Olej z kozieradki to produkt o wyczuwalnym, ziołowym aromacie przypominającym lubczyk lub curry. Kozieradka wchodzi w skład garam masala – znanej na całym świecie indyjskiej mieszanki przypraw. Dlatego też świetnie sprawdzi się w daniach jako orientalny dodatek, dostarczając jednocześnie cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów i witamin. Wyróżnia go działanie na biust – stosowany zewnętrznie ujędrnia i uelastycznia skórę piersi, poprawiając ich wygląd. Dzięki temu optycznie je też powiększa. Znajdzie także zastosowanie w kosmetyce jako skuteczny preparat łagodzący zmiany trądzikowe.
Olej z kozieradki powstaje przez tłoczenie na zimno nasion kozieradki lekarskiej (Trigonella foenum-graecum), dzięki czemu zachowuje swoje dobroczynne właściwości. Taki olej bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, witaminę E, D i kwas nikotynowy. Warto zainteresować się nim również ze względu na zawartość alkaloidów (m.in. trygoneliny), flawonoidów oraz saponin sterydowych.
Działanie wewnętrzne:
Działanie zewnętrzne:
Świetnie nadaje się jako olejek do masażu. Kilka kropli oleju z kozieradki można dodać do oleju migdałowego lub ulubionego balsamu. Znacznie wzbogaci on produkt bazowy, a jednocześnie nie pozostawi po sobie tak intensywnego zapachu. Zaleca się wykonywanie takiego masażu przez ok. 5-15 min, co drugi dzień.
Jako element pielęgnacji cery suchej i odwodnionej: dodaje się go do serum, innego oleju dostosowanego do rodzaju skóry lub samodzielnie jako ostatni kosmetyk – po zastosowaniu tonera, serum, kremu do twarzy.
Produkt ten warto wykorzystać również w kuchni – wpasuje się doskonale w skład dań kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Z wykorzystaniem wyżej omawianego oleju można wykonać prosty sos do sałatki – posiekany ząbek czosnku należy wrzucić do słoika, razem z 2 łyżkami stołowymi musztardy Dijon, zalać 4 łyżkami octu lub soku z cytryny, 85 ml oliwy extra virgin i 3 łyżeczkami oleju z kozieradki. Następnie doprawić solą i pieprzem i mocno wstrząsnąć. Tak przygotowanym dressingiem możemy polać nasze ulubione warzywa.
W celach prozdrowotnych zaleca się doustne stosowanie 2-3 kropli dodanych do 1 łyżeczki oleju bazowego – np. sezamowego. Takie stężenie będzie także bezpieczne dla osób poniżej 18. roku życia. Należy pamiętać, że olej ten nie nadaje się do podgrzewania, gdyż traci swoje drogocenne właściwości, a nawet może stać się szkodliwy dla zdrowia.
Olej z kozieradki. Najwyższa jakość!
1. Kozieradka pospolita | Fenugreek. https://neuroexpert.org/wiki/kozieradka-pospolita-fenugreek/
2. Olej z kozieradki w służbie zdrowia i urody. https://www.olej.edu.pl/olej-z-kozieradki/
3. Olej z kozieradki pospolitej w kosmetyce. https://biotechnologia.pl/kosmetologia/olej-z-kozieradki-pospolitej-w-kosmetyce,19126
4. Is fenugreek good for you? https://www.medicalnewstoday.com/articles/324334
5. Fenugreek. http://www.indianspices.com/spice-catalog/fenugreek.html