Opinie klientów
-
Ocena: (4/5)
Emil W., W dniu: 18.04.2024
fajnie odświeża oddech, zamiast gumy do żucia, pewnie pasowałby do ciast i innych deserów, ale w opakowaniu jedyne 5-6 sztuk
Kumkwat suszony intryguje swoim intensywnym, słodko-kwaśno-gorzkawym smakiem. Otacza go cienka i bardzo aromatyczna skórka, dlatego zjada się go razem z nią, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.
Kumkwat suszony to nie tylko ciekawa przygoda smakowa. Ze względu na swój estetyczny wygląd, owoc ten ceniony jest za walory dekoracyjne i może być wykorzystany do przyozdabiania deserów, owsianki, sałatek albo mięsa.
Kumkwatem suszonym polecamy delektować się bez dodatków, gdyż sam w sobie smakuje fantastycznie. Jeśli jednak lubicie eksperymenty kulinarne, spróbujcie zanurzyć go w płynnej czekoladzie gorzkiej albo pokroić na cienkie plasterki i dodać do pieczonego mięsa lub łososia. Warto go również wrzucić do kieliszka z drinkiem albo z winem białym wytrawnym lub musującym. Plasterki suszonego kumkwatu będą też świetnym dodatkiem do herbaty, szczególnie czarnej. Śmiało dodawajcie je do sałatek, nie tylko owocowych, ale i warzywnych, a zwłaszcza takich, w których jest dużo zielonych liści. Możecie je też dodawać do ciast, szczególnie do keksu, i układać na szczycie rozmaitych deserów. Możliwości jest mnóstwo. Warto pamiętać, żeby przed zastosowaniem kumkwatów w kuchni wyjąć z nich pestki, które są bardzo gorzkie.
Kumkwat (Fortunella) to małe drzewko lub krzew dorastający do 2 m wysokości. Pochodzi z Chin i tworzy kilka gatunków. Jego owoce zwykle są owalne, ale mogą być też okrągłe lub tak małe, że po wysuszeniu przypominają rodzynki. Do Europy trafił w XIX wieku dzięki Robertowi Fortune’owi, szkockiemu kolekcjonerowi roślin, który sprowadził go do Królewskich Ogrodów Botanicznych Kew w Londynie. Od jego nazwiska pochodzi dzisiejsza nazwa łacińska kumkwatu – Fortunella. Nazwa „kumkwat” natomiast pochodzi z języka kantońskiego (jeden z języków chińskich) i znaczy dosłownie „złota pomarańcza”.
Kumkwat rodzi liczne owoce przez cały rok i pięknie wygląda, dlatego chętnie uprawiany jest jako roślina ozdobna. W Chinach panuje zwyczaj stawiania pary owocujących drzewek kumkwatu przed drzwiami wejściowymi na Nowy Rok, co ma zapewnić szczęście i dobrobyt.
Kumkwat suszony, cukier. Wysoka jakość!
Część rośliny: | owoc |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Chiny |
Smak: | słodki |
Krótki opis produktu: | Całe owoce, lekko posłodzone. Intensywne w smaku. Obłęd! |
Nazwa łacińska: | Fortunella |
Ocena: (4/5)
fajnie odświeża oddech, zamiast gumy do żucia, pewnie pasowałby do ciast i innych deserów, ale w opakowaniu jedyne 5-6 sztuk