Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to znane nam z kuchni śródziemnomorskiej warzywo o mięsistych kwiatach, które możemy spotkać we włoskich potrawach i piklach. Roślina ta wytwarza również wartościowe liście, które obfitują w związku aktywne o pozytywnym wpływie na gospodarkę lipidową organizmu i pracę wątroby. Działanie to przypisuje się głównie cynarynie, której jest najważniejszym związkiem czynnym zawartym w liściach karczocha.
Wpływ liści karczocha na wymienione obszary jest na tyle znaczący, że na rynku pojawił się ekstrakt z liści karczocha standaryzowany na 5% cynaryny. Wybraliśmy więc dla was najlepszy i wprowadziliśmy do naszego sklepu.
Warto dodać, że liście karczocha od bardzo dawna obecne są w tradycyjnej medycynie krajów leżących nad Morzem Śródziemnomorskim. Stosowane były jako środek obniżający poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroniący wątrobę, pobudzający wydzielanie żółci, przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Badania medycyny współczesnej potwierdziły słuszność tych zastosowań i odkryły dodatkowo ogromny potencjał liści karczocha w odniesieniu do chorób nowotworowych.
[1]
Właściwości prozdrowotne:
Ekstrakt z karczocha przyjmowany regularnie pomaga unormować gospodarkę lipidową. Zarówno badania na zwierzętach [2], jak i te z udziałem ludzi [3, 4, 6] dowiodły, że karczoch korzystnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz na poziom triglicerydów.
Ekstrakt z karczocha działa ochronnie na wątrobę, zmniejszając stres oksydacyjny w jej tkance i wspierając jej funkcjonowanie w chorobach metabolicznych. Wzmacnia zatem wątrobę u osób otyłych, chorych na zespół metaboliczny, cukrzycę lub insulinooporność, a także spożywających alkohol.
Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z karczocha poprawia funkcjonowanie wątroby i zmniejsza stres oksydacyjny w jej tkance u zwierząt otyłych i karmionych dietą wysokotłuszczową [5] oraz u zwierząt z cukrzycą [2]. Poprawił także stan wątroby u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (będącą skutkiem otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy lub insulinooporności) [6].
W badaniu, w którym codziennie przez 10 dni podawano myszom alkohol 40-procentowy i ekstrakt z karczocha, okazało się, że ekstrakt zapobiegł alkoholowemu zniszczeniu wątroby. Zahamował wzrost poziomu ALT i AST, których wysoki poziom sygnalizuje złą kondycję wątroby, a także ograniczył śmierć komórek wątroby [7].
Ekstrakt z karczocha okazał się mieć także pozytywny wpływ na gospodarkę glukozy, co zaobserwowano najpierw w eksperymentach na zwierzętach. Szczurom, którym wywołano cukrzycę, podawano ekstrakt z karczocha przez miesiąc, czego efektem był spadek poziomu glukozy we krwi [2]. W próbie klinicznej z udziałem pacjentów z nadwagą o nieprawidłowej glikemii na czczo przyjmowanie ekstraktu z karczocha codziennie przez 8 tygodni poskutkowało obniżeniem poziomu glukozy we krwi na czczo, poprawą insulinowrażliwości tkanek (HOMA) oraz obniżeniem poziomu hemoglobiny glikowanej [8].
Ekstrakt z liści karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus) standaryzowany na zawartość 5% cynaryny.
Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i substancji poślizgowych.
Opakowanie zawiera 93 sugerowane porcje produktu.
Produkt odpowiedni dla wegan.
Stosować 1 miarkę ekstraktu dwa razy dziennie. Rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Spożywać przed posiłkiem.
1 płaska miarka (0,5 ml) zawiera 270 mg ekstraktu z karczocha.
Zalecana dzienna porcja to 540 mg ekstraktu z karczocha.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Numer zgłoszenia GIS: 2020/05/20/SD/2A2ED3
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie podawać małym dzieciom.
Karczoch zwyczajny – Cynara scolymus – to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego. Osiąga około 2 m wysokości. Wytwarza duże, głęboko wcinane liście o krótkich ogonkach i owłosionym spodzie. Na szczycie jego grubej łodygi pojawia się charakterystyczny „kwiat”, popularny we włoskiej kuchni. Ma on kulisty kształt i składa się z mięsistych łusek, które tak naprawdę są liśćmi otaczającymi fioletowe kwiaty.
1. The hepatocurative effects of Cynara scolymus L. leaf extract on carbon tetrachloride-induced oxidative stress and hepatic injury in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Protective Effects of Cynara Scolymus Leaves Extract on Metabolic Disorders and Oxidative Stress in Alloxan-Diabetic Rats. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
3. The Effect of Artichoke on Lipid Profile: A Review of Possible Mechanisms of Action. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
4. Lipid-lowering Activity of Artichoke Extracts: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
5. LC-MS/MS Analysis and Hepatoprotective Activity of Artichoke ( Cynara scolymus L.) Leaves Extract Against High Fat Diet-Induced Obesity in Rats. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
6. Efficacy of Artichoke Leaf Extract in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Pilot Double-Blind Randomized Controlled Trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
7. Protective Effects of Ethanolic Extracts From Artichoke, an Edible Herbal Medicine, Against Acute Alcohol-Induced Liver Injury in Mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
8. Karczoch zwyczajny. https://pl.wikipedia.org