Jagody goji suszone
Jagody goji to owoce pochodzące z drzewa Lycium barbarum, czyli kolcowoju pospolitego lub szkarłatnego. Wykorzystywane są w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej od ponad 2000 lat. Legendy głoszą, że mnisi zamieszkujący himalajskie klasztory spożywali jagody goji, aby poprawić koncentrację podczas medytacji, a także aby dodać sobie energii, zwiększyć wytrzymałość i przedłużyć życie.
Obecnie jagody goji zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych superfoods na świecie. Badania medycyny współczesnej ukazują ich korzystny wpływ na metabolizm i zdolności obronne organizmu, a także hamujący wpływ na procesy starzenia się.
Jagody goji są niesamowicie bogatym źródłem witaminy A. Wystarczy spożyć jedną łyżkę, aby zapewnić sobie 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Goji to również dobre źródło witaminy C i żelaza. Zawierają ponadto zeaksantynę (antyoksydant należący do karotenoidów), która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku.
Owoce goji uprawia się w Chinach. Świeże, dojrzałe jagody są bardzo delikatne, dlatego aby je zebrać, rozkłada się płachty z materiału pod drzewem, a następnie strząsa się na niego owoce i pozostawia na słońcu do wysuszenia. Owoce najlepszej jakości mają ciemnoczerwony kolor, który świadczy o braku barwników i siarczanów.
JAGODY GOJI – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Przeciwdziałają nowotworom i hamują starzenie się
Jagody goji wyróżniają się nie tylko bardzo wysoką pojemnością antyoksydacyjną na skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ale też unikalną kompozycją antyoksydantów i polisacharydów, które przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się i wykazują zdolność do hamowania rozwoju różnego rodzaju nowotworów złośliwych (np. raka szyjki macicy, prostaty, czy jelita grubego), co udowodniono w badaniach laboratoryjnych oraz w badaniach na zwierzętach [1, 2, 3].
Badania laboratoryjne dotyczące jagód goji koncentrują się na zawartych w nich polisacharydach i ich pochodnych. Substancje te wielokrotnie wykazały działanie nie tylko przeciwnowotworowe, lecz także immunostymulujące. Okazuje się, że aktywują one komórki układu odpornościowego, stymulują ich namnażanie się, a także poprawiają ich funkcje obronne, np. zwiększają produkcję cytokin przez makrofagi [4, 5, 6].
- Mogą stanowić dobre wsparcie dla terapii cukrzycy typu 2
Przeprowadzono badanie kliniczne z udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2, w którym pacjenci otrzymywali polisacharydy z owoców goji codziennie przez 30 dni, a w trakcie badania i na zakończenie zmierzono im parametry związane z metabolizmem glukozy i lipidów. Odnotowano wyraźną poprawę parametrów, a więc obniżenie poziomu glukozy we krwi i lepszą odpowiedź insuliny oraz wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Warto wspomnieć, że grupa spożywająca polisacharydy z jagód goji odstawiła leki na obniżenie glukozy na czas trwania badania, a efekt hipoglikemiczny był u nich silniejszy niż w grupie kontrolnej, która stosowała leki [7].
W badaniach na zwierzętach również zaobserwowano pozytywny wpływ substancji zawartych w owocach goji na metabolizm glukozy i lipidów, a także na działanie insuliny [8, 9].
- Chronią komórki mózgu przed uszkodzeniami, poprawiają pamięć i hamują procesy neurodegeneracyjne
Badania na zwierzętach pokazują, że substancje zawarte w jagodach goji są zdolne do ochrony neuronów przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem, wpływem toksycznych substancji i działaniem beta-amyloidu, który jest przyczyną rozwoju choroby Alzheimera. Polisacharydy i antyoksydanty pochodzące z owoców goi zapobiegały utracie pamięci u badanych zwierząt i zapobiegały niszczeniu neuronów pod wpływem stosowanych czynników [10, 11, 12].
- Istnieją doniesienia o tym, że składniki obecne w jagodach goji poprawiają męską płodność i libido poprzez podnoszenie testosteronu i zwiększanie liczebności plemników.
- Chronią wątrobę przed substancjami toksycznymi, a także chronią narządy wewnętrzne podczas radio- i chemioterapii.
- Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i kardioprotekcyjnie [1].
JAGODY GOJI – SPOSÓB UŻYCIA
Suszone jagody goji można spożywać bezpośrednio lub dodawać do posiłków, zarówno słonych, jak i słodkich.
Niektórzy lubią twardawą, gumowatą strukturę jagód goji (np. ja :)), ale jeśli Tobie to nie odpowiada, namocz je w wodzie. W gorącej wodzie zmiękną w kilka chwil. Moczone zbyt długo zaczną się rozpadać. Wodę po namoczeniu warto wypić!
Jagody goji można dodawać do przyrządzanych potraw, lecz należy pamiętać o tym, że wysoka temperatura zniszczy część cennych substancji (ale nie wszystkie :)).
Spróbuj wzbogacić nimi owsiankę, jogurt, ryż, zupę dahl, potrawę curry lub herbatę.
JAKOŚĆ OWOCÓW GOJI
O jakości jagód goji mówią trzy czynniki:
Kształt
Najlepsze jagody goji są duże i mają płaski, podłużny kształt.
Kolor
Dobrej jakości, naturalne jagody goji są koloru ciemnoczerwonego. Zwykle mają też białe kropki na czubku owocu.
Jeśli jagoda ma odcień jasny, krwistoczerwony, oznacza to, że mogła być konserwowana dwutlenkiem siarki i/lub zabarwiona sztucznym barwnikiem. Można bardzo szybko sprawdzić, czy jagody zostały sztucznie zabarwione – wystarczy włożyć je do wody i obserwować, czy puszczają barwnik.
Zapach
Jagody goji konserwowane siarką będą miały lekko ostry zapach. Jagody niesiarkowane pachną bardzo delikatnie i słodkawo.
Oferowane w naszym sklepie jagody goji były badane przez Eurofins pod kątem pestycydów i zawartości dwutlenku siarki.
Wartość energetyczna |
365 kcal/100 g
|
Tłuszcze |
5 g |
Węglowodany |
68 g |
w tym cukry |
54,62 g |
Białko |
12 g |
wit. A |
8047 µg (1005% ZDS) |
wit. C |
48 mg (60% ZDS) |
Wapń |
190 mg (24% ZDS) |
Żelazo |
6,8 mg (49% ZDS) |
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Jagody Goji dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Lycium barbarum polysaccharide inhibits the proliferation of HeLa cells by inducing apoptosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Lycium barbarum polysaccharides induce apoptosis in human prostate cancer cells and inhibits prostate cancer growth in a xenograft mouse model of human prostate cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Immune activities comparison of polysaccharide and polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Activation of macrophages by polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. The immunological activity of Lycium barbarum polysaccharides liposome in vitro and adjuvanticity against PCV2 in vivo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Practical Application of Antidiabetic Efficacy of Lycium barbarum Polysaccharide in Patients with Type 2 Diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Effect of Lycium barbarum polysaccharide on the improvement of insulin resistance in NIDDM rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Effects of Lycium barbarum. polysaccharide on type 2 diabetes mellitus rats by regulating biological rhythms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Lycibarbarspermidines A-O, New Dicaffeoylspermidine Derivatives from Wolfberry, with Activities against Alzheimer’s Disease and Oxidation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Neuroprotective effects of anti-aging oriental medicine Lycium barbarum against beta-amyloid peptide neurotoxicity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. Lycium barbarum polysaccharides prevent memory and neurogenesis impairments in scopolamine-treated rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
13. https://draxe.com
14. http://www.nutritionvalue.org