• Olej z orzecha włoskiego zimnotłoczony Olvita 250 ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej z orzecha włoskiego zimnotłoczony Olvita 250 ml

Wyborny olej do sałatek i do masażu. Doskonale nawilża i poprawia gospodarkę hydro-lipidową skóry. Pomaga uporać się z grzybicą.

    • ; 1
  • W magazynie: 3 sztuk
    68,08
    W magazynie: 3 sztuk
    68,08
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z orzecha włoskiego

Olej z orzechów włoskich słynie ze swojego wpływu na umysł. W końcu orzechy, z których jest pozyskiwany, wyglądem przypominają ludzki mózg. :) Produkt ten ma wyczuwalny, orzechowy aromat, który jest wspaniałym dodatkiem do pielęgnacyjnych i prozdrowotnych właściwości. Ma komedogenność bliską 0, dzięki czemu nie zatyka porów. Charakteryzuje go lekka, przyjemna konsystencja i zdolność przenikania do głębokich warstw skóry – jest odpowiedni do cery problematycznej, suchej, mieszanej, ale również do tej z pierwszymi oznakami starzenia. Wspomaga osoby prowadzące stresujący tryb życia.

Olej ten powstaje w procesie tłoczenia na zimno miąższu wyselekcjonowanych owoców orzecha włoskiego (Juglans regia) i pozostaje nieoczyszczony, by zachować bogactwo składników odżywczych. Wyróżnia go niemal doskonały stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, który w naszej diecie zazwyczaj jest zakłócony, co może powodować zaburzenia metaboliczne, zmiany skórne czy problemy z krążeniem. Obfituje w kwas linolowy (omega-6), oleinowy, palmitynowy i alfa-linolenowy (omega-3). Zawiera także w witaminy: z grupy B, a także E i K, biotynę i fitosterole.


DZIAŁANIE


Właściwości wewnętrzne:

  • Dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Kwasy omega-3 przyczyniają się do poprawy sprawności intelektualnej, pomagają ustabilizować nastrój, a także mogą wpłynąć korzystnie na zdolność uczenia się.
  • Olej z orzechów włoskich wzmacnia mechanizmy ochronne organizmu, wspiera młody organizm bez nabytej odporności.
  • Wzmacnia układ krwionośny, obniża opór naczyń obwodowych (obniża ciśnienie), hamuje agregację płytek krwi, dzięki czemu redukuje powstawanie zakrzepów.
  • Wspomaga organizm dotknięty infekcją grzybiczą, szczególnie szczepem Candida.
  • Usprawnia trawienie – poprawia perystaltykę jelit, reguluje wypróżnianie.

Właściwości zewnętrzne:

  • Działa antyoksydacyjnie – neutralizuje działanie wolnych rodników, zapobiega niekontrolowanemu namnażaniu komórek oraz hamuje procesy starzenia.
  • Wysoka zawartość kwasu linolowego reguluje pracę gruczołów łojowych – redukuje łojotok, zmniejsza widoczność porów, świetnie wspomaga cerę dotkniętą trądzikiem.
  • Tokoferole wpływają pozytywnie na nawilżenie skóry, a także działają na nią kojąco. Poprawiają ogólną kondycję cery.
  • Olej orzechowy sprawdza się świetnie jako nośnik m. in. dla olejków eterycznych – pomaga w ich przenikaniu do głębszych warstw skóry. Sprawdzi się więc do masażu oraz jako baza w kosmetykach do twarzy.
  • Silnie odżywia, wygładza i nawilża zniszczone, przesuszone włosy – szczególnie te średnio- i wysokoporowate. Wspomaga ich wzrost, a także nadaje im blasku.


ZASTOSOWANIE


W pielęgnacji skóry: wykonaj masaż ciała. Dodaj do oleju orzechowego kilka kropel olejku cynamonowego. Rozgrzej oleje w dłoni, a następnie powoli i subtelnie rozprowadź je po ciele. Masaż wykonuj przez około 30 minut. Taki zabieg nie tylko Cię zrelaksuje, ale też nawilży i ujędrni skórę oraz ukoi stany zapalne i pobudzi krążenie.

W pielęgnacji włosów: spryskaj włosy wodą z rozpuszczonym miodem. Następnie zaaplikuj olej i zawiń kosmyki w turban na co najmniej 20 minut. Ulubioną odżywkę rozprowadź na włosach i pozostaw na 5 minut. Spłucz kosmetyk, oczyść włosy szamponem.

Jako element diety: zastosuj olej orzechowy jako element aromatycznych past na bazie warzyw lub jako składnik dressingu. Świetnie komponuje się z serami pleśniowymi i egzotycznymi owocami. Możesz też pić go też na czczo, 15-25 ml dziennie.

Pamiętaj, by stosować ten olej na zimno! Podgrzewanie może spowodować utratę dobroczynnych właściwości, a także może sprawić, że stanie się szkodliwy dla zdrowia.


ŹRÓDŁA


1. Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Karolina Łoźna, Agnieszka Kita, Marzena Styczyńska, Jadwiga Biernat
2. Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie. Zbigniew Walczak, Michał Starzycki
3. Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka. Łukasz Bojkowski, Ewa Mojs
4. Juglans regia seed oil. https://lupakosmetyczna.pl/skladniki-kosmetykow/juglans-regia-seed-oil
5. Cold pressed walnut (Juglans regia L.) oil. https://www.researchgate.net/publication/343186015_Cold_pressed_walnut_Juglans_regia_L_oil



Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK