Nanga

Imbir korzeń suszony

Zingiber officinaleNajwyższej jakości korzeń imbiru o intensywnym zapachu i ostrym smaku. Działa rozkurczowo i rozgrzewająco.
8,91 zł
  • Cena za 100g:17,82 zł
Wybierz opcję
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony
Imbir korzeń suszony

Opis produktu

Imbir – korzeń suszony

Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pochodzi najprawdopodobniej z wysp Azji Południowo-Wschodniej, czyli z Indonezji, Malezji, Filipin, Brunei i Timoru Wschodniego. Tam też ponad 5000 lat temu zaczęto go uprawiać. Z Azji Południowo-Wschodniej imbir powędrował w głąb azjatyckiego kontynentu, a także wyruszył na Wyspy Pacyfiku, docierając aż do Hawajów. Do Europy przywieźli go Fenicjanie, a w XV wieku z Europy do Afryki trafił dzięki Arabom. W tym samym czasie poznano go na Karaibach, gdzie przybył na statkach z Wysp Pacyfiku. Obecnie imbir jest szeroko uprawiany w Azji i Afryce, a jego największym eksporterem są Indie. Co ciekawe, znany nam dziś imbir lekarski nie występuje w stanie dzikim – jest kultywarem o cechach uwydatnionych na drodze hodowli przez człowieka.

Właściwości prozdrowotne imbiru opisali jako pierwsi Chińczycy w swoim dziele Shennong Bencao Jing, datowanym na 2700 rok p.n.e. Już wtedy wiedzieli oni, że imbir działa rozgrzewająco, odkażająco i przeciwbólowo, a także stymuluje trawienie. Stosowali go zatem nie tylko jako przyprawę, ale też jako surowiec do sporządzania naparów lub składnik ziołowych mieszanek. Jego pozytywne oddziaływanie na organizm doceniali również Japończycy, Hindusi i Rzymianie.

Imbir do dziś stanowi kluczową przyprawę w tradycyjnej kuchni wielu krajów azjatyckich. Mieszkańcy Indii dodają go do potraw typu curry, gęstych sosów i dhali z soczewicy oraz do aromatycznej herbaty z mlekiem – masala chai. Japończycy i Koreańczycy stosują imbir głównie w postaci świeżej, kandyzowanej lub marynowanej. Stosują go w potrawach z tofu i makaronem, a także dodają do kimchi i do deserów. W Birmie możemy zjeść sałatkę na bazie wiórków świeżego imbiru w oleju z dodatkiem nasion i orzechów. W Tajlandii z imbiru i czosnku robi się pastę, która stanowi bazę większości potraw kuchni tego kraju. Indonezyjczycy przygotowują lokalny napój na bazie soku z imbiru i cukru palmowego, a Malezyjczycy dodają imbir najczęściej do zup. Na Filipinach przygotowuje się z imbiru tradycyjną herbatę imbirową zwaną salabat. Chińczycy także piją herbatę imbirową, a ponadto dodają imbir do większości potraw mięsnych i rybnych. Sporządzają z niego również tzw. ginger milk curd, czyli deser na bazie mleka, cukru i soku ze świeżego imbiru, który ścina mleko tak, że deser można zjeść łyżeczką.

Imbir to również tradycyjna przyprawa kuchni karaibskiej i jamajskiej. Na Karaibach popularny jest napój sorrel – czyli herbata z kwiatów hibiskusa, cukru, świeżego, startego imbiru, goździków, cynamonu i niekiedy rumu. Na Jamajce również powszechnie spożywa się napoje z dodatkiem imbiru, a poza tym dodaje się go do jamajskiego ciasta imbirowego, które jest tamtejszym specjałem.

Jako że imbir dotarł do Europy wiele wieków temu, tutaj także możemy zetknąć się z potrawami i produktami regionalnymi z jego kłączem w składzie. Do tych najbardziej znanych należy piernik, którego nauczyli się wypiekać najpierw Francuzi, a następnie mieszkańcy Niemiec, Polski i Szwecji. Wielka Brytania to z kolei ojczyzna imbirowego wina, piwa i ale oraz ciasta o nazwie parkin, które różni się od piernika swoją gęstą, wilgotną konsystencją. We Francji możemy się zetknąć z imbirowym likierem Canton. W wielu krajach Europy produkowane są ponadto ciastka imbirowe i pierniczki. Lubią je mieszkańcy Polski, Niemiec, Austrii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Belgii, Danii i krajów Skandynawskich.


IMBIRDZIAŁANIE


Właściwości imbiru wychwalane są nie od dziś. Suszony imbir nie działa tak mocno jak świeży, ale wciąż można go wykorzystać jako środek rozkurczowy, antybakteryjny i rozgrzewający, najlepiej w postaci gorącego naparu.


W ujęciu ajurwedycznym:

  • pomaga w pozbyciu się nadmiaru vata
  • redukuje kapha oraz wzmaga pitta


IMBIRZASTOSOWANIE


Suszony imbir pachnie i smakuje nieco inaczej i trochę łagodniej niż świeży. Dodaje potrawom charakterystycznej, typowo imbirowej ostrości i korzenności. Świetnie komponuje się z chilli, czosnkiem, kokosem, trawą cytrynową, cytryną, pomarańczą, goździkami, kardamonem i cynamonem. Jest nieodłącznym dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej, arabskiej, karaibskiej i gruzińskiej. Doskonale pasuje do deserów, zwłaszcza ciastek i ciast. Warto dodać go do gorącej owsianki, kawy i herbaty, aby podkręcić ich smak i właściwości rozgrzewające.


SKŁAD


Imbir suszony 100% – korzeń cięty lub mielony (Zingiber officinale). Najwyższa jakość!


Kraj pochodzenia:

  • Imbir korzeń suszony mielony- Chiny.
  • Imbir korzeń suszony cięty- Nigeria.


SPOSÓB UŻYCIA


Stosuj jako przyprawę wedle uznania. W celach terapeutycznych zalej 1 łyżeczkę imbiru szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw do naciągnięcia na 5-10 minut. Napar spożywaj gorący, najlepiej razem z imbirem, 2-3 razy dziennie. Możesz posłodzić miodem dodać sok ze świeżej pomarańczy lub cytryny do smaku.


PRZECIWWSKAZANIA


Niezalecany w dużej ilości dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy.


CHARAKTERYSTYKA PRODUKTÓW


Rodzaj imbir obejmuje ponad 140 gatunków i należy do rodziny Zingiberaceae – imbirowatych. Jego głównym przedstawicielem jest imbir lekarski, który wykształca pod ziemią grube, dorodne kłącze o cienkiej, jasnobrązowej skórce i jasnożółtym, włóknistym wnętrzu. Nad ziemią tworzy pędy płonne z liśćmi dorastające do 1 m wysokości oraz nieco krótsze pędy kwiatowe. Liście są długie, podłużne i bezogonkowe. Kwiaty imbiru zaliczane są do kwiatów grzbiecistych, które charakteryzują się tylko jedną osią symetrii. Zebrane są w duże kłosy, które przed kwitnieniem przypominają kształtem szyszki.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.

Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Imbir korzeń, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:



BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. https://dietetycy.org.pl



Właściwości

Opinie (3)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more