• Hyzop ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hyzop ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hyzop ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hyzop ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hyzop ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hyzop ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hyssopus officinalis

Hyzop ziele

To zioło przyprawowe do potraw i alkoholi o unikalnym zapachu i gorzkawym smaku. Łagodzi problemy trawienne.

  • W magazynie: 66 sztuk
    6,80
    W magazynie: 66 sztuk
    6,80
    W magazynie: 27 sztuk
    14,90
    W magazynie: 4 sztuk
    39,90
    W magazynie: 1 sztuk
    8,91
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Hyzop – ziele

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) to aromatyczne zioło, które znane było już w czasach starożytnych – Hipokrates zaliczył je do leczniczych roślin wykrztuśnych. Hyzop wykorzystywany był tradycyjnie do leczenia chorób płuc. Ceniono go również za pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, działanie przeciwbakteryjne, a także za przyjemny zapach. Hyzop znany jest w Polsce również pod nazwą hizop, izap lekarski lub józefek.

Co ciekawe, świeże liście i kwiaty hyzopu zwilżone wodą mogą być stosowane jako okłady łagodzące rany, siniaki, otarcia i oparzenia. Czyste ziele można kłaść bezpośrednio na skórę lub pomiędzy warstwami gazy.


HYZOPDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Hyzop lekarski wspiera system odpornościowy organizmu i pomaga w walce z infekcjami i zakażeniami.
  • Pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomagają złagodzić dolegliwości trawienne, takie jak zgaga czy wzdęcia.
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego i regularnego cyklu miesiączkowego, łagodzi też bóle towarzyszące menstruacji.


HYZOPZASTOSOWANIE


Hyzop jako przyprawa

Hyzop wykorzystuje się nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w celach kulinarnych i w przemyśle perfumeryjnym. Jest również hodowany w celach ozdobnych.

Liście hyzopu mają miętowy aromat i przenikliwy, gorzki smak, natomiast jego kwiaty przypominają w smaku i zapachu anyż, dlatego mogą go zastąpić w przepisach zarówno w postaci świeżej jak i suszonej. Białe kwiaty są najłagodniejsze w smaku.

Hyzopem należy przyprawiać ostrożnie, gdyż jest bardzo intensywny i może zdominować potrawę. Wystarczy użyć 2-3 listków lub kwiatów. Hyzop nadaje się do sałat, zup na bazie nasion roślin strączkowych i potraw z pieczarkami. Doda mocnego smaku gulaszom, pasztetom i kiełbasom domowej roboty, a także pikantnym sosom. Dobrze komponuje się również z drobiem. Warto dodać nieco hyzopu do przetworów owocowych.

Hyzop jest również doskonałym dodatkiem do alkoholi. Stosuje się go do wyrobu gorzkich likierów typu chartreuse, nalewek, wódek ziołowych i win typu wermouth. Warto wypróbować dodanie hyzopu do drinków i do alkoholi produkowanych w domu.


HYZOPDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Hyzop – herbata (ziele cięte):

1-2 łyżeczki ziela hyzopu zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Można nieco dosłodzić. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance.

Ostudzony wywar z suszonego ziela parzony przez 20 minut można wykorzystać do przemywania ran.


Hyzop w proszku:

Zalać pół łyżeczki proszku gorącą wodą i wypić razem z osadem po ostudzeniu.


Kulinarnie:

Niewielkie ilości dodawać do potraw lub alkoholi.


PRZECIWWSKAZANIA


Hyzop nie powinien być stosowany w ciąży i w trakcie karmienia piersią!


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Hyzop jest małym półkrzewem z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), osiągającym zwykle około 20-30 cm wysokości, ale zdarzają się okazy dużo wyższe. Porasta wąskimi, lancetowatymi liśćmi, a na szczytach łodyg rodzi drobne kwiaty w kolorze białym, niebieskim, różowym lub fioletowym. Surowcem wykorzystywanym w zielarstwie i w kuchni są jego liście i kwiaty.

Hyzop pochodzi z terenów Europy Południowej i Środkowej, Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Kaukazu. Rozprzestrzenił się poza te obszary i obecnie można go spotkać również w Ameryce Północnej.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Hyzop ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.drugs.com
2. http://botanical.com
3. https://www.organicfacts.net
4. http://www.przyprawowy.pl
5. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Regulacja miesiączki, Trawienie
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 15.04.2020

    ziele czyste,dorodne

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof S., W dniu: 22.10.2019

    super ziele

  • Ocena: (5/5)

    Damian L., W dniu: 05.02.2019

    Super

  • Ocena: (5/5)

    Elżbieta S., W dniu: 25.11.2018

    Jakość bez zarzutu

  • Ocena: (5/5)

    alicja k., W dniu: 02.11.2018

    kupiłam dla córek, używają do wszystkiego; kanapek, na bóle przedmiesiączkowe-działa, i jako przyprawa.

  • Ocena: (5/5)

    Janusz K., W dniu: 08.12.2016

    Dobra jakosc, polecam.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK