Lilia biała cebulki
- Cena za 100g:17,08 zł
:fill(white)/ef57d514383344444737d0e1a7135917.jpg)
:fill(white)/dd0ff35a1f343868c0a91e3abe8d9417.jpg)
:fill(white)/828cf8b82a4e3c8ab720a91dcf712680.jpg)
:fill(white)/ef57d514383344444737d0e1a7135917.jpg)
:fill(white)/dd0ff35a1f343868c0a91e3abe8d9417.jpg)
:fill(white)/828cf8b82a4e3c8ab720a91dcf712680.jpg)
UWAGA! PROMOCJA!
Lilia biała – cebulki
Lilia biała (Lilium candidum), zwana także lilią Madonny (Madonna lily) to nie tylko piękna roślina ozdobna, ale również lecznicza. Stosowana była w medycynie ludowej regionów, z których pochodzi, a także wielu innych krajów świata, gdzie miała okazję zawędrować. Najpierw obecna była w lecznictwie bałkańskim i Bliskiego Wschodu, a potem dotarła do krajów śródziemnomorskich, a nawet Meksyku. Obecnie jest raczej rzadko używana w medycynie naturalnej, głównie ze względu na to, że traktowana jest bardziej jako roślina ozdobna i nie jest zbyt szeroko uprawiana w celach zielarskich.
Zgodnie z dostępną literaturą dosyć powszechnie stosowali lilię Włosi, robiąc użytek zarówno z jej cebulek, jak i płatków kwiatów. Jednym z tradycyjnych tamtejszych preparatów był np. wywar z cebulek lilii na mleku. Wyciągami z lilii leczono półpaśca, choroby skóry i stany zapalne stawów. Sporządzano także okłady na rany, by wspomóc ich gojenie się.
Cebulki lilii białej bogate są w śluzy i antyoksydanty, takie jak kemferol, linalol, kariofilen i cytronelal. Świeże cebulki wykorzystywane są w Azji jako składnik kulinarny ze względu na słodkawy smak i mięsistą strukturę. Lubią je zwłaszcza Japończycy, Chińczycy i Koreańczycy, którzy sporządzają je w formie gotowanej lub pieczonej.
LILIA BIAŁA – DZIAŁANIE
- Cebulki lilii białej cenione są za wybitne właściwości łagodzące, ściągające i wspomagające gojenie się wszelkich ran, wrzodów, siniaków i stanów zapalnych skóry.
- Wspomagają także walkę ze skórnymi zakażeniami wirusowymi i grzybiczymi.
[1, 2, 3]

LILIA BIAŁA – ZASTOSOWANIE
Do użytku zewnętrznego na zmiany i problemy skórne, rany, owrzodzenia, siniaki, stany zapalne i grzybice.

SKŁAD
Lilia biała (Lilium candidum) – cebulki (łuski) 100%. Najwyższa jakość!

DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Herbata:
1-2 łyżki łusek zalej szklanką wrzącej wody lub mleka i gotuj przez kilka minut pod przykryciem. Przygotowany wywar zastosuj zewnętrznie do przemywania skóry, okładów, kąpieli czy moczenia stóp.
Nalewka:
Cebulki zalej w słoiku alkoholem 40% do poziomu nieco powyżej cebulek, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij. Gotową nalewkę przefiltruj i stosuj do przemywania siniaków, stłuczeń, obrzęków i grzybic.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Lilia biała należy do rodziny liliowatych. Jej ojczyzną są Bałkany, Bliski Wschód i Azja Zachodnia. Lubi słoneczne stanowiska i nie jest odporna na mróz. Jest byliną wytwarzającą cebulki, dzięki którym się rozmnaża. Jej łodyga osiąga około 1 m wysokości i rozgałęzia się dopiero na samym szczycie. Każde takie rozgałęzienie zakończone jest okazałym, białym i pięknie pachnącym kwiatem lejkowatym. Jedna lilia rodzi od jednego do czterech kwiatów.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Lilia biała dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.

ŹRÓDŁA
1. Medicinal Properties of Lilium candidum L. and Its Phytochemicals. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7465089/
2. Lilium candidum. https://temperate.theferns.info/plant/Lilium+candidum
3. Lily, Madonna. https://www.botanical.com/botanical/mgmh/l/lilmad24.html
4. Lilia biała. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lilia_bia%C5%82a