h2. Jagody goji suszone
*Jagody goji* to owoce pochodzące z drzewa _Lycium barbarum_, czyli kolcowoju pospolitego lub szkarłatnego. Wykorzystywane są w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej od ponad 2000 lat. *Legendy głoszą, że mnisi zamieszkujący himalajskie klasztory spożywali jagody goji, aby poprawić koncentrację podczas medytacji, a także aby dodać sobie energii, zwiększyć wytrzymałość i przedłużyć życie.*
*Obecnie jagody goji zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych superfoods na świecie.* Badania medycyny współczesnej ukazują ich korzystny wpływ na metabolizm i zdolności obronne organizmu, a także hamujący wpływ na procesy starzenia się.
*Jagody goji są niesamowicie bogatym źródłem witaminy A.* Wystarczy spożyć jedną łyżkę, aby zapewnić sobie 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Goji to również dobre źródło *witaminy C i żelaza.* Zawierają ponadto *zeaksantynę* (antyoksydant należący do karotenoidów), która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku.
*Owoce goji uprawia się w Chinach.* Świeże, dojrzałe jagody są bardzo delikatne, dlatego aby je zebrać, rozkłada się płachty z materiału pod drzewem, a następnie strząsa się na niego owoce i pozostawia na słońcu do wysuszenia. *Owoce najlepszej jakości mają ciemnoczerwony kolor, który świadczy o braku barwników i siarczanów.*
!
* *Przeciwdziałają nowotworom i hamują starzenie się*
Jagody goji wyróżniają się nie tylko bardzo wysoką pojemnością antyoksydacyjną na skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ale też unikalną kompozycją antyoksydantów i polisacharydów, które przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się i wykazują zdolność do hamowania rozwoju różnego rodzaju nowotworów złośliwych (np. raka szyjki macicy, prostaty, czy jelita grubego), co udowodniono w badaniach laboratoryjnych oraz w badaniach na zwierzętach [1, 2, 3].
* *Stymulują odporność*
Badania laboratoryjne dotyczące jagód goji koncentrują się na zawartych w nich polisacharydach i ich pochodnych. Substancje te wielokrotnie wykazały działanie nie tylko przeciwnowotworowe, lecz także *immunostymulujące*. Okazuje się, że aktywują one komórki układu odpornościowego, stymulują ich namnażanie się, a także poprawiają ich funkcje obronne, np. zwiększają produkcję cytokin przez makrofagi [4, 5, 6].
* *Mogą stanowić dobre wsparcie dla terapii cukrzycy typu 2*
Przeprowadzono badanie kliniczne z udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2, w którym pacjenci otrzymywali polisacharydy z owoców goji codziennie przez 30 dni, a w trakcie badania i na zakończenie zmierzono im parametry związane z metabolizmem glukozy i lipidów. Odnotowano wyraźną poprawę parametrów, a więc obniżenie poziomu glukozy we krwi i lepszą odpowiedź insuliny oraz wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Warto wspomnieć, że grupa spożywająca polisacharydy z jagód goji odstawiła leki na obniżenie glukozy na czas trwania badania, a efekt hipoglikemiczny był u nich silniejszy niż w grupie kontrolnej, która stosowała leki [7].
W badaniach na zwierzętach również zaobserwowano pozytywny wpływ substancji zawartych w owocach goji na metabolizm glukozy i lipidów, a także na działanie insuliny [8, 9].
* *Chronią komórki mózgu przed uszkodzeniami, poprawiają pamięć i hamują procesy neurodegeneracyjne*
Badania na zwierzętach pokazują, że substancje zawarte w jagodach goji są zdolne do *ochrony neuronów przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem, wpływem toksycznych substancji i działaniem beta-amyloidu*, który jest przyczyną rozwoju choroby Alzheimera. Polisacharydy i antyoksydanty pochodzące z owoców goi zapobiegały utracie pamięci u badanych zwierząt i zapobiegały niszczeniu neuronów pod wpływem stosowanych czynników [10, 11, 12].
* *Inne:*
- Istnieją doniesienia o tym, że składniki obecne w jagodach goji *poprawiają męską płodność i libido* poprzez podnoszenie testosteronu i zwiększanie liczebności plemników.
- *Chronią wątrobę* przed substancjami toksycznymi, a także *chronią narządy wewnętrzne* podczas radio- i chemioterapii.
- Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i kardioprotekcyjnie [1].
!
*Suszone jagody goji można spożywać bezpośrednio lub dodawać do posiłków, zarówno słonych, jak i słodkich.*
Niektórzy lubią twardawą, gumowatą strukturę jagód goji (np. ja :)), ale jeśli Tobie to nie odpowiada, namocz je w wodzie. W gorącej wodzie zmiękną w kilka chwil. Moczone zbyt długo zaczną się rozpadać. Wodę po namoczeniu warto wypić!
Jagody goji można dodawać do przyrządzanych potraw, lecz należy pamiętać o tym, że wysoka temperatura zniszczy część cennych substancji (ale nie wszystkie :)).
*Spróbuj wzbogacić nimi owsiankę, jogurt, ryż, zupę dahl, potrawę curry lub herbatę.*
h3. *JAKOŚĆ OWOCÓW GOJI*
O jakości jagód goji mówią trzy czynniki:
*+Kształt+*
Najlepsze jagody goji są duże i mają płaski, podłużny kształt.
*+Kolor+*
Dobrej jakości, naturalne jagody goji są koloru ciemnoczerwonego. Zwykle mają też białe kropki na czubku owocu.
Jeśli jagoda ma odcień jasny, krwistoczerwony, oznacza to, że mogła być konserwowana dwutlenkiem siarki i/lub zabarwiona sztucznym barwnikiem. Można bardzo szybko sprawdzić, czy jagody zostały sztucznie zabarwione - wystarczy włożyć je do wody i obserwować, czy puszczają barwnik.
*+Zapach+*
Jagody goji konserwowane siarką będą miały lekko ostry zapach. Jagody niesiarkowane pachną bardzo delikatnie i słodkawo.
*Oferowane w naszym sklepie jagody goji były badane przez Eurofins pod kątem pestycydów i zawartości dwutlenku siarki.*
h2. *Wartość odżywcza w 100 g:*
|^.
|_. Wartość energetyczna |_.365 kcal/100 g|
|-.
| Tłuszcze | 5 g |
| Węglowodany | 68 g |
| w tym cukry | 54,62 g |
| Białko | 12 g |
| wit==.== A | 8047 µg (1005% ZDS) |
| wit==.== C | 48 mg (60% ZDS) |
| Wapń | 190 mg (24% ZDS) |
| Żelazo | 6,8 mg (49% ZDS)|
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Jagody goji*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_02_12_Jagody_goji_premium.webp!
!
1. An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Lycium barbarum polysaccharide inhibits the proliferation of HeLa cells by inducing apoptosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Lycium barbarum polysaccharides induce apoptosis in human prostate cancer cells and inhibits prostate cancer growth in a xenograft mouse model of human prostate cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Immune activities comparison of polysaccharide and polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Activation of macrophages by polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. The immunological activity of Lycium barbarum polysaccharides liposome in vitro and adjuvanticity against PCV2 in vivo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Practical Application of Antidiabetic Efficacy of Lycium barbarum Polysaccharide in Patients with Type 2 Diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Effect of Lycium barbarum polysaccharide on the improvement of insulin resistance in NIDDM rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Effects of Lycium barbarum. polysaccharide on type 2 diabetes mellitus rats by regulating biological rhythms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. Lycibarbarspermidines A-O, New Dicaffeoylspermidine Derivatives from Wolfberry, with Activities against Alzheimer's Disease and Oxidation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
11. Neuroprotective effects of anti-aging oriental medicine Lycium barbarum against beta-amyloid peptide neurotoxicity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
12. Lycium barbarum polysaccharides prevent memory and neurogenesis impairments in scopolamine-treated rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
13. https://draxe.com
14. http://www.nutritionvalue.org