Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Jest to powszechnie znana roślina półpasożytnicza, która rośnie na drzewach i pobiera z nich wodę oraz sole mineralne. Istnieje wiele gatunków jemioły w Europie i w Ameryce Północnej, jednak w medycynie naturalnej stosuje się tylko jemiołę pospolitą. Ziele zbierane jest zimą, ponieważ w tym czasie stężenie związków czynnych jest najwyższe.
Jemioła odgrywała istotną rolę w kulturze już od czasów przedchrześcijańskich. Była symbolem wieczności, dostatku i płodności. W kulturze celtyckiej jemiołę darzono ogromną czcią i wierzono w jej magiczne siły. Osoba wchodząca na drzewo po jemiołę musiała być ubrana na biało i ścinała ją złotym sierpem. Jemioła nie mogła upaść na ziemię, więc ścielono materiał pod drzewami. Ten, kto zdobył jemiołę, miał szansę przejąć jej niezwykłe moce. Dziś kojarzymy jemiołę z pocałunkami, a wzięło się to stąd, że w dawniej pod jemiołą całowali się narzeczeni i gest ten stanowił wielkie zobowiązanie.
Jemioła pospolita – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Jemioła zawiera substancje czynne, których zawartość może się różnić w zależności od drzewa, z którego została pozyskana. Do substancji tych należą lektyny, polipeptydy, kwasy organiczne, flawonoidy, triterpeny, cholina, histamina, syringina i jej glikozydy oraz wiskotoksyny.
Jemioła – herbata (ziele cięte):
2 łyżeczki jemioły zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i pozostaw do naciągnięcia na 10-15 minut. Wypijaj 2-3 razy dziennie po pół szklanki takiego naparu.
2 łyżeczki jemioły gotuj przez 5 minut w szklance wody.
2 łyżeczki jemioły zalej szklanką zimnej wody, przykryj i pozostaw na noc lub na 4-8 h.
Napar, odwar lub zimny wyciąg należy spożywać 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
1 część ziela zalej 5 częściami czerwonego, wytrawnego wina. Odstaw na minimum 2 tygodnie, po czym przefiltruj. Zażywaj 1 mały kieliszek raz dziennie.
Proszek:
Pół łyżeczki proszku zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu wypij razem z zielem. Taką porcję stosuj 2-3 razy dziennie.
Okres ciąży i laktacji, nadwrażliwość na jemiołę.
Nadmierne spożycie jemioły może spowodować wymioty, bóle brzucha, nudności i drgawki.
Jemioła pospolita lub też jemioła europejska jest półpasożytem, co oznacza, że pobiera wodę i sole mineralne od drzewa-żywiciela, ale substancje odżywcze wytwarza sobie sama. Należy do rodziny sandałowcowatych i spotkać ją można w całej Europie oraz w południowej i zachodniej Azji.
Jemioła wyrasta na drzewach liściastych oraz iglastych i tworzy kuliste kępy. Jest rośliną zimozieloną. Jej korzeniem są ssawki, za pomocą których wrasta w gałęzie drzewa i pobiera potrzebne substancje. Pędy i liście jemioły są żółtozielone. Liście są grube, całobrzegie i mają kształt wydłużonej łzy. Kwiaty są bardzo małe, liczą około 2-3 mm. Mają kolor żółty i pojawiają się w rozwidleniach gałązek. Przyjemnie pachną i zapylane są przez owady. Owoce jemioły są białe i kuliste, nazywane przez botaników nibyjagodami. Wewnątrz nich znajdują się owoce właściwe, czyli „nasiona” z zarodnikami.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Jemioła, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://rozanski.li
2. https://www.doz.pl
3. http://www.prometeusze.pl
4. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas