• Jałowiec owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jałowiec owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jałowiec owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Juniperus communis

Jałowiec owoc

To przyprawa staropolskiej kuchni i ciekawy składnik naparów. Ma bogaty, żywiczny aromat. Sprawdza się też w roli kadzidła.

    • ; 1
  • W magazynie: 43 sztuk
    9,61
    W magazynie: 43 sztuk
    9,61
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoce jałowca pospolitego

Jałowiec pospolity (Juniperus communis) to roślina długowieczna rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym półkuli północnej. Owoce jałowca wykorzystywane były w medycynie antycznej Grecji i Rzymu, a potem w ziołolecznictwie na ziemiach polskich oraz w północnej i środkowej Europie jako środek moczopędny. Stosowali go również Indianie z Ameryki Północnej przy infekcjach dróg moczowych i w problemach z nerkami, a także w przypadku przeziębienia, grypy i zapalenia stawów.

Owoce jałowca ceniono ze względu na bogaty, balsamiczny aromat, dlatego znalazły szerokie zastosowanie w kuchni staropolskiej, a także jako naturalne kadzidło. Palono je dawniej w piecach, aby w pomieszczaniu rozszedł się przyjemny, żywiczny zapach.


OWOC JAŁOWCADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Wykazuje działanie moczopędne i działa odkażająco na układ moczowy, wspomagając obronę organizmu przed infekcjami pojawiającymi się w tym obszarze.
  • Wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie żółci i soków trawiennych. Niweluje problemy ze strony żołądka i jelit, pobudza apetyt.


SKŁAD


Owoce jałowca (Juniperus communis) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Owoce jałowca zawierają wyjątkowo dużo olejków eterycznych, w skład których wchodzą cenne związki terpenowe: trepineol, pinen, kamfen i limonen. Obok olejków obecne są również garbniki, związki żywiczne i glikozydy flawonowe.


JAŁOWIEC OWOCEDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Kulinarnie:

Suszone jagody jałowca posiadają gorzkawo-słodki smak i niezwykły, sosnowy zapach. Aby wydobyć pełnię aromatu, warto rozgnieść je przed użyciem. Ich aromat jest intensywny, dlatego na potrawę dla czterech osób wystarczy dodać jedną łyżeczkę jagód.

Owoce jałowca pogłębiają smak potraw i nadają im charakterystycznego, świeżego aromatu. Doskonale pasują do mięs, szczególnie tłustych, takich jak kaczka czy wieprzowina. Wspaniale komponują się z dziczyzną. Pasują do pasztetów, gulaszy, a także do marynat i wszelkiego rodzaju sosów. Warto dodawać je do gęstych zup i potraw na bazie roślin strączkowych.

Jagody jałowca wykorzystuje się w produkcji ginu. Można aromatyzować nimi również inne alkohole i dodawać do potraw zawierających alkohol. Co ciekawe, jałowiec będzie również pasować do deserów i ciast owocowych.

Owoce jałowca warto połączyć z ziołami, takimi jak tymianek, majeranek, liść laurowy i oregano, a także z czosnkiem, cebulą i zielem angielskim.


Jałowiec – herbata:

Z owoców jałowca można przygotować napar o działaniu moczopędnym i wspomagającym trawienie. W tym celu należy łyżeczkę owoców wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Parzyć przez minimum 10 minut, a następnie odsączyć i wypić w trakcie lub po posiłku.


PRZECIWWSKAZANIA


Owoce jałowca nie powinny być spożywane przez:

  • kobiety w ciąży i karmiące – jałowiec ma silne działanie poronne, a jego składniki przechodzą do mleka,
  • małe dzieci,
  • osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego i nerek,
  • osoby z marskością wątroby.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jałowiec to wiecznie zielony krzew lub drzewo rosnące głównie w strefie umiarkowanej na obszarach nizinnych i podgórskich. Jego polska nazwa zwyczajowa pochodzi stąd, że potrafi rosnąć na jałowych glebach. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Południowej. Należy do rodziny cyprysowatych.

Krzew jałowca dorasta do 3 m wysokości, a drzewo osiąga 10-12 m. Jego pień rozgałęzia się od nasady, a korona ma kształt kolumny. Jałowiec porasta szpilkowatymi liśćmi, które są sztywne i kłujące. Kwiaty jałowca są rozdzielnopłciowe i pojawiają się jesienią. Męskie kwiaty z czasem opadają, a żeńskie po zapyleniu i dojrzeniu przekształcają się w ciemnoniebieskie szyszkojagody, czyli w owoce jałowca.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Jałowiec owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Macedonia
Zdrowie: Drogi moczowe, Zdrowe nerki, Trawienie
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Grzegorz P., W dniu: 31.08.2021

    Mama bardzo sobie chwali jakość jałowca z magicznego ogrodu

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 31.05.2021

    Bardzo dobrej jakości produkt, mocno aromatyczny . Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Wanda wolicka, W dniu: 11.04.2021

    Bardzo lubie te jagodki ssac

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 22.02.2021

    Znakomita jakość, bardzo dobrze sprawdza się w nalewce z dodatkiem skórki cytryny i cynamonu. Smaczna zdrowa i niesamowicie aromatyczna. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Monika K., W dniu: 28.12.2020

    super jakosc

  • Ocena: (5/5)

    Agata G., W dniu: 06.02.2020

    Jagody świeże, aromatyczne, super

  • Ocena: (5/5)

    JUSTYNA K., W dniu: 22.01.2020

    ok

  • Ocena: (5/5)

    Adam O., W dniu: 21.05.2019

    zioła wysokiej jakości, od razu da się zauważyć

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.04.2019

    Miękkie, aromatyczne, świeże. Błyskawiczna dostawa.

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena, W dniu: 01.03.2018

    Świeży i dobry.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK