Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Noni owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Noni owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Noni owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Morinda citrifolia

Noni owoc

  • W magazynie: 36 sztuk
    15,90
    W magazynie: 36 sztuk
    15,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Noni (Morinda citrifolia) to owoc Polinezji, czyli obszaru, który obejmuje wyspy rozrzucone w samym środku Oceanu Spokojnego. Dawniej owoce noni stanowiły podstawę wyżywienia tamtejszej ludności, zagościły także w medycynie tradycyjnej. Polinezyjscy uzdrowiciele wykorzystywali je w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, a także zakażeń bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych. Ludność Polinezji spożywała je również dla ogólnego zdrowia i kondycji.

Świeże owoce noni posiadają dość zaskakujący zapach i smak. Co ciekawe, zjada się je często w połączeniu z serem i solą. Wiele osób nie znosi zapachu noni i określa go jako zapach wymiocin. Na szczęście owoce w formie suszonej są go pozbawione.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Owoce noni są bardzo bogate w antyoksydanty i związki bioaktywne, które pomagają wymiatać wolne rodniki i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Substancje zawarte w owocach noni pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.


SKŁAD

Noni – owoce suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!


SPOSÓB UŻYCIA

Suszone owoce noni najlepiej zmielić i w takiej postaci dodawać do posiłków. Wystarczy spożywać 1-2 łyżeczki dziennie.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na roślinę. Skutki stosowania w ciąży i podczas laktacji nieznane – lepiej unikać.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Noni, czyli morwa indyjska, należy do rodziny marzanowatych, co oznacza, że jest spokrewniona z kawą. Pochodzi z ciepłych obszarów Azji Południowej i Wschodniej oraz z Australii, dziś występuje także na wyspach Oceanu Spokojnego, w Afryce oraz na obszarze rozciągającym się od południowej części Ameryki Północnej (Floryda i Meksyk), poprzez Amerykę Środkową, po północną część Ameryki Południowej. Toleruje różne gleby i rośnie w rozmaitych środowiskach: w lasach, na wybrzeżach, na terenach wulkanicznych, czy na wapiennych wzgórzach.

Noni jest rozłożystym krzewem, którego wysokość sięga od 6 do 9 m. Porasta dużymi, owalnymi liśćmi o błyszczącej, ciemnozielonej powierzchni i wyraźnym unerwieniu. Rodzi małe, białe kwiaty składające się z 5-6 płatków, które tworzą kuliste kwiatostany, a po przekwitnięciu przekształcają się w tzw. owoc zbiorowy. Owoc noni z początku jest zielony, a w miarę dojrzewania staje się biały lub prawie przezroczysty i wydziela specyficzny zapach. Jego długość wynosi 10-18 cm. Wewnątrz niego znajduje się wiele czarnych nasion.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.livestrong.com
2. https://www.drugs.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Zdrowe serce, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas