Sproszkowany grzyb maitake
Grzyb maitake (Grifola frondasa) to potężny adaptogen, który wielokierunkowo wspiera funkcjonowanie organizmu. Pozytywnie wpływa na odporność i metabolizm, wspomaga odpowiedź organizmu na stres, wzmacnia i rewitalizuje ciało, podnosi nastrój.
Rośnie w Japonii oraz w lasach wschodniej części Ameryki Północnej, gdzie wyrasta na umierających lub już umarłych pniach drzew liściastych. Jest gatunkiem huby o rozmiarze dużej główki sałaty. Tworzy go wiele rozgałęzionych kapeluszy, wyrastających ze wspólnego pnia. W Polsce maitake występuje rzadko i jest objęty ochroną. Znajduje się na liście gatunków zagrożonych w wielu krajach. W celach komercyjnych jest hodowany laboratoryjnie – proces ten trwa od 10 do 14 tygodni.
Słowo maitake oznacza po japońsku „tańczący grzyb”, gdyż legenda głosi, że ludzie, którzy odnaleźli te grzyby w lesie, tańczyli z radości. W Polsce maitake znany jest również jako żagwica listkowata, wielogłówka listkowata, huba siedź i żagiew gałęzista.
MAITAKE – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Swoje niezwykłe działanie na ludzki organizm grzyby maitake zawdzięczają głównie obecnym w nich beta-glukanom, które znajdują się pod postacią frakcji D i MD. Są to frakcje wielkocząsteczkowe, które uważane są za najbardziej aktywne. Beta-glukany to polisacharydy o szeroko przebadanych właściwościach prozdrowotnych. Dzięki nim, grzyby maitake:
- wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu,
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi,
- korzystnie wpływają na gospodarkę glukozy,
- wspierają organizm w pozbywaniu się szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów.
Ponadto grzyby maitake zaliczane są do adaptogenów, co oznacza, że wspierają one ludzki organizm w codziennym funkcjonowaniu i pozytywnie wpływają na witalność, siłę i samopoczucie.
Co ciekawe, grzyby maitake obecne są w lekach przeciwnowotworowych stosowanych w Japonii. Uważa się, że uzupełnienie chemioterapii grzybami maitake poprawia jej skuteczność, a dodatkowo łagodzi skutki uboczne z nią związane, takie jak utrata włosów, ból i nudności.
[1, 2, 3, 4]
MAITAKE – ZASTOSOWANIE
- przewlekłe zmęczenie
- osłabiona odporność
- podatność na stres
- obniżony metabolizm
- dla ogólnego wzmocnienia i poprawy nastroju
SKŁAD
Sproszkowany grzyb maitake 100%. Bez dodatków i wypełniaczy. Surowiec najwyższej jakości!
SPOSÓB UŻYCIA
1 płaską łyżeczkę proszku wymieszaj z ciepłą wodą i wypij. Stosuj raz lub dwa razy dziennie na pusty żołądek, 15 min przed posiłkiem.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.
Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne powinny skonsultować się ze specjalistą przed zastosowaniem maitake.
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny zachować ostrożność i skonsultować dawkę leków i suplementu z lekarzem, gdyż grzyb maitake może znacząco obniżyć poziom glukozy we krwi.
BIBLIOGRAFIA
1. Maitake extracts and their therapeutic potential. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. https://www.drugs.com
3. http://www.medicalmushrooms.net
4. http://www.webmd.com
5. https://pl.wikipedia.org