Jałowiec pospolity (Juniperus communis) to roślina długowieczna rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym półkuli północnej. Owoce jałowca wykorzystywane były w medycynie antycznej Grecji i Rzymu, a potem w ziołolecznictwie na ziemiach polskich oraz w północnej i środkowej Europie jako środek moczopędny. Stosowali go również Indianie z Ameryki Północnej przy infekcjach dróg moczowych i w problemach z nerkami, a także w przypadku przeziębienia, grypy i zapalenia stawów.
Owoce jałowca ceniono ze względu na bogaty, balsamiczny aromat, dlatego znalazły szerokie zastosowanie w kuchni staropolskiej, a także jako naturalne kadzidło. Palono je dawniej w piecach, aby w pomieszczaniu rozszedł się przyjemny, żywiczny zapach.
Owoce jałowca (Juniperus communis) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Owoce jałowca zawierają wyjątkowo dużo olejków eterycznych, w skład których wchodzą cenne związki terpenowe: trepineol, pinen, kamfen i limonen. Obok olejków obecne są również garbniki, związki żywiczne i glikozydy flawonowe.
Kulinarnie:
Suszone jagody jałowca posiadają gorzkawo-słodki smak i niezwykły, sosnowy zapach. Aby wydobyć pełnię aromatu, warto rozgnieść je przed użyciem. Ich aromat jest intensywny, dlatego na potrawę dla czterech osób wystarczy dodać jedną łyżeczkę jagód.
Owoce jałowca pogłębiają smak potraw i nadają im charakterystycznego, świeżego aromatu. Doskonale pasują do mięs, szczególnie tłustych, takich jak kaczka czy wieprzowina. Wspaniale komponują się z dziczyzną. Pasują do pasztetów, gulaszy, a także do marynat i wszelkiego rodzaju sosów. Warto dodawać je do gęstych zup i potraw na bazie roślin strączkowych.
Jagody jałowca wykorzystuje się w produkcji ginu. Można aromatyzować nimi również inne alkohole i dodawać do potraw zawierających alkohol. Co ciekawe, jałowiec będzie również pasować do deserów i ciast owocowych.
Owoce jałowca warto połączyć z ziołami, takimi jak tymianek, majeranek, liść laurowy i oregano, a także z czosnkiem, cebulą i zielem angielskim.
Jałowiec – herbata:
Z owoców jałowca można przygotować napar o działaniu moczopędnym i wspomagającym trawienie. W tym celu należy łyżeczkę owoców wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Parzyć przez minimum 10 minut, a następnie odsączyć i wypić w trakcie lub po posiłku.
Owoce jałowca nie powinny być spożywane przez:
Jałowiec to wiecznie zielony krzew lub drzewo rosnące głównie w strefie umiarkowanej na obszarach nizinnych i podgórskich. Jego polska nazwa zwyczajowa pochodzi stąd, że potrafi rosnąć na jałowych glebach. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Południowej. Należy do rodziny cyprysowatych.
Krzew jałowca dorasta do 3 m wysokości, a drzewo osiąga 10-12 m. Jego pień rozgałęzia się od nasady, a korona ma kształt kolumny. Jałowiec porasta szpilkowatymi liśćmi, które są sztywne i kłujące. Kwiaty jałowca są rozdzielnopłciowe i pojawiają się jesienią. Męskie kwiaty z czasem opadają, a żeńskie po zapyleniu i dojrzeniu przekształcają się w ciemnoniebieskie szyszkojagody, czyli w owoce jałowca.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Jałowiec owoc, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas