Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) to niesamowita roślina o ciekawych właściwościach prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Kojarzona jest przede wszystkim ze słodyczami o specyficznym smaku i czarnym kolorze. Korzeń lukrecji jest naturalnie słodki dzięki obecności glicyryzyny, która jest 50-krotnie słodsza od cukru. Substancje bioaktywne lukrecji znane są ze swojego pozytywnego wpływu na przewód pokarmowy, układ oddechowy i żeński układ rozrodczy.
Lukrecja występuje w Europie i w Azji, a jej historia sięga czasów starożytnych. Stosowano ją dawniej do leczenia wielu chorób, od przeziębień i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, aż po choroby wątroby i stany zapalne. Lukrecja jest jednym z najważniejszych ziół w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.
Lukrecją nazywamy nie tylko korzeń, ale też słodycze o czarnym kolorze i specyficznym, słodko-słonym smaku, który można kochać lub nienawidzić. Słodycze te zawierają ekstrakt z lukrecji, który barwi je na czarno i dodaje im słodkiego smaku. Obok niego może (ale nie musi) znajdować się cukier oraz chlorek sodu lub chlorek amonu nadające smak słony. Za strukturę odpowiadają substancje wiążące, takie jak skrobia, mąka i żelatyna lub guma arabska. Największymi wielbicielami lukrecjowych słodyczy są Holendrzy, Włosi i Skandynawowie.
Łacińska nazwa lukrecji gładkiej – Glycyrrhiza glabra – oznacza dosłownie „słodki korzeń”. Za smak lukrecji odpowiada glicyryzyna, której słodycz jest 50 razy intensywniejsza niż sacharozy. Jest to jednak inny typ słodyczy. Smak naparu z lukrecji długo pozostaje na języku i zakończony jest charakterystycznym posmakiem, który bywa określany go jako „metaliczny” lub gorzko-słony. Może przywodzić na myśl anyż. Ze względu na właściwości słodzące glicyryzynę stosuje się w przemyśle spożywczym jako słodzik, ale nie jest ona zbyt popularna.
Właściwości lukrecji:
Lukrecja gładka – korzeń 100%. Najwyższa jakość!
W skład korzenia lukrecji wchodzi około 150 substancji bioaktywnych. Najważniejszą z nich jest glicyryzyna, która odpowiada za słodki smak korzenia. Pozostałe aktywne substancje podzielić można na 3 kategorie: flawonoidy, kumaryny i stilbenoidy oraz triterpeny.
Korzeń lukrecji posiada bardzo słodki smak podobny do anyżu o gorzko-słonym posmaku. Im dłużej korzeń przebywa w wodzie, tym intensywniejszy nadaje jej smak, dlatego nie należy go parzyć zbyt długo.
Lukrecja – herbata:
Z korzenia lukrecji najlepiej przygotować napar. Wystarczy zalać go wrzątkiem i parzyć około 5 minut – warto dostosować ilość lukrecji i długość parzenia do własnych preferencji smakowych.
Szczyptę ciętego korzenia lukrecji warto dodać do herbaty, aby nadać jej ciekawy, słodki smak. Lukrecja doskonale komponuje się z herbatami ziołowymi, korzennymi i z imbirem. Niezbyt dobrze pasuje do herbat owocowych i soku z cytryny.
Lukrecja korzeń przepisy – żelki z lukrecji:
Zagotuj 500 ml wody, wsyp lukrecja zioło i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, pilnując, aby nie wykipiała. Po tym czasie odstaw garnek na 10-15 minut, aby osad opadł na dno. Następnie zlej ekstrakt znad osadu przez drobne sitko do drugiego garnka. Pozostaw do ostygnięcia.
Do ekstraktu dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj 5-10 minut aż napęcznieje.
Dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj powoli garnek i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadź do wrzenia!
Jeśli chcesz, dodaj cukier lub nawet nieco soli i wymieszaj aż się rozpuszczą.
Gotowy płyn rozlej do formy i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Korzeń lukrecji nadaje się również do żucia.
Suszony korzeń lukrecji należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można przechowywać go bardzo długo.
Rodzimym obszarem występowania lukrecji są kraje śródziemnomorskie, południowa i środkowa część Rosji oraz Bliski Wschód. W Chinach spotkać możemy lukrecję chińską o tych samych właściwościach.
Lukrecja jest rośliną strączkową, należy do rodziny bobowatych. Osiąga do 1,5 m wysokości, posiada małe kolce, w których znajdują się 3 lub 4 nasiona. Wykorzystuje się jej korzeń, który może sięgać do 1 m pod ziemią i tworzy sieć kłączy. Korzeń po wysuszeniu wygląda jak mały kawałek drewna, jest twardy i włóknisty, ma średnicę około 1 cm. Jest żółty w środku i ma jasnobrązową skórkę. Spotykany jest w postaci ciętej, mielonej lub w całości.
1. Anti-Helicobacter pylori flavonoids from licorice extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Antiulcer properties of Glycyrrhiza glabra L. extract on experimental models of gastric ulcer in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Glycyrrhizin attenuates mucus production by inhibition of MUC5AC mRNA expression in vivo and in vitro. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Effects of licorice on relief and recurrence of menopausal hot flashes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. The treatment of atopic dermatitis with licorice gel. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. http://umm.edu
7. https://authoritynutrition.com
8. https://draxe.com
9. http://www.przyprawowy.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas