Olej moringa
To wysoce prozdrowotny olej, który polecamy stosować spożywczo i kosmetycznie.
Moringa oleifera to drzewo występujące naturalnie w północnych Indiach i w Himalajach, dziś spotykane także w innych krajach Azji, na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Ze względu na swoją wytrzymałość, a także mnogość zastosowań, nazywane jest w swojej ojczyźnie „cudownym drzewem”. Nie straszne mu susze, wycinki ani zanieczyszczenia. Moringa potrafi rosnąć i wydawać owoce w niesprzyjającym klimacie, a dodatkowo zawiera związki naturalnie przeciwdrobnoustrojowe, dzięki którym wykazuje zdolność do oczyszczania wody i okolicznych gruntów.
Wszystkie części moringi są użyteczne. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się jej liście oraz oczywiście nasiona, z których wytłacza się olej. Korzysta się ponadto z owoców, kwiatów, kory i korzeni tego drzewa.
Olej z nasion moringi wyróżnia się bogatą zawartością kwasu oleinowego, należącego do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu n-9 i ma wysoki punkt dymienia. Czyni go to podobnym do oliwy z oliwek extra virgin. Oznacza to, że możemy nie tylko spożywać go na surowo, ale także… smażyć na nim, ponieważ jednonienasycone kwasy tłuszczowe są stabilne w wysokiej temperaturze i nie przekształcają się zbyt szybko w szkodliwe związki [2, 3].
Olejek moringa, znany również jako olej behen lub olej ben, jest chętnie stosowany do celów spożywczych i kosmetycznych na całym świecie, nie tylko z uwagi na pozytywny profil kwasów tłuszczowych, ale też ze względu na mnogość związków bioaktywnych i składników odżywczych, do których należą tokoferole (czyli witamina E), sterole, flawonoidy, alkaloidy i inne. Co ciekawe, olej ten jest także cenionym surowcem do produkcji biodiesla.
W Ajurwedzie i innych tradycyjnych medycynach Azji olej moringa stosowany jest dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, prostaty i pęcherza, a także w przypadku problemów skórnych. W kosmetyce uznawany jest za środek o wybitnych właściwościach nawilżających, kojących i rewitalizujących. Nadaje się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
[1]
OLEJ MORINGA – WŁAŚCIWOŚCI
- Olej moringa, ze względu na korzystny skład lipidowy, skutecznie nawilża skórę i potrafi długo utrzymać jej nawilżenie, miękkość i sprężystość.
- Chroni skórę przed wysuszającym działaniem wiatru i mrozu.
- Chroni ją także przed zanieczyszczeniami, dymem i smogiem.
- Ma lekką konsystencję i szybko się wchłania.
- Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry problematycznej, ponieważ poprawia jej nawilżenie i wspiera reakcje przeciwzapalne.
- Łagodzi oparzenia oraz podrażnienia skóry wywołane promieniowaniem UV.
- Hamuje procesy starzenia się skóry.
- Pomaga zachować prawidłowy mikrobiom skóry.
- Wywiera także korzystny wpływ na strukturę włosów i paznokci! Wzmacnia paznokcie. Zmiękcza włosy, wygładza je i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.
[4]
OLEJ MORINGA – ZASTOSOWANIE
- głównie w celach kosmetycznych do pielęgnacji każdego typu skóry i włosów
- do pielęgnacji zmian skórnych
- do pielęgnacji podrażnień, oparzeń, zmian alergicznych
- do masażu w połączeniu z innymi olejami
- jeśli ktoś chce, to można go spożywać w celach prozdrowotnych, a nawet na nim smażyć
SKŁAD
Olej moringa 100% z Indii. Wyciskany na zimno. Najwyższa jakość!
Olej spożywczy + surowiec kosmetyczny
OLEJ MORINGA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Olej stosuj bezpośrednio na twarz, ciało, włosy i skórę głowy. Możesz go łączyć z innymi olejami kosmetycznymi i olejkami eterycznymi, tworząc własną kompozycję do masażu, pielęgnacji cery czy problemów skórnych.
Olej ten przechowuj w suchym, ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. W lodówce tężeje.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na produkt.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to niewysokie drzewo z Indii, uprawiane dziś w różnych częściach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Szybko rośnie, osiągając 10-12 m wysokości. Jej wiotkie, lekko zwisające gałązki tworzą otwartą, luźną koronę. Liście o długości do 60 cm złożone są z mniejszych listków ułożonych naprzemianlegle. Pachnące, urokliwe, kremowo-białe kwiaty zebrane są w wiechowate kwiatostany. Owocami moringi są okazałe (do 60 cm długości!), jasnobrązowe strąki z nasionami.
ŹRÓDŁA
1. Moringa oleifera Seeds and Oil: Characteristics and Uses for Human Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187941/
2. Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/01/czy-mozna-bezpiecznie-smazyc-na-oliwie-z-oliwek-jaka-oliwe-wybrac-do-smazenia.html
3. Chapter 93 – Moringa (Moringa oleifera) Seed Oil: Composition, Nutritional Aspects, and Health Attributes. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886100933
4. Moringa oil for skin. https://www.lbbskin.com/journal/the-definitive-guide-to-the-uses-and-benefits-of-moringa-oil-for-the-skin/
5. Moringa olejodajna. https://pl.wikipedia.org/wiki/Moringa_olejodajna
6. Moringa oleifera. https://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera