Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Paweł K., W dniu: 16.11.2020
Polecam :)
-
Ocena: (5/5)
Egon E., W dniu: 22.06.2019
ok
Kwiaty lilii to fantastyczny surowiec do naparów, mieszanek herbacianych i wódek infuzowanych. Przygotowany z nich napar pachnie i smakuje bajecznie. Jest delikatnie słodki, kwiatowo-miodowy i barwi się na pomarańczowo. Kwiaty lilii w naparze nasiąkają wodą i rozwijają się, ukazując swoje piękno. Można je wtedy zjeść albo wykorzystać do dekoracji potraw.
Napar z kwiatów lilii koi zmysły, pomaga odprężyć się i uprzyjemnia chwile. Ponadto pomaga złagodzić podrażnienia gardła i kaszel. Pozytywnie wpływa na skórę – można więc przemyć nim twarz jak tonikiem.
Herbata z kwiatów lilii:
Kilka kwiatów lilii zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Naparu nie trzeba odcedzać.
Kwiaty lilii dobrze komponują się z herbatą zieloną, zwłaszcza senchą i banchą, oraz białą. Można je włożyć do wódki czystej na 4-7 dni, aby nadać jej ciekawy smak, aromat i kolor. Dodane do białego wina nadadzą mu walorów estetycznych.
Kwiaty lilii bulwkowatej 100%. Najwyższa jakość!
Lilie (Lilium) to rośliny cebulkowe z rodziny liliowatych. Są lubiane i uprawiane na całym świecie, głównie w celach dekoracyjnych. Rodzaj lilii liczy 115 gatunków, a człowiek wyhodował ponadto aż 8 tysięcy odmian i kultywarów. Lilie wyrastają z cebulek o różnych kształtach i kolorach, w zależności od gatunku. Tworzą grubą, nierozgałęzioną łodygę, na której gęsto rosną liście o kształcie lancetowatym. Na szczycie łodygi wyrastają duże, imponujące kwiaty o lejkowatym kształcie i sześciu płatkach. Może być ich kilka na jednej roślinie, tworzą wtedy grona lub baldachy. Owocami lilii są torebki z nasionami.
Część rośliny: | kwiat |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Chiny |
Smak: | przyjemny, delikatny |
Zastosowanie: | pielęgnacja twarzy |
Ocena: (5/5)
Polecam :)
Ocena: (5/5)
ok