Promocja! Data ważności 12/2024
Kora jatoby hamuje rozwój pleśni, grzybów, bakterii i wirusów.
Jatoba (Hymenaea courbaril) to masywne drzewo tropikalne pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej o niezwykle szerokiej gamie zastosowań. Jego drewno jest wysoko cenione za to, że nigdy nie pleśnieje. Drzewo to wytwarza wonną żywicę, zwaną brazylijskim copalem bądź animé, którą wykorzystuje się do produkcji kadzideł i perfum, a także rozpala podczas ceremonii religijnych.
Owoce jatoby z kolei są jednym z głównych źródeł pożywienia dla rdzennych Indian zamieszkujących lasy deszczowe. Są to potężne strąki wielkości dłoni z nasionami w środku, które otoczone są suchą miazgą. Miazgę tą jada się zwykle na surowo, a czasem robi się z niej desery i napoje fermentowane. Ma ona słodki smak, ale bardzo nieprzyjemnie pachnie, stąd zwyczajowa nazwa jatoby „stinking toe”, czyli śmierdząca pięta.
Kora jatoby od wieków stosowana jest przez Indian w tradycyjnej medycynie. Służyła dawniej w leczeniu biegunek oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego i moczowego, a ponadto jako środek przeciwbólowy, ściągający, robakobójczy. Dziś wywary z kory spożywa się głównie ze względu na jej właściwości energetyzujące i oczyszczające.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Wewnętrznie:
Wspomaganie organizmu w usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, łagodzenie biegunek wirusowych i bakteryjnych.
Zewnętrznie:
Pielęgnacja dłoni i stóp dotkniętych grzybicą, przemywanie opuchniętej, podrażnionej i zaczerwienionej skóry twarzy i ciała.
Jatoba – kora mielona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Jatoba w proszku:
Odwar:
1 płaską łyżeczkę surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać kilka kropel soku z cytryny i gotować 5 – 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki lub zastosować zewnętrznie do moczenia dłoni i stop oraz do przemywania skóry.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40-60%. Macerować 7-14 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 1-3 ml lub zastosować zewnętrznie j.w. Przed użyciem rozcieńczyć w wodzie.
Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać naparów z jatoby, mogą ją natomiast stosować zewnętrznie.
W przypadku wystąpienia nadwrażliwości korę należy odstawić.
Jatoba to potężne drzewo tropikalne dorastające do 30 m wysokości, a w sprzyjających warunkach nawet do 45 m. Należy do rodziny bobowatych. Występuje w Ameryce Środkowej i Południowej oraz na Karaibach, gdzie zasiedla głównie lasy deszczowe. Potrafi przystosować się do różnych warunków środowiska i znosi nawet kilkumiesięczną suszę.
Jatoba tworzy rozległą koronę w kształcie parasola. Pień ma prosty, cylindryczny i dosyć równy. Jego średnica sięga 120 cm. Pokrywa go gładka, brązowa kora. Liście jatoby są ciemnozielone, mają lśniącą powierzchnię i owalny kształt. Od spodu są nieco jaśniejsze. Ich końce są lekko zaostrzone a brzegi równe. Kwiaty są białe, składają się z czterech płatków i długich, wystających słupków i pręcików. Zebrane są w grona w kątach liści. Zapylane są przez nietoperze. Owoce jatoby to ogromne strąki o długości i szerokości ludzkiej dłoni. Ich skorupa jest brązowa, a nasiona w środku są szare. Wydzielają nieprzyjemny zapach.
1. http://www.rain-tree.com
2. http://www.rain-tree.com
3. https://www.globalhealingcenter.com
4. https://www.thealternativedaily.com
5. http://tropical.theferns.info
6. https://en.wikipedia.org
Część rośliny: | kora |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Trawienie |
Zastosowanie: | oczyszczanie organizmu, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, energia |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | Pochodzi z drzewa rosnącego w Amazonii, które jest wybitnie odporne na bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. |
Nazwa łacińska: | Hymenaea courbaril |