• Miechunka owoc - Physalis
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Miechunka owoc - Physalis
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Miechunka owoc - Physalis
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Physalis peruviana

Miechunka owoc - Physalis

  • W magazynie: 60 sztuk
    19,93
    W magazynie: 60 sztuk
    19,93
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana)

Owoce miechunki peruwiańskiej to słodko-kwaśne jagody rodem z Ameryki Południowej. Nie są jednak spokrewnione z jagodami, lecz z pomidorami. Latynosi nazywają je potocznie jagodami inkaskimi, aby upamiętnić fakt, że były bardzo lubiane i wysoko cenione w starożytnym Państwie Inków. Inne ich nazwy to złote jagody i rodzynki brazylijskie.

Miechunka świeża ma łagodny smak, który można opisać jako połączenie pomidora z pomarańczą. Suszona z kolei smakuje bardziej intensywnie i jest kwaśniejsza. Dobrze jest pogryźć ją dokładnie, aby uwolnić delikatne, słodkie nuty.

Suszona miechunka to miła przekąska, którą można wszędzie zabrać, aby przynosiła egzotyczny powiew, uprzyjemniając nam wolne chwile. Oprócz przyjemności, miechunka dostarczy nam także szeregu witamin, minerałów i antyoksydantów. Jest bardzo bogata w witaminę A i potas. Co ciekawe, zawiera wyjątkowo dużo białka, jak na owoc. 100 g miechunki suszonej dostarcza 7 g białka. Dla porównania, 100 g suszonych moreli dostarcza 3,4 g białka, 100 g rodzynek – 3,3 g, 100 g daktyli – 1,8 g.


SKŁAD

Suszone owoce miechunki peruwiańskiej 100%. Bez cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów i innych dodatków.

Wartość odżywcza na 100 g (% dziennego zapotrzebowania)

Wartość energetyczna 286kcal / 100g
Węglowodany 61g
Tłuszcze 0g
Białko 7,14g
Witamina A 8036IU (100% ZDS)
Potas 1779mg (89% ZDS)
Żelazo 3,86mg (28% ZDS)


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) jest rośliną zielną, ale może przypominać krzew, gdyż jest mocno rozgałęziona i rośnie w kępach. Należy do rodziny psiankowatych, a więc spokrewniona jest z pomidorem, ziemniakiem i bakłażanem. Dorasta do około 1 m wysokości. W swojej ojczyźnie jest rośliną wieloletnią. Uprawiana jest w wielu krajach świata i można ją spotkać nawet w Polsce, ale u nas jest rośliną jednoroczną. Jej liście mają sercowaty kształt i nieregularne brzegi. Jej owoce wyglądają jak małe, papierowe, pomarańczowo-czerwone lampiony. Ich długość wynosi około 5 cm. Wewnątrz „papierowej” otoczki znajduje się jadalna część owocu, czyli kulista, jasnopomarańczowa jagoda.


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. https://ndb.nal.usda.gov

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Ekwador
Smak: słodki, kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność
Zastosowanie: Oczyszczanie organizmu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Hanna G., W dniu: 21.10.2019

    Kwaskowy, pobudzający smak.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK