• Olej Karanja nierafinowany Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej Karanja nierafinowany Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej Karanja nierafinowany Nanga

  • W magazynie: 0 sztuk
    14,22 11,38
    W magazynie: 0 sztuk
    14,22 11,38
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej karanji wyciskany jest z nasion drzewa Pongamia glabra, stąd bywa też nazywany olejem pongam. Drzewo to pochodzi z Indii, dlatego pozyskiwany z niego olej zajmuje swoje miejsce w medycynie ajurwedyjskiej. Wykorzystywany jest do pielęgnacji wszelkich zmian zapalnych i dermatologicznych, a także jako naturalna odżywka do włosów. Jest lubiany ze względu na przyjemny zapach.

W Indiach olej karanji posiada różne ciekawe zastosowania. Hindusi wykorzystują go do produkcji lamp, świec i mydeł oraz do garbowania skór. Ze względu na skuteczność w odstraszaniu owadów, dodają go do pestycydów, a także pielęgnują nim skóry zwierząt domowych.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olej karanji znakomicie dba o skórę, dlatego może być stosowany do pielęgnacji zmian dermatologicznych, takich jak zmiany łuszczycowe, egzema, trądzik, wysypka, opryszczka.
  • Dogłębnie nawilża suchą skórę i chroni przed jej pękaniem.
  • Koi podrażnienia.
  • Odstrasza owady i może być używany jako naturalny repelent.
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
  • Hamuje procesy starzenia się skóry dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
  • Doskonale wpływa na włosy: wzmacnia je, nawilża i wygładza.


ZASTOSOWANIE

Pielęgnacja skóry i włosów, ochrona przed komarami i innymi owadami.


SKŁADNIKI

Olej karanji 100%.


SPOSÓB UŻYCIA

Niewielką ilość oleju wmasować w skórę lub włosy. Można go również wykorzystać do sporządzania własnych kosmetyków oraz dodawać do kremów, szamponów i odżywek.

Przechowywać w temperaturze pokojowej.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Pongamia glabra (syn. Millettia pinnata) to drzewo z rodziny Fabaceae. Występuje na obszarach o klimacie tropikalnym i umiarkowanym w Indiach, Chinach, Japonii, Malezji, Australii i na wyspach Pacyfiku. Osiąga od 15 do 25 m wysokości i tworzy szeroką, rozłożystą koronę. Pokrywa je gładka, jasnoszara kora, która miejscami może być spękana.

Liście Pongamii są dość duże, jasnozielone, w kształcie owalne lub jajowate z zaostrzonymi końcami. Wyraźnie widać na nich unerwienie. Jasnoróżowe kwiaty motylkowe tworzą kwiatostany w kształcie grona. W ich miejscu pojawiają się jasnobrązowe strączki z pojedynczymi, fasolkowatymi nasionami.


BIBLIOGRAFIA


1. http://biotechnologia.pl
2. https://www.naturalsourcing.com
3. http://www.fromnaturewithlove.com
4. https://en.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Masaż, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Dla cery suchej i wrażliwej, Trądzik
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Karolina B., W dniu: 16.05.2020

    Bardzo dobra jakosc.

  • Ocena: (5/5)

    Sławomir G., W dniu: 07.06.2019

    Olej spełnia moje oczekiwania. Polecam chcącym zadbać o swoją cerę.

  • Ocena: (5/5)

    Zdzisław S., W dniu: 15.05.2019

    Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Monika D., W dniu: 14.05.2019

    super jakosc, warte swojej ceny!

  • Ocena: (5/5)

    Ola, W dniu: 17.04.2019

    Olej bardzo dobrze spisuje się w kremach.

  • Ocena: (5/5)

    Sławomir G., W dniu: 10.03.2019

    Olej spełnia moje oczekiwania. Jestem z niego zadowolony.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK