• Jeżyna fałdowana liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jeżyna fałdowana liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jeżyna fałdowana liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Rubus plicatus

Jeżyna fałdowana liść

Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru. Działa ściągająco, dzięki czemu reguluje pracę jelit i sprzyja gojeniu się skóry.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 58 sztuk
    10,95
    W magazynie: 58 sztuk
    10,95
    W magazynie: 8 sztuk
    11,23
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Jeżyna fałdowana – liść

Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus, Rubus fruticosus) rośnie w lasach. Wszyscy zapewne znamy jej czarne, delikatne owoce. Warto wiedzieć, że zbiera się z niej również liście, podobnie jak z czarnej porzeczki i maliny. Liście jeżyny fałdowanej zostały umieszczone w Polskiej Farmakopei jako surowiec ściągający, pomagający utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i uśmierzający dolegliwości żołądkowe.

Polskie nazwy lokalne jeżyny fałdowanej to np. czarna malina, ostrążlica, ostrężyna czy urzyna. Jej liście, pomimo tego, że obecnie są mało znanym surowcem zielarskim, były cenione i używane już wiele wieków temu. Jako pierwsi opisali je starożytni lekarze greccy – Hipokrates i Dioskurides, zwracając uwagę na ich działanie ściągające i przeciwbiegunkowe. Na początku XX wieku niemiecki lekarz Gerhard Madaus odkrył, że pozytywnie wpływają one również na poziom glukozy we krwi.

Europejska medycyna ludowa znalazła dla liści jeżyny całkiem sporo zastosowań. Wspomagano się nimi przede wszystkim w biegunkach, grypie żołądkowej i chorobie wrzodowej. Polecano je również w stanach zapalnych gardła, żołądka i jelit oraz na obfite krwawienia menstruacyjne i nieprawidłowe upławy. Mocnymi wywarami z liści jeżyny przemywano nieprawidłowe zmiany skórne, wypryski, rany, owrzodzenia i oparzenia, aby przyspieszyć ich gojenie się.


JEŻYNA LIŚĆDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Liście jeżyny fałdowanej korzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi i pomagają utrzymać go w normie.
  • Działają silnie ściągająco ze względu na wysoką zawartość garbników. Dzięki temu pomagają zahamować nadmierną pracę jelit i przyspieszają zasklepianie się ran.
  • Pomagają złagodzić problemy żołądkowe i towarzyszące im nudności.
  • Wspomagają usuwanie bakterii i grzybów z przewodu pokarmowego.

[1]


LIŚCIE JEŻYNY FAŁDOWANEJZASTOSOWANIE

  • na prawidłowy poziom cukru we krwi
  • aby przyhamować pracę jelit
  • w celu złagodzenia nudności i dyskomfortu w żołądku
  • aby wspomóc organizm w pozbywaniu się bakterii i grzybów
  • do przemywania ran i płukania jamy ustnej

SKŁAD


Jeżyna fałdowana – liście suszone 100%. Najwyższa jakość!

W liściach znajduje się 10-12% garbników, kwasy organiczne, flawonoidy i triterpeny.


JEŻYNA LIŚĆDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Jeżyna fałdowana – herbata (liść cięty):

  • Napar:

1-2 łyżki liści jeżyny zalać szklanką wrzącej wody, przykryć, parzyć 10 minut. Wypijać 2-3 szklanki naparu dziennie, często i małymi porcjami.

  • Odwar:

1-2 łyżki liści jeżyny zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut pod przykryciem. Wypijać 2-3 szklanki odwaru dziennie, często i małymi porcjami.

Napar i odwar można zastosować zewnętrznie do przemywania ran i płukania jamy ustnej przy krwawiących dziąsłach i stanach zapalnych.


Nalewka z liści jeżyny:

Pół szklanki liści jeżyny zalać 300 ml alkoholu 40%. Macerować 14 dni, przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 10-15 ml (1 łyżeczka to około 5 ml) lub nakładać na problemy skórne, trądzik i opryszczkę. Po rozcieńczeniu z wodą można przemywać cerę tłustą i łojotokową.

Jeżyna fałdowana – liść mielony:

Pół łyżeczki proszku zalej niewielką ilością gorącej wody, przykryj i zostaw na kilka minut. Wypij razem z proszkiem. Taką porcję stosuj 4-6 razy dziennie.


Przepisy autorstwa dr H. Różańskiego.


SYNERGIA


Na prawidłowy cukier: kłącze kokoryczki, ziele rutwicy.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus) należy do rodziny różowatych – Rosaceae. Występuje w całej Europie. Rośnie na nizinach i na niskich partiach górskich. Jej naturalnym środowiskiem są lasy, zarośla i przydroża. Dobrze czuje się również w przydomowych ogrodach. Jest krzewem pokrytym kolcami, dorastającym do 1,5 m wysokości. Jej liście złożone są z 5 mniejszych listków o piłkowanych brzegach i owłosionym spodzie. Kwiaty są białe lub jasnoróżowe, zebrane w grona. Owoce to znane nam wszystkim jeżyny o czarnym kolorze i słodko-kwaśnym smaku.


ŹRÓDŁA


1. Liść jeżyny – Folium Rubi fruticosi w Polskiej Farmakopei VI i dawnej fitoterapii. https://rozanski.li
2. Jeżyna fałdowana. https://pl.wikipedia.org
3. Jeżyna jako roślina lecznicza. https://panacea.pl



Część rośliny: liść
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Sprawne jelita, Prawidłowy cukier, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: higiena jamy ustnej, rany i otarcia
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz S., W dniu: 29.04.2023

    Bardzo dobry produkt.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK