wodnej, a następnie wielokrotnie rolowane i zwijane w celu nadania im igiełkowatego kształtu. Na koniec są suszone i pakowane.
Herbatę gyokuro parzy się inaczej niż pozostałe herbaty japońskie. Proces parzenia tej herbaty wymaga cierpliwości i uwagi. Odpowiednie parzenie jest niezbędne, aby herbata gyokuro ukazała przed nami pełnię swojej wyjątkowości.
W Japonii do parzenia gyokuro używa się specjalnie zaprojektowanych do tego naczyń, ale nie są one niezbędne do jej przygotowania. Stanowią raczej element estetyczny, a ponadto pomagają schłodzić wodę przed zalaniem liści.
Gyokuro zalewa się wodą o temperaturze 50-60°C i parzy od 1,5 do 4 minut, a więc woda jest znacznie chłodniejsza, a czas parzenia nieco dłuższy niż w przypadku senchy lub matchy. Ma to na celu wydobycie subtelnej słodyczy gyokuro, przy jednoczesnym uniknięciu gorzkiego smaku.
Aby uzyskać wodę o właściwej temperaturze należy otworzyć czajnik i poczekać 15 minut, albo przelać zagotowaną wodę 4-5 razy z naczynia do naczynia. Woda ma około 60°C jeśli po włożeniu do niej palca nie wyda nam się parząca.
Jeśli przygotowany napar jest gorzki, oznacza to, że woda była zbyt gorąca.

PARZENIE
Ilość:
1 pełna łyżeczka na filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
50-60°C (około 15 minut od zagotowania wody przy otwartym czajniku)
Długość parzenia:
1 parzenie: 1,5 minuty
2 parzenie: 1 minuta
3 parzenie: 2 minuty
4 parzenie: 3 minuty
5 parzenie: 4 minuty

SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Gotowy napar Gyokuro Yutaka intryguje „od pierwszego wejrzenia”. Nie jest w pełni przejrzysty, lecz wygląda jak spowity mgiełką. Ma głęboką, chłodno-zieloną barwę.
Zapach naparu kojarzy się z delikatnym bulionem warzywnym i topniejącym na patelni masłem. W ustach rozlewa się subtelna słodycz, którą wyraźnie podkreśla umami. Smak naparu złożony jest z szerokiej gamy roślinno-warzywnych odcieni. Każde zaparzenie wydobywa z niego coś nowego: raz czuć głębię, raz rześkość, a raz delikatność i miękkość.

SKŁAD
Herbata zielona gyokuro 100%.