• Mąka z żołędzi EKO
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Mąka z żołędzi EKO

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 2 sztuk
    13,86
    W magazynie: 2 sztuk
    13,86
    W magazynie: 0 sztuk
    20,90
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Mąka z żołędzi EKO

Mąka z żołędzi znana jest od wieków, używana była w czasach gdy brakowało żywności. Współcześnie wiemy już, że mąka z żołędzi posiada kilkukrotnie wyższą zawartość składników odżywczych oraz mineralnych w porównaniu z mąką zbożową.

Bogata jest w witaminy z grupy B, błonnik oraz posiada aż 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Można ją dodawać do mąki zbożowej w proporcji 1:2 (1 miarka mąki z żołędzi na 2 miarki mąki zbożowej) i używać do wypieków np. ciast lub chleba. A także wszędzie tam, gdzie dodaje się mąkę zbożową – do wyrobu makaronu a także placków ziemniaczanych.

Mąka żołędziowa nie zawiera glutenu, jest dość ciężka i trudno się wiąże.


SKŁAD


Prażone i mielone żołędzie 100%.

Wyrób rolnictwa ekologicznego.

Wartość energetyczna na 100 g produktu:

Wartość energetyczna 322kcal (1355 kJ) /100g
Węglowodany 72,8%
Kwasy tłuszczowe 5,1%
Białko 4,1%
Błonnik 16,8%
Sole mineralne 1,2%
Magnez 340 mg/kg
Wapń 740 mg/kg
Fosfor 730 mg/kg
Potas 4500 mg/kg
Sód 17 mg/kg

CIEKAWOSTKI


Żołędzie zawierają dużą ilość tanin, co odpowiada za ich gorzki smak. Aby się go pozbyć, należy umieścić porcję żołędzi w wodzie i wymieniać ją tak długo aż będzie czysta. Można też je zagotować. Te zabiegi noszą nazwę ługowania.

Jedne z bardziej słodkich żołędzi rosną na dębie wielkoowocowym, dębie ostrolistnym i dębie omszonym.

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK