Komosa meksykańska (Dysphania ambrosioides), zwana też komosą piżmową, to roślinka spokrewniona z komosą ryżową. Naturalnym obszarem jej występowania jest cała Ameryka Łacińska, ale odnajduje się również w Europie, gdzie bywa uprawiana. Oferowana przez nas komosa to jedno z ziół, które uprawiamy na naszym polu niedaleko Złotowa. Wszystkie wyhodowane tam rośliny rosną tylko na naturalnych nawozach i są nietknięte przez żadne chemiczne środki :)
Polskie prawo zadecydowało, że komosa jest rośliną nie nadającą się do spożycia. Jednak w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej jej suszone ziele stosuje się jako przyprawę o nazwie epazote, która jest tam bardzo popularna. Dodaje się ją do wielu potraw, zwłaszcza tych z fasoli, aby poprawić ich strawność. Ceniona jest za ostry, charakterystyczny smak i stosowana również w postaci ziołowej herbaty, zwanej herbatą jezuicką.
Dawniej mieszkańcy tych rejonów wykorzystywali ziele komosy w formie wywarów do usuwania pasożytów wewnętrznych, a ponadto jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. Stosowanie tego ziela wymagało jednak wielkich umiejętności, gdyż zawiera ono dość znaczne stężenie związków toksycznych. Spożycie odrobiny rośliny za dużo kończyło się niekiedy poważnym zatruciem, dlatego dziś już się jej w tych celach nie stosuje.
Komosa meksykańska (epazote) – ziele (Dysphania ambrosioides) 100%. Najwyższa jakość!
Komosa piżmowa należy do rodziny szarłatowatych lub komosowatych, zależnie od systemu klasyfikacji. W swojej ojczyźnie kryje się pod wieloma nazwami: herbata jezuicka, herbata meksykańska, epazote, paycu, mastruz lub herba sanctæ Mariæ. Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do około 1 m wysokości. Ma lancetowate, ząbkowane listki i rodzi drobne, zielono-żółte kwiaty zebrane w wiechy. Może rosnąć w klimacie umiarkowanym, ciepłym i subtropikalnym.
1. https://en.wikipedia.org
2. https://pl.wikipedia.org
3. http://www.notatnikkuchenny.pl
4. Studies on the traditional herbal anthelmintic chenopodium ambrosioides L.: Ethnopharmacological evaluation and clinical field trials. – streszczenie https://www.sciencedirect.com
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Polska |
Krótki opis produktu: | W Meksyku roślinka ta jest popularną przyprawą do potraw oraz herbatą ziołową. Mówi się na nią „epazote”. |
Nazwa łacińska: | Dysphania ambrosioides |