• Komosa meksykańska
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Komosa meksykańska
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Komosa meksykańska
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Dysphania ambrosioides

Komosa meksykańska

W Meksyku roślinka ta jest popularną przyprawą do potraw oraz herbatą ziołową. Mówi się na nią „epazote”.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 7 sztuk
    11,46
    W magazynie: 7 sztuk
    11,46
    W magazynie: 0 sztuk
    12,78
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Komosa meksykańska, czyli epazote

Komosa meksykańska (Dysphania ambrosioides), zwana też komosą piżmową, to roślinka spokrewniona z komosą ryżową. Naturalnym obszarem jej występowania jest cała Ameryka Łacińska, ale odnajduje się również w Europie, gdzie bywa uprawiana. Oferowana przez nas komosa to jedno z ziół, które uprawiamy na naszym polu niedaleko Złotowa. Wszystkie wyhodowane tam rośliny rosną tylko na naturalnych nawozach i są nietknięte przez żadne chemiczne środki :)

Polskie prawo zadecydowało, że komosa jest rośliną nie nadającą się do spożycia. Jednak w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej jej suszone ziele stosuje się jako przyprawę o nazwie epazote, która jest tam bardzo popularna. Dodaje się ją do wielu potraw, zwłaszcza tych z fasoli, aby poprawić ich strawność. Ceniona jest za ostry, charakterystyczny smak i stosowana również w postaci ziołowej herbaty, zwanej herbatą jezuicką.

Dawniej mieszkańcy tych rejonów wykorzystywali ziele komosy w formie wywarów do usuwania pasożytów wewnętrznych, a ponadto jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. Stosowanie tego ziela wymagało jednak wielkich umiejętności, gdyż zawiera ono dość znaczne stężenie związków toksycznych. Spożycie odrobiny rośliny za dużo kończyło się niekiedy poważnym zatruciem, dlatego dziś już się jej w tych celach nie stosuje.


SKŁAD


Komosa meksykańska (epazote) – ziele (Dysphania ambrosioides) 100%. Najwyższa jakość!


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Komosa piżmowa należy do rodziny szarłatowatych lub komosowatych, zależnie od systemu klasyfikacji. W swojej ojczyźnie kryje się pod wieloma nazwami: herbata jezuicka, herbata meksykańska, epazote, paycu, mastruz lub herba sanctæ Mariæ. Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do około 1 m wysokości. Ma lancetowate, ząbkowane listki i rodzi drobne, zielono-żółte kwiaty zebrane w wiechy. Może rosnąć w klimacie umiarkowanym, ciepłym i subtropikalnym.


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. https://pl.wikipedia.org
3. http://www.notatnikkuchenny.pl
4. Studies on the traditional herbal anthelmintic chenopodium ambrosioides L.: Ethnopharmacological evaluation and clinical field trials. – streszczenie https://www.sciencedirect.com



Część rośliny: ziele
Kraj pochodzenia: Polska

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK