Łopian – korzeń
Łopian większy (Arctium lappa) to pospolita w Polsce roślina, której korzeń posiada wiele cennych substancji bioaktywnych. Wpływają one korzystnie na stan skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają kondycję włosów. Wspierają także funkcjonowanie układu pokarmowego i usprawniają czynności trawienne. Medycyna ludowa zalecała dawniej korzeń łopianu w celu oczyszczenia krwi ze szkodliwych substancji i toksyn. Zmiażdżony korzeń nakładano na skórę w miejscu zwichnięcia lub złamania kości, aby uśmierzyć ból. W tradycyjnej medycynie chińskiej korzeń łopianu wykorzystywano w przypadku infekcji i przeziębień, gdyż wierzono w jego właściwości antybiotyczne.
Co ciekawe, korzeń łopianu większego spożywany był w czasach średniowiecznych jako warzywo. W kuchni europejskiej nie jest już obecny, ale wciąż jada się go w Japonii, Chinach i Korei. Wykorzystywany jest w sałatkach lub sporządzany razem z marchewką jako potrawa o nazwie kinpira.

ŁOPIAN KORZEŃ – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Łopian wykazuje pozytywny wpływ na skórę i włosy. Pomaga w walce z trądzikiem i wypryskami, poprawia wygląd cery, nawilża i odżywia skórę, działa antyseptycznie i koi podrażnienia. Łagodzi objawy łuszczycy i egzemy. Odbudowuje i wzmacnia strukturę włosów oraz zapobiega ich wypadaniu.
- Korzeń łopianu stosowany wewnętrznie wspomaga oczyszczanie organizmu poprzez działanie napotne i moczopędne.
- Stymuluje trawienie, zwiększając wydzielanie żółci oraz enzymów trawiennych żołądka i trzustki. Wspiera prawidłową pracę jelit i pomaga uregulować wypróżnianie.
- Śluzy zawarte w korzeniu łopianu uśmierzają podrażnienia gardła i wewnętrznych ścian przewodu pokarmowego.

KORZEŃ ŁOPIANU – ZASTOSOWANIE
- do pielęgnacji skóry i włosów
- jako składnik kosmetyków
- na trawienie
- w celu usunięcia nadmiaru wody z organizmu
- podrażnione gardło
- wrażliwy żołądek i jelita

SKŁAD
Łopian – korzeń (Artium lappa) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Korzeń łopianu zawiera związki poliacetynowe, lignany, laktony gwajanowe, fitosterole, fenolokwasy, inulinę, olejek eteryczny, śluzy, składniki mineralne i garbniki.
ŁOPIAN KORZEŃ – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Łopian – herbata (korzeń cięty):
1 łyżkę łopianu zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 5 do 10 minut. Odstawić na 30 minut, po czym przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Ostudzony odwar można zastosować do przemywania skóry i włosów.
Nalewka:
50 g łopianu zalać 250 ml alkoholu wysokoprocentowego. Odstawić na 1-2 tygodnie, przefiltrować. Zażywać po 5-10 ml (1-2 łyżeczki) 2-3 razy dziennie. Nalewkę można rozcieńczyć w wodzie w proporcji 1:1 lub 1:2 i zastosować do przemywania skóry i włosów.
Kosmetyczny olej łopianowy:
50 g surowca skropić alkoholem wysokoprocentowym. Następnie zalać podgrzanym olejem w ilości 250 ml. Wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Stosować do pielęgnacji skóry i włosów.
Pielęgnacja włosów:
1-3 razy w tygodniu wmasować olej we włosy i skórę głowy, pozostawić na 20 minut, po czym zmyć, używając szamponu.
Łopian mielony:
1 łyżeczkę proszku zalej ciepłą lub gorącą wodą. Po ostudzeniu wypij razem z proszkiem. Stosuj 2-3 razy dziennie.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie zaleca się wewnętrznego stosowania łopianu przez kobiety w ciąży i karmiące, ale stosowanie kosmetyczne jest w porządku.
Osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych nie powinny stosować łopianu.
Łopian hamuje krzepliwość krwi. Osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny go unikać.
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny zachować ostrożność, gdyż łopian może obniżyć stężenie glukozy we krwi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Łopian większy należy do rodziny astrowatych. Można spotkać go w całej Europie, w Azji Mniejszej, na Syberii, w Chinach i Japonii oraz na terenie Himalajów i Kaukazu. Zadomowił się również w obu Amerykach. W Polsce stanowi gatunek rodzimy i pospolity.
Łopian osiąga do 2 m wysokości. Posiada gruby, rozgałęziony, biały korzeń, którego długość sięga do 0,5 m. W pierwszym roku roślina tworzy rozetę liściową, a dopiero w drugim roku pojawia się łodyga. Liście łopianu rosnące przy ziemi są bardzo duże, te na łodydze nieco mniejsze. Mają sercowaty kształt i ząbkowane brzegi, a od spodu są szarawe. Kwiaty łopianu są purpurowo-fioletowe i mają postać koszyczków, podobnie jak kwiaty ostu. Otoczone są kulistą okrywą pokrytą zielonymi łuskami w kształcie igieł. Owocami łopianu są niełupki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Łopian korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.webmd.com
2. http://rozanski.li
3. http://pl.herbs2000.com
4. https://pl.wikipedia.org