h2. Owoce jałowca pospolitego
*Jałowiec pospolity* (_Juniperus communis_) to roślina długowieczna rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym półkuli północnej. Owoce jałowca wykorzystywane były w medycynie antycznej Grecji i Rzymu, a potem w ziołolecznictwie na ziemiach polskich oraz w północnej i środkowej Europie jako środek moczopędny. Stosowali go również *Indianie z Ameryki Północnej* przy infekcjach dróg moczowych i w problemach z nerkami, a także w przypadku przeziębienia, grypy i zapalenia stawów.
*Owoce jałowca ceniono ze względu na bogaty, balsamiczny aromat, dlatego znalazły szerokie zastosowanie w kuchni staropolskiej, a także jako naturalne kadzidło.* Palono je dawniej w piecach, aby w pomieszczaniu rozszedł się przyjemny, żywiczny zapach.
!
* Wykazuje działanie moczopędne i *działa odkażająco na układ moczowy*, wspomagając obronę organizmu przed infekcjami pojawiającymi się w tym obszarze.
* *Wspomaga trawienie*, pobudzając wydzielanie żółci i soków trawiennych. Niweluje problemy ze strony żołądka i jelit, *pobudza apetyt*.
!
*Owoce jałowca (_Juniperus communis_) 100%*. Surowiec najwyższej jakości!
Owoce jałowca zawierają wyjątkowo dużo olejków eterycznych, w skład których wchodzą cenne związki terpenowe: trepineol, pinen, kamfen i limonen. Obok olejków obecne są również garbniki, związki żywiczne i glikozydy flawonowe.
!
*+Kulinarnie:+*
*Suszone jagody jałowca posiadają gorzkawo-słodki smak i niezwykły, sosnowy zapach.* Aby wydobyć pełnię aromatu, warto rozgnieść je przed użyciem. Ich aromat jest intensywny, dlatego na potrawę dla czterech osób wystarczy dodać jedną łyżeczkę jagód.
*Owoce jałowca pogłębiają smak potraw i nadają im charakterystycznego, świeżego aromatu.* Doskonale pasują do mięs, szczególnie tłustych, takich jak kaczka czy wieprzowina. Wspaniale komponują się z dziczyzną. Pasują do pasztetów, gulaszy, a także do marynat i wszelkiego rodzaju sosów. Warto dodawać je do gęstych zup i potraw na bazie roślin strączkowych.
*Jagody jałowca wykorzystuje się w produkcji ginu.* Można aromatyzować nimi również inne alkohole i dodawać do potraw zawierających alkohol. Co ciekawe, jałowiec będzie również pasować do deserów i ciast owocowych.
*Owoce jałowca warto połączyć z ziołami*, takimi jak tymianek, majeranek, liść laurowy i oregano, a także z czosnkiem, cebulą i zielem angielskim.
*+Jałowiec - herbata:+*
*Z owoców jałowca można przygotować napar o działaniu moczopędnym i wspomagającym trawienie.* W tym celu należy łyżeczkę owoców wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Parzyć przez minimum 10 minut, a następnie odsączyć i wypić w trakcie lub po posiłku.
!
*Owoce jałowca nie powinny być spożywane przez:*
* kobiety w ciąży i karmiące - jałowiec ma silne działanie poronne, a jego składniki przechodzą do mleka,
* małe dzieci,
* osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego i nerek,
* osoby z marskością wątroby.
!
*Jałowiec* to wiecznie zielony krzew lub drzewo rosnące głównie w strefie umiarkowanej na obszarach nizinnych i podgórskich. Jego polska nazwa zwyczajowa pochodzi stąd, że potrafi rosnąć na jałowych glebach. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Południowej. Należy do rodziny cyprysowatych.
Krzew jałowca dorasta do 3 m wysokości, a drzewo osiąga 10-12 m. Jego pień rozgałęzia się od nasady, a korona ma kształt kolumny. Jałowiec porasta szpilkowatymi liśćmi, które są sztywne i kłujące. Kwiaty jałowca są rozdzielnopłciowe i pojawiają się jesienią. Męskie kwiaty z czasem opadają, a żeńskie po zapyleniu i dojrzeniu przekształcają się w ciemnoniebieskie szyszkojagody, czyli w owoce jałowca.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Jałowiec owoc*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_04_30_Jałowiec_owoc.webp!
!
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://pl.wikipedia.org