Hibiskus, inaczej ketmia, to roślina charakterystyczna dla krajów o gorącym klimacie. Pochodzi ze Środkowej Afryki, ale występuje obecnie również w Meksyku i tropikalnej Azji. Należy do rodziny ślazowatych i może obejmować aż 700 gatunków, w zależności od klasyfikacji botanicznej. Jego kwiaty mogą mieć różne barwy i kształty, co uwarunkowane jest gatunkiem lub odmianą.
Oferowany przez nas hibiskus biały to powszechnie znany gatunek hibiskusa, czyli Hibiscus sabdariffa – ketmia szczawiowa. Gatunek ten rodzi zwykle kwiaty ciemnoczerwone, ale tworzy też odmiany o kwiatach białych.
Hibiskus biały to zdecydowanie mniej popularna wersja hibiskusa. Świetnie nada się zatem na prezent dla wyjątkowej osoby :)
Herbata z hibiskusa białego jest podobnie kwaśna, ale ogólnie nieco łagodniejsza w smaku i mniej cierpka niż ta z klasycznego hibiskusa czerwonego.
Warto wiedzieć, że z hibiskusa białego również można sporządzić karkade – czyli tradycyjny, muzułmański napój sporządzony na bazie mocnego wywaru z kwiatów hibiskusa, dobrze posłodzony i schłodzony.
To prawda, że kwiaty hibiskusa dostarczają witaminy C – około 13 mg na 100 g suszu [1]. Nie dajcie się jednak zwieść rewelacjom z różnych stron zielarskich – to nie jest duża ilość. Po pierwsze, dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi około 70-100 mg. Po drugie, nikt nie pije herbaty ze 100 g suszu… Na jedną herbatę przypada około 5-10 g suszu, co daje max 1 mg witaminy C na kubek herbaty. Czy można więc uznać hibiskus za dobre źródło witaminy C? Nie powiedziałabym.
Kwiaty hibiskusa spożywane regularnie w postaci herbaty wspomagają utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi i pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL.
Hibiskus biały – kwiat cały (Hibiscus sabdariffa) 100%.
Hibiskus biały – herbata:
Kilka kwiatów hibiskusa zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i parz 10-15 minut, po czym przecedź. Dodaj cukier lub miód wedle uznania.
Karkade:
Sposób przygotowania karkade jest bardzo prosty – polega na sporządzeniu bardzo mocnego naparu z dużą ilością cukru. Niekiedy dodaje się do niego korzenne przyprawy: wanilię, cynamon, kardamon, goździki czy imbir, albo świeże listki mięty. Następnie cały napój się schładza i podaje z lodem. Można też przygotować mocną esencję i uzupełnić ją wodą gazowaną.
W krajach afrykańskich na 1 lir wrzątku używa się aż całej jednej szklanki kwiatów hibiskusa i tyle samo cukru.
Jeśli nie jesteście gotowi na taką moc, zacznijcie od pół szklanki kwiatów na litr wody i dodajcie pół szklanki cukru. Polecam wypróbować najpierw tradycyjne, czyste karkade bez dodatków.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
1. USDA food database – hibiscus dried. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/469195/nutrients
2. Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L. https://www.czytelniamedyczna.pl/3871,wlasciwosci-lecznicze-ketmii-szczawiowej-hibiscus-sabdariffa-l.html
3. Ketmia szczawiowa. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ketmia_szczawiowa
Kraj pochodzenia: | Nigeria |
---|