Olej z pestek wiśni Olvita 100ml

Spożywczo-kosmetyczny olej o cudownym zapachu. Świetny do codziennej pielęgnacji włosów i cery. Ciekawy dodatek do potraw.

    • ; 1
  • W magazynie: 1 sztuk
    28,98
    W magazynie: 1 sztuk
    28,98
    Dodaj
    do ulubionych
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z pestek wiśni

Olej z pestek wiśni oczarowuje swoim delikatnym, lekko migdałowym aromatem. Znajdzie zastosowanie w kuchni jako ciekawe urozmaicenie ulubionych dań na zimno, ale równie dobrze sprawdzi się w kosmetyce. Jest szczególnie polecany osobom z cerą dojrzałą i naczynkową oraz trądzikową.

Olej ten jest produktem tłoczenia na zimno pestek wiśni pospolitej (Prunus cerasus), należącej do rodziny różowatych (Rosaceae). Gatunek ten szczególnie ważny jest w kulturze Azji (skąd zresztą pochodzi!). Japonia, zwana krajem kwitnącej wiśni, szczególnie związana jest kulturowo z tym ozdobnym drzewem. Sakura, bo tak Japończycy nazywają wiśnię, symbolizuje ulotność życia i jego kruchość, ale także odrodzenie. Ściśle wiąże się z buddyzmem. W Chinach kwiat wiśni symbolizuje kobiecą seksualność i siłę.

Na prozdrowotne właściwości oleju z pestek wiśni składa się kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, którego komponentami są: kwas oleinowy (ok. 38%), linolowy (ok. 42%) oraz γ-linolenowy. Zawiera również szereg substancji czynnych, takich jak amigdalina, która charakterystyczna jest szczególnie dla nasion roślin różowatych. W tym produkcie znajdziemy również skwalen, fitosterole, polifenole, a także witaminy: A i E.


DZIAŁANIE


Właściwości zewnętrzne oleju z pestek wiśni:

  • Działa przeciwstarzeniowo – redukuje powstawanie zmarszczek, wzmacnia włókna kolagenowe, neutralizuje działanie wolnych rodników.
  • Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu „pajączków” i rumieni.
  • Normalizuje wydzielanie sebum.
  • Koi podrażnienia.
  • Wpływa pozytywnie na cerę trądzikową.
  • Hamuje rozwój drobnoustrojów.
  • Dogłębnie odżywia włosy wysokoporowate, nadaje im sprężystości, lekkości i blasku.

Właściwości wewnętrzne:

  • Pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi.
  • Wzmacnia układ krwionośny, redukuje powstawanie zakrzepów i wpływa pozytywnie na stężenie cholesterolu.


ZASTOSOWANIE OLEJU Z PESTEK WIŚNI


W codziennej pielęgnacji: oczyść twarz z resztek makijażu i zanieczyszczeń. Zastosuj toner (np. hydrolat z lawendy lub oczaru wirginijskiego), zaaplikuj serum i ulubiony krem nawilżający, a następnie olej. Pozostaw na noc.

Jako element diety: możesz użyć oleju jako aromatyczny dressing do sałatek, bądź wykorzystać go jako bazę do sosów. Nadaje się również do deserów.
Sugerowana porcja dzienna wynosi ok. 5 ml (1 łyżeczka).

Nie należy podgrzewać oleju, gdyż może tracić swoje dobroczynne właściwości, może także stać się szkodliwy dla zdrowia.


ŹRÓDŁA


1. Badania chromatograficzne GC-FID zawartości kwasów tłuszczowych w pestkach wybranych owoców drzew pestkowych. Prof. nadzw. dr hab. inż. Michał Starzycki, Mgr inż. Elżbieta Starzycka-Korbas, Mgr inż. Anna Miry, Mgr inż. Monika Sterczyńska, Dr inż. Marek Jakubowski
2. Composition of bioactive compounds in kernel oils recovered from sour cherry (Prunus cerasus L.) by-products: Impact of the cultivar on potential applications. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669015305999
3. Psychicochemical and bioactive properties of cold press wild plum (Prunus spinosa) and sour cherry (Prunus cerasus) kernel oils: fatty acid, sterol and phenolic profile. Iker Atik Salih Karasu, Ramazan Sevik
4. Sakura: Cherry Blossoms as Living Symbols of Friendship. https://www.loc.gov/exhibits/cherry-blossoms/cherry-blossoms-in-japanese-cultural-history.html
5. Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych. Jacek Słupski, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż



Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK