Tykwa, matero, calabaza

Filtrowanie
Waga
Cena netto
Cena brutto
Opcje zakupu
Dostępny w magazynie
Widok:
Sortowanie:

Matero – kubek do yerby, naczynie do yerba mate

Każde naczynie do parzenia yerba mate określa się pojęciem matero. Materos mogą być wykonane z różnych materiałów.

Naczynie do yerba mate z tykwy

Tradycyjny kubek do picia yerba mate wykonany jest z wydrążonego owocu tykwy – rośliny pnącej z rodziny dyniowatych, która pochodzi z Afryki. W Polsce takie kubki nazywane są najczęściej tykwami, a w Ameryce Południowej – kalabasami (hiszp. calabaza). Owoce tykwy dojrzewają około sześciu miesięcy, następnie są zrywane i pozostawiane do wyschnięcia na kolejne 3-6 miesięcy. Po wyschnięciu nadają się do rzeźbienia, a wykonuje się z nich nie tylko naczynia do yerba mate, ale też inne naczynia, sztućce, lampy i przedmioty codziennego użytku. Należy pamiętać o tym, że tykwa do yerby powinna być przed pierwszym użyciem odpowiednio przygotowana, a potem starannie pielęgnowana i suszona. Uchroni ją to przed pękaniem i pleśnieniem.

Kubek do yerba mate

*Pozostałe naczynia do yerba mate mogą być wykonane z pachnącego drewna palo santo. Dużą popularnością cieszy się łatwe w czyszczeniu matero ceramiczne. Istnieją także guampy – efektowne naczynka powstające z bydlęcych rogów.

Tykwa do yerba mate – przygotowanie i pielęgnacja

Proces przygotowania tykwy do yerby przed pierwszym użyciem nazywa się currado. Przeprowadza się go tylko raz. Jest potrzebny po to, aby dokładnie oczyścić środek tykwy z resztek miąższu i wzmocnić jej ścianki.

1. Świeżo zakupioną tykwę wypełnij suszem yerba mate do połowy objętości i zalej do pełna gorącą wodą. Opcjonalnie możesz dodać nieco mocnego alkoholu. Pozostaw tak na 24 godziny.
2. Opróżnij tykwę i wyskrob łyżką resztki owocu z wewnętrznych ścianek naczynia. Rób to delikatnie, aby nie przedziurawić tykwy.
3. Wypłucz wodą wnętrze tykwy, a jej zewnętrzne ścianki nasmaruj olejem lub oliwą. Nie smaruj olejem wewnętrznych ścianek!
4. Ponownie odstaw tykwę na 24 godziny, aż całkowicie wyschnie.
5. Twoja tykwa jest gotowa!

Ale to jeszcze nie koniec. Tykwę do yerby należy z troską pielęgnować, aby nie zapleśniała. Pamiętaj o kilku czynnościach:

- Nigdy nie zostawiaj mokrych, zużytych fusów w tykwie. Po każdej serii zaparzeń opróżnij ją.
- Pomiędzy parzeniami postaraj się dobrze wysuszyć tykwę. Zimą idealnie nadaje się do tego kaloryfer.
- Regularnie nacieraj tykwę z zewnątrz olejem.
- Jeśli posiadasz tykwę z metalowym kołnierzem, zawsze dbaj o to, żeby woda go nie dotykała, ponieważ jeśli dostanie się pod spód, może się tam rozwinąć pleśń.

Z początku Twoja tykwa może lekko przeciekać. Nie martw się, to naturalne. Jeśli będziesz ją regularnie suszyć i impregnować, z czasem stanie się szczelna.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more