Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Mąka sezamowa 250g
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Mąka sezamowa 250g
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Mąka sezamowa 250g

  • 12,20
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Mąka sezamowa Olvita 250 g

Mąka z sezamu w smaku delikatna i lekko słodka, to zdrowy i odżywczy dodatek do deserów, płatków musli, sałatek owocowych i warzywnych ponieważ nie wymaga obróbki cieplnej, ale znakomicie nadaje się również do wypieków.

Mąka sezamowa to bogate źródło składników odżywczych witamin: B1, B2, B3, B5, B6, E, Beta-Karotenu, oraz minerałów, w szczególności wapna (100 g ziarenek sezamu zawiera ponad 900 mg wapnia), miedzi, jodu, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, selenu, cynku, błonnika, białka oraz kwasów tłuszczowych omega 6 i 9.

Spożywanie ziaren sezamowych korzystnie wpływa na cały organizm, a w szczególności chroni przed osteoporozą, sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a kwasy tłuszczowe uelastyczniają skórę i poprawiają jej wygląd.


SKŁAD

100% częściowo odtłuszczonej mąki sezamowej

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna w 100 g produktu: 397,5 kcal / 1 676 kJ
Tłuszcz 10,42 g
Węglowodany 20,62 g
Białko 55,31 g
Sód 0,002 g

Przepis

Muffinki gruszkowo – sezamowe bez cukru i mąki

Składniki
4 jajka
100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
100 ml syropu daktylowego
200 ml musu gruszkowego (poszatkowane, zagotowane gruszki z odrobiną erytrolu (u mnie) lub po prostu zmiksowane gruszki)
20 płaskich łyżek mąki sezamowej (zmielony sezam)
Szczypta soli
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Połączyć osobno składniki suche i mokre. Na koniec połączyć wszystkie składniki i piec w małych foremkach około 15 minut, 170°C, termoobieg, lub w większych około 25 minut.

źródło: http://tylkobezcukru.blogspot.com

Informacja o alergenach

Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: laskowe, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.

Kraj pochodzenia
Polska

Masz pytanie? Napisz do nas