• Imbir korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Imbir korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Imbir korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Imbir korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Zingiber officinale

Imbir korzeń

  • W magazynie: 33 sztuk
    7,56
    W magazynie: 33 sztuk
    7,56
    W magazynie: 2 sztuk
    20,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Imbir (Zingiber officinale) jego jadalne kłącze jest rośliną przyprawową, znaną i cenioną ze względu na swoje niezwykłe właściwości w wielu krajach świata. W Azji już od 3000 lat opisywaną w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie i tradycyjnej japońskiej medycynie Kampo. Imbir jest intensywną przyprawą o ostrym słodko gorzkim smaku, ze świeżym, lekko drzewnym aromatem, cenioną w kuchni azjatyckiej, m.in. składnikiem południowo azjatyckiej ostrej przyprawy curry, czy indyjskiej garam masala. Obecnie znanych jest wiele jego prozdrowotnych właściwości, niektóre zostały potwierdzone badaniami laboratoryjnymi oraz klinicznymi.


DZIAŁANIE/ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Rozgrzewające, odkażające, bakteriobójcze

W pierwszych stadiach przeziębienia, czy grypy ,aby pozbyć się dreszczy i awersji do zimna najlepszy jest napar z imbirem wywołujący poty lub nalewka. Działa przeciwgorączkowo. Dodany do potraw imbir podnosi ich rozgrzewający charakter. Można również przygotować kąpiel dla stóp lub wetrzeć gorący imbirowy wywar w ciało. Zjedzony odkaża i odświeża jamę ustną, działa ochronnie na cały organizm.

  • Wykrztuśnie

Składniki czynne w imbirze rozluźniają i pomagają pozbyć się śluzu z płuc. Jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Warto płukać nim bolące gardło, pomaga na kaszel, zapalenie oskrzeli, astmę, infekcje i inne problemy z oddychaniem.

  • Przeciwbólowe

Stosowany w trakcie miesiączki wpływa na zmniejszenie bólów menstruacyjnych, jest pomocny przy bólach pooperacyjnych, bolącym gardle, zmniejsza częstość występowania migren.

  • Poprawia krążenie krwi

Zalecany jest osobom ospałym i ociężałym jak również u osób z tendencją do zimnych kończyn (dłonie, stopy, kolana), z bladą cerą, bladymi ustami. Działa przeciwobrzękowo, pomaga przy zakrzepicy ponieważ rozrzedza krew podobnie jak aspiryna, nie powodując przy tym dolegliwości żołądkowych. Poprawia koncentrację – dzięki temu, że więcej tlenu razem z krwią dociera do mózgu. Wzmacnia serce. Wpływając korzystnie na krążenie pobudza też organy płciowe – w Azji uznawany jest za afrodyzjak.

  • Wpływa stymulująco na trawienie, zapobiega mdłościom

Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, poprawia apetyt, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Podaje się go przy utracie apetytu, dolegliwościach żołądkowych, biegunce, brzucha, kolce, niestrawności,wzdęciach, bólach pooperacyjnych, chorobie lokomocyjnej, mdłościach ogólnych, a także porannych oraz wywołanych chemioterapią czy narkozą. Ma również właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki.

  • W kosmetyce

Już w starożytności imbiru dodawano też do preparatów kosmetycznych. Również teraz olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspieszając spalanie tłuszczu walczy z cellulitem.

W ujęciu Ajurwedycznym

  • pomaga w pozbyciu się nadmiaru Vata
  • redukuje Kapha oraz wzmaga Pitta


IMBIR DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA

  • Choroba lokomocyjna

1-2 kapsułki ze sproszkowanym imbirem na 30 minut przed podróżą. Zazwyczaj działa przez 4 godziny. Gdyby później pojawiły się nudności, należy przyjąć jedną lub dwie kapsułki.

  • Niestrawność i zaburzenia trawienia

Dziennie ok. 1 g sproszkowanego kłącza lub 60-100 kropli nalewki w szklance wody.

  • Reumatyzm i artretyzm

Zazwyczaj zaleca się 5 g świeżego imbiru lub 0,5 g suszonego (⅓ łyżeczki) 3 razy dziennie.

Lepiej spożywać go z potrawami, by uniknąć pieczenia w ustach.
Zewnętrznie stosuje się miejscowo maść zawierającą wyciąg z imbiru.


Przykładowe sposoby użycia/Przepisy

Sok ze świeżego imbiru

(imbir starty na drobnej tarce i odciśnięty), stosujemy w chorobie lokomocyjnej,
czkawce i wymiotach, jak również przy zatruciach pokarmowych. Dawkowanie: 1-2 łyżek soku, popijamy ciepłą wodą. Sok z imbiru można też dodawać do zup przed końcem gotowania.

Kąpiel stóp

(przy oznakach przemarznięcia i problemach z zasypianiem, zimnych stopach)
Do miednicy wlać gorącą wodę i 2 łyżki sproszkowanego imbiru, wymieszać, moczyć stopy do wysokości powyżej kostki, następnie wytrzeć, założyć ciepłe skarpety i udać się do łóżka.

Napój imbirowy wywołujący poty

Przy przeziębieniu (w przypadku gorączki i dreszczy oraz awersji do zimna)
15 g suszonego imbiru gotujemy w ok. 2 szklankach wody ok. 20 minut, dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru i pijemy.

Nalewka na trawienie

  • ⅔ korzenia imbiru
  • ⅓ ekologicznych suszonych daktyli
  • dobrej jakości wódka
  • duży słój z nakrętką

Do słoja wkładamy na przemian pokrojony na duże kawałki imbir i daktyle w całości. Powinny wypełnić cały słój. Zalewamy wszystko wódką, tak, aby przykryła całość składników i zakręcamy. Odstawiamy na minimum 3 tygodnie. Nalewka jest im starsza tym lepsza, można ją przechowywać nawet do dwóch lat. Pijemy mały kieliszek po jedzeniu (ok. 3 łyżki stołowe). Nalewkę można również stosować przy przemarznięciu.

Imbir na kaszel

Obrać kawałek świeżego imbiru (ok. 30-50 g), zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Następnie sok wymieszać z miodem lub cukrem trzcinowym (ok. 1-1,5 łyżki), dodać 1,5-2 szkl. gorącej wody. Pić 3 razy dziennie 1 filiżankę.

Kąpiel ciała

(w przypadku przeziębienia z gorączką i dreszczami)
Ok. 100 g pokrojonego korzenia imbiru ugotować w ok. 1,5-2 szklankach wody, gotowy wywar wetrzeć w ciało. Następnie ciepło się ubrać i udać do łóżka.

Rozgrzewająca kawa wg. 5 przemian

Składniki

  • naturalna kawa mielona
  • woda
  • cynamon (mielony)
  • goździki (całe)
  • imbir (świeży lub suszony)
  • szczypta soli
  • cytryna
  • jasny miód (najlepiej lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)

Z 300 ml wody odlej łyżkę, a resztę zagotuj w rondelku. Zmniejsz ogień i odczekaj dwie minuty (woda stale powinna lekko wrzeć na małym ogniu). Wsyp szczyptę cynamonu i gotuj dalej 2 minuty. Następnie dodaj szczyptę imbiru (lub kawałek pokrojonego świeżego korzenia imbiru) i około 3-4 goździki. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Wlej łyżkę wody z odrobiną soli (bardzo mała szczypta). Gotuj 2 minuty. Wciśnij 3 krople cytryny i poczekaj 2 minuty. Wsyp 2 łyżki kawy i gotuj 3–4 minuty. Po tym czasie kawę zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, rozlej do naczyń z miodem (mniej więcej 1 płaska łyżeczka na szklankę kawy).


SKŁAD

Kłącze imbiru zawiera 0,6-3% olejku eterycznego oraz substancje nielotne – żywice. Skład olejku jest zróżnicowany w zależności od pochodzenia surowca; stałe są jednak główne komponenty odpowiedzialne za aromat, do których należą węglowodory seskwiterpenowe, takie jak zingiberen, kurkumen, b-bisabolen. Obecne są także aldehydy, alkohole i węglowodory monoterpenowe: cytral (formy cis i trans), a- i b-felandren, limonen, linalol, kamfen, a- i b-pinen. Za główny nośnik zapachu uważany jest zingiberol będący mieszaniną izomerów cis i trans b-eudesmolu. Głównymi składnikami aktywnymi biologicznie wśród ostrych substancji nielotnych są gingerole – połączenia typu złożonych pochodnych fenylopropanu – zidentyfikowane jako 1-(3´-metoksy-4´-hydroksyfenyl)-5-hydroksyalkan-3-ony. Podczas przeróbki i przechowywania kłącza powstają produkty dehydratacji gingeroli – shogaole

Wartości odżywcze

100 g zawiera – 50 kcal, 87 g wody, 1,4 g białka, 0,7 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów, witaminy B1 oraz B2, 4 mg wit. C, 20 mg wapnia, 45 mg fosforu, 0,6 mg żelaza, 387 mg potasu, ok 3% olejków eterycznych.


PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE

  • Kłącze imbiru spożywane w zwyczajowo zalecanych dawkach nie powoduje żadnych, ani ostrych, ani przewlekłych, szkodliwych objawów. Natomiast w przypadku przedawkowania stwierdzono występowanie skurczy żołądka i zahamowanie jego pracy. Trzeba pamiętać że imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie
  • Przeciwwskazaniem jest uczulenie na imbir
  • Nie zaleca się stosowania preparatów imbiru u kobiet w ciąży oraz karmiących, chorym na przewlekłe choroby przewodu pokarmowego np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks pokarmowy
  • Pacjenci z chorobami pęcherzyka żółciowego powinni skonsultować zażywanie wyciągu imbiru z lekarzem
  • Istnieje potencjalne zagrożenie interakcji z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ imbir może wydłużać czas krwawienia, dlatego tez nie powinno się go stosować przed planowana operacją


PRZYDATNE WSKAZÓWKI

  • Suszony imbir  stanowi wyśmienity dodatek do potraw słodkich, a więc na przykład można go wykorzystywać do przygotowywania ciast, sałatek owocowych oraz różnych deserów
  • Najlepszy smak ma świeży imbir. Można go poszatkować, zemleć, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce. Nie wymaga obierania
  • Świeży imbir można zastąpić mielonym w stosunku 6:1 (sześć jednostek świeżego imbiru na jedną mielonego)
  • Najbogatszy smak i najwięcej włókien ma środek kłącza imbiru
  • Imbir należy szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna
  • Plasterki świeżego imbiru można położyć na sałacie albo ugotować i przyrządzić łagodzący napar
  • Suszony lub sproszkowany imbir to doskonała przyprawa do każdego dania oraz składnik pysznej marynaty


INNE NAZWY

Adrak, ajenjibre, ata-le jinja, gengibre, ginger root, Ingwer, kan chiang, shengiang, zingibil


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Imbir korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://dziecisawazne.pl
3. http://www.poradnikzdrowie.pl
4. http://www.poradnikzdrowie.pl
5.http://imbir.org.pl
6. http://durszlak.pl
7. http://ulicaekologiczna.pl

***

Część rośliny: korzeń
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Chiny
Smak: rozgrzewający, ostry, korzenny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Drogi moczowe, Zdrowe nerki, Trawienie, Sprawne krążenie, Układ oddechowy, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Masaż, Bóle , Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Spalanie tłuszczu, Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Damian W., W dniu: 19.09.2015

    Polecam sklep jak najbardziej !

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK