Mąka z żołędzi znana jest od wieków, używana była w czasach gdy brakowało żywności. Współcześnie wiemy już, że mąka z żołędzi posiada kilkukrotnie wyższą zawartość składników odżywczych oraz mineralnych w porównaniu z mąką zbożową.
Bogata jest w witaminy z grupy B, błonnik oraz posiada aż 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Można ją dodawać do mąki zbożowej w proporcji 1:2 (1 miarka mąki z żołędzi na 2 miarki mąki zbożowej) i używać do wypieków np. ciast lub chleba. A także wszędzie tam, gdzie dodaje się mąkę zbożową – do wyrobu makaronu a także placków ziemniaczanych.
Mąka żołędziowa nie zawiera glutenu, jest dość ciężka i trudno się wiąże.
Prażone i mielone żołędzie 100%.
Wyrób rolnictwa ekologicznego.
Wartość energetyczna na 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 322kcal (1355 kJ) /100g |
Węglowodany | 72,8% |
Kwasy tłuszczowe | 5,1% |
Białko | 4,1% |
Błonnik | 16,8% |
Sole mineralne | 1,2% |
Magnez | 340 mg/kg |
Wapń | 740 mg/kg |
Fosfor | 730 mg/kg |
Potas | 4500 mg/kg |
Sód | 17 mg/kg |
Żołędzie zawierają dużą ilość tanin, co odpowiada za ich gorzki smak. Aby się go pozbyć, należy umieścić porcję żołędzi w wodzie i wymieniać ją tak długo aż będzie czysta. Można też je zagotować. Te zabiegi noszą nazwę ługowania.
Jedne z bardziej słodkich żołędzi rosną na dębie wielkoowocowym, dębie ostrolistnym i dębie omszonym.
Newsletter
Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.
Płatność kartą, przelewem lub przy odbiorze.
Bezpieczne zakupy zapewnia Dotpay.
Przesyłka już od 10,9 zł.
Dla zamówień powyżej 150 zł dostawa za darmo!
Paczki na czas dostarczają Poczta Polska, Inpost, GLS i DPD.
2008-2022 MagicznyOgrod.pl Opisy są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest niedozwolone.
Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.
OK