• Jujube - owoc głożyny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jujube - owoc głożyny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jujube - owoc głożyny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ziziphus jujuba

Jujube - owoc głożyny

  • W magazynie: 56 sztuk
    11,90
    W magazynie: 56 sztuk
    11,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoc głożyny pospolitej (Ziziphus jujuba) to inaczej jujuba albo daktyl czerwony, chiński lub koreański. Te ciemnopomarańczowe, słodkie owoce uprawiane były już od wieków. Do dziś wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek przeciwbólowy, wspomagający trawienie, a także uspokajający i poprawiający nastrój. W Japonii jujubę stosuje się w celu złagodzenia objawów zapalenia wątroby.

Owoce jujuby (wym. żużuby) miały dawniej znaczenie rytualne. Odnaleziono je w chińskim grobowcu Mawangdui z II wieku p.n.e. Później służyły również do wyrobu wina, past i nadzień, które były elementami świątecznych potraw tradycyjnej chińskiej kuchni.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Regularne spożywanie jujuby pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i pomaga zlikwidować zaparcia poprzez zwiększenie ruchliwości jelit. Ponadto owoce głożyny wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym jako składniki leków i suplementów poprawiających funkcjonowanie wątroby.
  • Owoce głożyny przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i znajdują zastosowanie w stanach napięcia nerwowego, a także w problemach z zasypianiem.
  • Składniki bioaktywne obecne w owocach głożyny wykazują działanie antyoksydacyjne.


SKŁAD

Suszone owoce głożyny bez pestek 100%. Bez dodatku cukru i substancji słodzących. Surowiec najwyższej jakości.

Wartość odżywcza na 100 g:

Energia: 281 kcal
Białko: 4,7 g
Tłuszcz: 0,5 g
Węglowodany: 72,6 g
Błonnik: 6 g

Żelazo: 5 mg (36% RDA)
Witamina C: 218 mg (273% RDA)


SPOSÓB UŻYCIA

Zaleca się spożywanie od 3 do 12 owoców jujuby dziennie. Można je spożywać samodzielnie albo dodawać do posiłków takich jak owsianka, sałatka, czy jogurt, a także do potraw gotowanych. Zmielone suszone owoce mogą być wykorzystane jako substytut kawy.


SYNERGIA

5-HTP wzmacnia właściwości sedatywne owoców głożyny.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Jujuba jest drzewem z rodziny szakłakowatych (Rhamnaceae), osiągającym w warunkach naturalnych wysokość do 10 m. Występuje w Europie południowej, w Indiach, Himalajach i w Chinach. Liście głożyny mają jajowaty kształt. Kwiaty są drobne, koloru zielonkawego. Owoce głożyny mają kształt owalny, kulisty lub podłużny. Skórka jest gładka lub chropowata, błyszcząca, cienka, ale twarda. Niedojrzałe owoce mają kolor zielony, potem robią się żółte, a w pełni dojrzałe są częściowo lub całkowicie pomarańczowe, czerwone, bądź nawet brązowe. Wewnątrz nich znajdują się owalne pestki. Owoce dojrzewają późną jesienią lub zimą na drzewie już bezlistnym. Smakują słodko, podobnie do jabłek i mają lekko mączystą konsystencję.


BIBLIOGRAFIA


1. https://examine.com
2. http://www.drzewa.com.pl
3. https://ndb.nal.usda.gov
4. http://www.ogrodinfo.pl

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Chiny
Smak: słodki
Zdrowie: Sprawne jelita, Wsparcie snu, Stres, napięcie, Mocna wątroba, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Jan D., W dniu: 09.09.2019

    bardzo dobry

  • Ocena: (5/5)

    Danka, W dniu: 07.08.2018

    Ciekawe, trochę papierowe w smaku, ale ja lubię takie wynalazki. Miło się żuje, jest mało słodkie i można bez wyrzutów sumienia podjadać.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK