Mąka z żołędzi znana jest od wieków, używana była w czasach gdy brakowało żywności. Współcześnie wiemy już, że mąka z żołędzi posiada kilkukrotnie wyższą zawartość składników odżywczych oraz mineralnych w porównaniu z mąką zbożową.
Bogata jest w witaminy z grupy B, błonnik oraz posiada aż 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Można ją dodawać do mąki zbożowej w proporcji 1:2 (1 miarka mąki z żołędzi na 2 miarki mąki zbożowej) i używać do wypieków np. ciast lub chleba. A także wszędzie tam, gdzie dodaje się mąkę zbożową – do wyrobu makaronu a także placków ziemniaczanych.
Mąka żołędziowa nie zawiera glutenu, jest dość ciężka i trudno się wiąże.
Prażone i mielone żołędzie 100%.
Wyrób rolnictwa ekologicznego.
Wartość energetyczna na 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 322kcal (1355 kJ) /100g |
Węglowodany | 72,8% |
Kwasy tłuszczowe | 5,1% |
Białko | 4,1% |
Błonnik | 16,8% |
Sole mineralne | 1,2% |
Magnez | 340 mg/kg |
Wapń | 740 mg/kg |
Fosfor | 730 mg/kg |
Potas | 4500 mg/kg |
Sód | 17 mg/kg |
Żołędzie zawierają dużą ilość tanin, co odpowiada za ich gorzki smak. Aby się go pozbyć, należy umieścić porcję żołędzi w wodzie i wymieniać ją tak długo aż będzie czysta. Można też je zagotować. Te zabiegi noszą nazwę ługowania.
Jedne z bardziej słodkich żołędzi rosną na dębie wielkoowocowym, dębie ostrolistnym i dębie omszonym.
Newsletter
Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.
Przesyłka już od 12,9 zł.
Dla zamówień powyżej 150 zł dostawa za darmo!
Paczki na czas dostarczają Poczta Polska, Inpost, GLS i DPD.
2008-2024 MagicznyOgrod.pl Opisy są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest niedozwolone.
Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.
OK