Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK

Mąka z żołędzi EKO

  • W magazynie: 5 sztuk
    12,24
    W magazynie: 5 sztuk
    12,24
    W magazynie: 9 sztuk
    21,49
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Mąka z żołędzi EKO

Mąka z żołędzi znana jest od wieków, używana była w czasach gdy brakowało żywności. Współcześnie wiemy już, że mąka z żołędzi posiada kilkukrotnie wyższą zawartość składników odżywczych oraz mineralnych w porównaniu z mąką zbożową.

Bogata jest w witaminy z grupy B, błonnik oraz posiada aż 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Można ją dodawać do mąki zbożowej w proporcji 1:2 (1 miarka mąki z żołędzi na 2 miarki mąki zbożowej) i używać do wypieków np. ciast lub chleba. A także wszędzie tam, gdzie dodaje się mąkę zbożową – do wyrobu makaronu a także placków ziemniaczanych.

Mąka żołędziowa nie zawiera glutenu, jest dość ciężka i trudno się wiąże.


CIEKAWOSTKI

Żołędzie zawierają dużą ilość tanin, co odpowiada za ich gorzki smak. Aby się go pozbyć, należy umieścić porcję żołędzi w wodzie i wymieniać ją tak długo aż będzie czysta. Można też je zagotować. Te zabiegi noszą nazwę ługowania.

Jedne z bardziej słodkich żołędzi rosną na dębie wielkoowocowym, dębie ostrolistnym i dębie omszonym.


SKŁAD

Prażone i mielone żołędzie 100%.

Wyrób rolnictwa ekologicznego.

Wartość energetyczna: 322 kcal/100g,
1355 kJ/199G

Zawartość podstawowych składników w suchej masie:

sód 17 mg/kg
potas 4500 mg/kg
fosfor 730 mg/kg
wapń 740 mg/kg
magnez 340 mg/kg
błonnik 16,8%
białko 4,1%
kwasy tłuszczowe 5,1%
sole mineralne 1,2%
węglowodany 72,8%

Masz pytanie? Napisz do nas