• Jałowiec owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jałowiec owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jałowiec owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Juniperus communis

Jałowiec owoc

  • W magazynie: 32 sztuk
    5,90
    W magazynie: 32 sztuk
    5,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Jałowiec pospolity (Juniperus communis) to roślina długowieczna rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym półkuli północnej. Owoce jałowca wykorzystywane były w medycynie antycznej Grecji i Rzymu, a potem w ziołolecznictwie na ziemiach polskich oraz w północnej i środkowej Europie jako środek moczopędny. Stosowali go również Indianie z Ameryki Północnej przy infekcjach dróg moczowych i w problemach z nerkami, a także w przypadku przeziębienia, grypy i zapalenia stawów.

Owoce jałowca ceniono ze względu na bogaty, balsamiczny aromat, dlatego znalazły szerokie zastosowanie w kuchni staropolskiej, a także jako naturalne kadzidło. Palono je dawniej w piecach, aby w pomieszczaniu rozszedł się przyjemny, żywiczny zapach.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Owoce jałowca zawierają wyjątkowo dużo olejków eterycznych, w skład których wchodzą cenne związki terpenowe: trepineol, pinen, kamfen i limonen. Obok olejków obecne są również garbniki, związki żywiczne i glikozydy flawonowe.

Składniki owoców jałowca wykazują działanie moczopędne i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Wpływają też korzystnie na układ pokarmowy poprzez pobudzanie wydzielania żółci i soków trawiennych.

Warto wspomóc się jałowcem przy zakażeniach dróg moczowych i w przypadku kamieni nerkowych. Spożywanie owoców jałowca może przynieść ulgę osobom cierpiącym na problemy z trawieniem, wzdęcia, zgagę i brak apetytu.


SKŁAD

Suszone owoce jałowca 100%. Surowiec najwyższej jakości.


JAŁOWIEC OWOC DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Jałowiec herbata:

  • Napar

Z owoców jałowca można przygotować napar o działaniu moczopędnym i wspomagającym trawienie. W tym celu należy rozdrobnić łyżeczkę owoców, wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Parzyć przez minimum 10 minut, a następnie odsączyć i wypić w trakcie lub po posiłku.


Inne sposoby użycia:

  • Suszone jagody jałowca posiadają gorzkawo-słodki smak i niezwykły, sosnowy zapach. Aby wydobyć pełnię aromatu, warto rozgnieść je przed użyciem. Ich aromat jest intensywny, dlatego na potrawę dla czterech osób wystarczy dodać jedną łyżeczkę jagód.
  • Owoce jałowca pogłębiają smak potraw i nadają im charakterystycznego, świeżego aromatu. Doskonale pasują do mięs, szczególnie tłustych, takich jak kaczka czy wieprzowina. Wspaniale komponują się z dziczyzną. Pasują do pasztetów, gulaszy, a także do marynat i wszelkiego rodzaju sosów. Warto dodawać je do gęstych zup i potraw na bazie roślin strączkowych.
  • Jagody jałowca wykorzystuje się w produkcji ginu. Można aromatyzować nimi również inne alkohole i dodawać do potraw zawierających alkohol. Co ciekawe, jałowiec będzie również pasować do deserów i ciast owocowych.
  • Owoce jałowca warto połączyć z ziołami, takimi jak tymianek, majeranek, liść laurowy i oregano, a także z czosnkiem, cebulą i zielem angielskim.


PRZECIWWSKAZANIA

Owoce jałowca nie powinny być spożywane przez:

  • kobiety w ciąży i karmiące – jałowiec ma silne działanie poronne, a jego składniki przechodzą do mleka
  • dzieci
  • osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego i nerek
  • osoby z marskością wątroby


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jałowiec to wiecznie zielony krzew lub drzewo rosnące głównie w strefie umiarkowanej na obszarach nizinnych i podgórskich. Jego polska nazwa zwyczajowa pochodzi stąd, że potrafi rosnąć na jałowych glebach. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Południowej. Należy do rodziny cyprysowatych.

Krzew jałowca dorasta do 3 m wysokości, a drzewo osiąga 10-12 m. Jego pień rozgałęzia się od nasady, a korona ma kształt kolumny. Jałowiec porasta szpilkowatymi liśćmi, które są sztywne i kłujące. Kwiaty jałowca są rozdzielnopłciowe i pojawiają się jesienią. Męskie kwiaty z czasem opadają, a żeńskie po zapyleniu i dojrzeniu przekształcają się w ciemnoniebieskie szyszkojagody, czyli w owoce jałowca.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Jałowiec owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Macedonia
Zdrowie: Drogi moczowe, Zdrowe nerki, Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Adam O., W dniu: 21.05.2019

    zioła wysokiej jakości, od razu da się zauważyć

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.04.2019

    Miękkie, aromatyczne, świeże. Błyskawiczna dostawa.

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena, W dniu: 01.03.2018

    Świeży i dobry.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK