• Olej moringa Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej moringa Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej moringa Nanga

To doskonały olej bazowy – ma delikatny, przyjemny zapach i lekką konsystencję. Dobrze się wchłania. Łagodzi podrażnienia i oparzenia.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 99 sztuk
    24,99
    W magazynie: 99 sztuk
    24,99
    W magazynie: 10 sztuk
    92,05
    Dodaj
    do ulubionych
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej moringa

To wysoce prozdrowotny olej, który polecamy stosować spożywczo i kosmetycznie.

Moringa oleifera to drzewo występujące naturalnie w północnych Indiach i w Himalajach, dziś spotykane także w innych krajach Azji, na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Ze względu na swoją wytrzymałość, a także mnogość zastosowań, nazywane jest w swojej ojczyźnie „cudownym drzewem”. Nie straszne mu susze, wycinki ani zanieczyszczenia. Moringa potrafi rosnąć i wydawać owoce w niesprzyjającym klimacie, a dodatkowo zawiera związki naturalnie przeciwdrobnoustrojowe, dzięki którym wykazuje zdolność do oczyszczania wody i okolicznych gruntów.

Wszystkie części moringi są użyteczne. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się jej liście oraz oczywiście nasiona, z których wytłacza się olej. Korzysta się ponadto z owoców, kwiatów, kory i korzeni tego drzewa.

Olej z nasion moringi wyróżnia się bogatą zawartością kwasu oleinowego, należącego do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu n-9 i ma wysoki punkt dymienia. Czyni go to podobnym do oliwy z oliwek extra virgin. Oznacza to, że możemy nie tylko spożywać go na surowo, ale także… smażyć na nim, ponieważ jednonienasycone kwasy tłuszczowe są stabilne w wysokiej temperaturze i nie przekształcają się zbyt szybko w szkodliwe związki [2, 3].

Olejek moringa, znany również jako olej behen lub olej ben, jest chętnie stosowany do celów spożywczych i kosmetycznych na całym świecie, nie tylko z uwagi na pozytywny profil kwasów tłuszczowych, ale też ze względu na mnogość związków bioaktywnych i składników odżywczych, do których należą tokoferole (czyli witamina E), sterole, flawonoidy, alkaloidy i inne. Co ciekawe, olej ten jest także cenionym surowcem do produkcji biodiesla.

W Ajurwedzie i innych tradycyjnych medycynach Azji olej moringa stosowany jest dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, prostaty i pęcherza, a także w przypadku grzybic, infekcji i stanów zapalnych skóry. W kosmetyce uznawany jest za środek o wybitnych właściwościach nawilżających, kojących i rewitalizujących. Nadaje się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

[1]


OLEJ MORINGAWŁAŚCIWOŚCI

  • Olej moringa, ze względu na korzystny skład lipidowy, skutecznie nawilża skórę i potrafi długo utrzymać jej nawilżenie, miękkość i sprężystość.
  • Chroni skórę przed wysuszającym działaniem wiatru i mrozu.
  • Chroni ją także przed zanieczyszczeniami, dymem i smogiem.
  • Ma lekką konsystencję i szybko się wchłania.
  • Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dotkniętej łuszczycą, AZS, egzemą i innymi stanami zapalnymi, ponieważ poprawia nawilżenie chorej skóry oraz wpływa na nią przeciwzapalnie.
  • Łagodzi oparzenia oraz podrażnienia skóry wywołane promieniowaniem UV.
  • Hamuje procesy starzenia się skóry.
  • Z uwagi na swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe, olej moringa pomaga uporać się z grzybicami, infekcjami skóry i trądzikiem bakteryjnym.
  • Wywiera także korzystny wpływ na strukturę włosów i paznokci! Wzmacnia paznokcie. Zmiękcza włosy, wygładza je i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

[4]


OLEJ MORINGAZASTOSOWANIE

  • głównie w celach kosmetycznych do pielęgnacji każdego typu skóry i włosów
  • do pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo
  • do pielęgnacji podrażnień, oparzeń, zmian alergicznych
  • do masażu w połączeniu z innymi olejami
  • jeśli ktoś chce, to można go spożywać w celach prozdrowotnych, a nawet na nim smażyć


SKŁAD


Olej moringa 100% z Indii. Wyciskany na zimno. Najwyższa jakość!


OLEJ MORINGADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Olej stosuj bezpośrednio na twarz, ciało, włosy i skórę głowy. Możesz go łączyć z innymi olejami kosmetycznymi i olejkami eterycznymi, tworząc własną kompozycję do masażu, pielęgnacji cery czy problemów skórnych.

Olej ten przechowuj w suchym, ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. W lodówce tężeje.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to niewysokie drzewo z Indii, uprawiane dziś w różnych częściach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Szybko rośnie, osiągając 10-12 m wysokości. Jej wiotkie, lekko zwisające gałązki tworzą otwartą, luźną koronę. Liście o długości do 60 cm złożone są z mniejszych listków ułożonych naprzemianlegle. Pachnące, urokliwe, kremowo-białe kwiaty zebrane są w wiechowate kwiatostany. Owocami moringi są okazałe (do 60 cm długości!), jasnobrązowe strąki z nasionami.


ŹRÓDŁA


1. Moringa oleifera Seeds and Oil: Characteristics and Uses for Human Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187941/
2. Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/01/czy-mozna-bezpiecznie-smazyc-na-oliwie-z-oliwek-jaka-oliwe-wybrac-do-smazenia.html
3. Chapter 93 – Moringa (Moringa oleifera) Seed Oil: Composition, Nutritional Aspects, and Health Attributes. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886100933
4. Moringa oil for skin. https://www.lbbskin.com/journal/the-definitive-guide-to-the-uses-and-benefits-of-moringa-oil-for-the-skin/
5. Moringa olejodajna. https://pl.wikipedia.org/wiki/Moringa_olejodajna
6. Moringa oleifera. https://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera



Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: masaż, pielęgnacja włosów, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, dla cery suchej i wrażliwej, rany i otarcia, po ukąszeniach owadów, blizny i przebarwienia

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Wiesław R., W dniu: 08.05.2022

    Świetny, stosuję od lat, kolejny raz polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena B., W dniu: 22.01.2022

    Świetny produkt, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Viktoriya R., W dniu: 10.07.2021

    Super, polecam

  • Ocena: (5/5)

    Wiesław R., W dniu: 27.09.2020

    Świetny, gorąco polecam. Bardzo szybka obsługa zamówienia.

  • Ocena: (5/5)

    Krystyna S., W dniu: 05.07.2020

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka W., W dniu: 13.08.2019

    bardzo dobry, szybko sie wchłania, świetnie nawilża.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata K., W dniu: 22.03.2019

    Zgodne z zamówieniem, szybka dostawa

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata S., W dniu: 11.12.2018

    Produkt bardzo dobrej jakości! Godny polecenia!

  • Ocena: (5/5)

    Anna S., W dniu: 22.10.2018

    Cudowny środek ma moją skórę i włosy

  • Ocena: (5/5)

    JACEK G., W dniu: 18.10.2018

    ok

  • Ocena: (5/5)

    donata, W dniu: 31.05.2018

    Dziendobry gdzie mam szukac tego oleju w aptece czy w sklepie

  • Ocena: (2/5)

    Anna M., W dniu: 12.04.2018

    Dlaczego na opakowaniu(butelce) nie pisze ze jest to 100% olej? Czyli jest, czy nie

  • Ocena: (5/5)

    Justyna D., W dniu: 12.04.2018

    Jeden z moich ulubionych. Daje woskową powłokę na twarzy. Stosuje go pod krem na noc. Odżywia i mocno nawilża. Najlepszy!

  • Ocena: (5/5)

    Marta, W dniu: 17.01.2018

    genialny na suchą, łuszczącą się skórę. zupełnie nie zapycha mimo że mam skłonności do wyprysków. ładnie się wchłania, nie błyszczy ale pozostawia taką ochronną, woskową warstewkę na skórze którą docenią wszystkie sucholce

  • Ocena: (5/5)

    IWONA N., W dniu: 28.12.2016

    Świetny!!!

  • Ocena: (5/5)

    Beata B., W dniu: 25.02.2016

    Olej wydajny. Cudownie nawilża skórę twarzy i dłoni. Skóra wydaje się być aksamitna. Świetny w połączeniu z olejkiem makadamia i kwasem hialuronowym :)

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK