Mąka sezamowa Olvita 250 g
Mąka z sezamu w smaku delikatna i lekko słodka, to zdrowy i odżywczy dodatek do deserów, płatków musli, sałatek owocowych i warzywnych ponieważ nie wymaga obróbki cieplnej, ale znakomicie nadaje się również do wypieków.
Mąka sezamowa to bogate źródło składników odżywczych witamin: B1, B2, B3, B5, B6, E, beta-karotenu, oraz minerałów, w szczególności wapna (100 g ziarenek sezamu zawiera ponad 900 mg wapnia), miedzi, jodu, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, selenu, cynku, błonnika, białka oraz kwasów tłuszczowych Omega 6 i 9.
Spożywanie ziaren sezamowych korzystnie wpływa na cały organizm, a w szczególności chroni przed osteoporozą, sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a kwasy tłuszczowe uelastyczniają skórę i poprawiają jej wygląd.
100% częściowo odtłuszczonej mąki sezamowej.
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 397,5kcal (1676 kJ)/100g |
Tłuszcze | 10,42g |
Węglowodany | 20,62g |
Białko | 55,31g |
Sód | 0,002g |
Przepis
Muffinki gruszkowo – sezamowe bez cukru i mąki
Składniki:
4 jajka
100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
100 ml syropu daktylowego
200 ml musu gruszkowego (poszatkowane, zagotowane gruszki z odrobiną erytrolu (u mnie) lub po prostu zmiksowane gruszki)
20 płaskich łyżek mąki sezamowej (zmielony sezam)
Szczypta soli
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Połączyć osobno składniki suche i mokre. Na koniec połączyć wszystkie składniki i piec w małych foremkach około 15 minut, 170°C, termoobieg, lub w większych około 25 minut.
źródło: http://tylkobezcukru.blogspot.com
Informacja o alergenach
Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: laskowe, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.
Kraj pochodzenia
Polska
***
Alergeny: | gluten, orzechy, soja, sezam |
---|