Mąka z nasion konopi to przepyszna mąka zrobiona ze zmielonych, odtłuszczonych nasion konopi. Ma zielony kolor, przyjemny, orzechowo-ziarnisty smak i ziemistą, grudkowatą konsystencję. Jest świetnym dodatkiem do ciast, rewelacyjnie smakuje także bezpośrednio z opakowania.
Mąka z nasion konopi nie zawiera glutenu. Jest poza tym niesamowicie bogata w substancje odżywcze. Zawiera aż 40% pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, bardzo dużo błonnika i węglowodany prawie wyłącznie złożone, co czyni ją produktem o niskim indeksie glikemicznym. Znajduje się w niej ponadto sporo minerałów i witamin: istotne ilości wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy A, B1 i B2.
Co można zrobić z mąką konopną?
- Można zrobić z niej omlety, które będą naturalnie bogate w białko.
- Dodać ją do owsianki, jogurtu, koktajlu.
- Dodać do ciasta na naleśniki, kluski, pierogi, pizzę, ciasteczka, chleb i inne wypieki.
- Zrobić z niej placki na słono lub na słodko.
- Posypać nią kanapki.
- Dodać do farszu.
- Wykorzystać ją do zrobienia kulek mocy.
- Zjeść na deser po wymieszaniu z rozgniecionym bananem, odrobiną mleka, masłem orzechowym i pestkami słonecznika.
SKŁAD
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
356 kcal (1676 kJ) /100g
|
Tłuszcze |
6g |
– w tym tłuszcze nasycone |
1g |
Węglowodany |
41g |
– w tym cukry |
1g |
Białko |
33g |
Sól |
0g |