Kothala (Salacia reticulata) to roślina pnąca, znana też jako kothala himbutu w języku Sinhalese lub shen mu yin po chińsku. Występuje naturalnie na Sri Lance i w południowych Indiach. Pozyskiwany z niej korzeń stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej w celu uregulowania poziomu cukru we krwi i lepszej kontroli masy ciała.
Na Sri Lance kothalę można kupić w każdym sklepie zielarskim, a nawet w większych sklepach spożywczych. Znajdziemy ją w formie ciętego korzenia, w formie ekstraktu w suplementach, a także w postaci herbaty w torebkach. Podobno wytwarza się tam również kubki z drewna kothali dla cukrzyków, aby jej związki aktywne przechodziły do każdego wypijanego płynu. Roślina ta jest też dobrze znana w Indiach i Tajlandii. Zdobyła ponadto ogromną popularność w Japonii i Stanach Zjednoczonych, gdzie zalecana jest jako uzupełnienie terapii cukrzycy typu 2 oraz stanów przedcukrzycowych.
Główny mechanizm działania polega na tym, że związki aktywne kothali hamują rozkład i wchłanianie spożytych węglowodanów, co skutkuje niższą glikemią poposiłkową. Oszacowano, że efekt ten wynosi 20-25%, czyli taka część węglowodanów nie zostaje wchłonięta. Jest to bardzo znaczący wynik!
Pod wpływem kothali redukcji ulega również wyrzut insuliny w odpowiedzi na posiłek. W rezultacie poziom insuliny poposiłkowej jest niższy, co ma pozytywny wpływ na regulację masy ciała. Warto pamiętać, że oba powyższe efekty są doraźne, co oznacza, że przyjęta jednorazowo kothala oddziałuje na jeden spożyty posiłek. Aby więc odnieść najlepsze efekty, trzeba ją przyjmować do każdego posiłku.
Nieco słabiej wpływa kothala na hemoglobinę g likowaną, ale działanie to jest zauważalne i pojawia się przy dłuższym stosowaniu tej rośliny.
[1, 2, 3]
Kothala – korzeń (Salacia reticulata) 100%. Najwyższa jakość!
Herbata:
1-2 łyżeczki kothali zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw do zaparzenia lub podgotuj w garnku przez kilka minut. Wypijaj szklankę takiej herbaty 3 razy dziennie podczas posiłków.
Napar:
Pół łyżeczki proszku zalej gorącą wodą, przykryj i zostaw na kilka minut. Napar wypij razem z proszkiem. Stosuj 3 razy dziennie podczas posiłków.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Salacja (Salacia reticulata) to zdrewniałe pnącze z rodziny Celastraceae – dławiszowatych. Pochodzi ze Sri Lanki, ale jej obecny zasięg obejmuje wiele krajów azjatyckich. Znajdziemy ją w lasach tropikalnych, gdzie oplata tamtejsze drzewa. Wytwarza lancetowate liście i drobne, żółte kwiaty, zebrane w kwiatostany po 2-8 sztuk. Zapylone kwiaty przekształcają się w kuliste, pomarańczowe owoce. Korzeń salacji przypomina kształtem kłącze imbiru lub kurkumy. Jego wnętrze ma rudo-brązowy kolor.
1. Salacia reticulata. https://examine.com/supplements/salacia-reticulata/
2. Salacia reticulata (Kothala himbutu) revisited; a missed opportunity to treat diabetes and obesity? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4351933/
3. Suplementy diety w cukrzycy: ocena powszechnie stosowanych preparatów. https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/014/414/original/12-19.pdf?1474277383
4. Salacia. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1106/salacia
5. Salacia reticulata. https://en.wikipedia.org/wiki/Salacia_reticulata
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Indie |
Zdrowie: | Prawidłowy cukier |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | To roślina ze Sri Lanki, której korzeń świetnie wspomaga metabolizm glukozy i może ułatwić kontrolę masy ciała. |
Nazwa łacińska: | Salacia reticulata |