Mirt zwyczajny (Myrtus communis) może być pomocny w przypadku kaszlu i trudności z oddychaniem, gdyż działa wykrztuśnie i rozkurcza drogi oddechowe. Ponadto pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Zawiera substancje o działaniu antyseptycznym i przeciwutleniającym, a jego aromat można wykorzystać w kuchni.
Mirt pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie odgrywał istotną rolę w kulturze starożytnych cywilizacji. Grecy poświęcili tę roślinę bogini Afrodycie. Wieńce z mirtu nosili sędziowie jako symbol honoru i autorytetu, zdobiono nimi także głowy mistrzów olimpijskich, zanim pojawiły się wieńce z liści laurowych. Panny młode nosiły je, aby przyciągnąć szczęście i płodność i do dziś zwyczaj ten możemy spotkać w niektórych krajach śródziemnomorskich. Biblia opisuje mirt jako symbol pokoju, radości i nieśmiertelności. W kulturze żydowskiej natomiast mirt uznawany jest za jedną z roślin Edenu i spożywany jest podczas święta Sukkot.
Tradycyjna medycyna krajów śródziemnomorskich wykorzystywała napary z liści mirtu w przypadku bólów żołądka, zaparć, biegunki, słabego apetytu i kaszlu. Podawano je chorym na grypę, przeziębienie lub astmę, a także stosowano zewnętrznie do odkażania ran i przemywania skórnych zmian dermatologicznych, aby przyspieszyć ich gojenie się.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Wewnętrznie:
Zewnętrznie:
Mirt zwyczajny – liście suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Olejek lotny mirtu zawiera alfa-pinen, cineol, octan mirtenylu, nerol, kamfen, myrtenol i geraniol. Liście zawierają ponadto flawonoidy, taniny, laktony i garbniki.
Mirt – herbata:
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut, po czym przecedzić. Spożywać 2 szklanki dziennie. Ziele można także zaparzyć na mleku.
Nalewka:
Proporcje 1:4. Alkohol 40-60%. Macerować 7 dni. Zażywać 1-2 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka). Przed zażyciem wymieszać z niewielką ilością wody, mleka lub miodu.
Napar i nalewkę można zastosować zewnętrznie do przemywania skóry twarzy i ciała, narządów płciowych i odbytu oraz do płukania jamy ustnej i gardła.
Kulinarnie:
Wyjątkowy aromat mirtowych liści warto wykorzystać w kuchni. Można zastosować je jako przyprawę do zup, potraw mięsnych i warzywnych. Wystarczy tylko mała szczypta, gdyż zapach liści jest intensywny, a smak gorzki.
Ciąża i karmienie piersią, nadwrażliwość na mirt.
Mirt zwyczajny należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi znad Morza Śródziemnego, gdzie występuje naturalnie w krajach Europy Południowej i Afryki Północnej. Rozprzestrzenił się także w Afryce Południowej, gdzie został zawleczony. Lubi ciepły klimat, słońce i kwaśne, próchnicze gleby. W Polsce może być uprawiany jedynie jako roślina pokojowa, gdyż zimą przemarza.
Mirt zwykle jest krzewem, ale może też przybrać formę małego drzewa. Osiąga wysokość do 5 m. Cała roślina charakteryzuje się przyjemnym zapachem, który zawdzięcza zawartości olejków lotnych. Liście mirtu mają jajowaty lub lancetowaty kształt i zaostrzone końce. Ich powierzchnia jest lśniąca, a w dotyku są skórzaste. Białe kwiaty mirtu przykuwają uwagę, gdyż z ich środka wystaje obfity pęk pręcików, które są dłuższe i niemal zasłaniają znajdujące się z tyłu płatki. Owoce mirtu to owalne, granatowe jagody, które spożywa się na surowo lub po wysuszeniu.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Mirt zwyczajny liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. Antimicrobial and antioxidative activity of extracts and essential oils of Myrtus communis L. http://www.sciencedirect.com
2. http://www.pharmaceutical-journal.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://rozanski.li
5. http://www.pfaf.org
6. http://www.motherearthnews.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas