• Orzech włoski zielone łupiny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Orzech włoski zielone łupiny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Orzech włoski zielone łupiny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Orzech włoski zielone łupiny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Orzech włoski zielone łupiny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Orzech włoski zielone łupiny
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Juglans regia

Orzech włoski zielone łupiny

  • W magazynie: 0 sztuk
    14,50
    W magazynie: 0 sztuk
    14,50
    W magazynie: 0 sztuk
    29,70
    W magazynie: 0 sztuk
    12,50
    W magazynie: 0 sztuk
    23,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Orzech włoski – łupiny (Juglans regia)

Udowodniono, że surowce orzecha włoskiego stosowano już kilka tysięcy lat temu. Używano go w celach leczniczych głównie w Europie oraz Azji. Dawni medycy stosowali głównie liście, lecz zielone łupiny także były cenione, szczególnie na działanie odrobaczające, przeciwbiegunkowe i pomagające w problemach trawiennych.


DZIAŁANIE

Podczas prowadzonych badań in vitro wykazano, że zielone łupiny orzecha włoskiego zwalczają niektóre bakterie (m.in. gronkowca złocistego) oraz grzyby. Łupiny charakteryzują się bardzo duża zawartość tanin, antyoksydantów, witamin (szczególnie witaminy C). Mają silne działanie ściągające, antyseptyczne oraz łagodzące. Już w starożytności wykazywano działanie oczyszczające, wspomagające gojenie ran oraz poparzeń.


ZASTOSOWANIE

  • Pozytywnie oddziałuje na skórę przy rozmaitych problemach
  • Na trudno gojące się rany
  • Jako ekologiczny środek do czyszczenia zębów i jamy ustnej
  • Jako ekologiczny barwnik na kolor brązowy, żółtawy, płowy w zależności od ilości użytego surowca


SKŁAD

100% Juglans regi – zielone łupiny. Surowiec najwyższej jakości.


ORZECH WŁOSKI ZIELONE ŁUPINY DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Tylko do użycia zewnętrznego!

  • Orzech włoski łupiny cięte

Garść łupin gotować 20 minut. Wywar stosować do przemywania skóry lub okładów.

  • Orzech włoski łupiny mielone

1-2 łyżki mielonych łupin gotować 20 minut. Wywar stosować do przemywania skóry lub okładów.


BEZPIECZEŃSTWO

Niekiedy kontakt z zielonymi łupinami orzecha włoskiego może powodować skórną reakcję alergiczną.


CIEKAWOSTKA

We Francji z całych, niedojrzałych orzechów włoskich (w tym zielonych łupin) robi się wino.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Orzech włoski to długoletnie drzewo żyjące nawet do 500 lat. Osiąga wysokość kilkudziesięciu metrów. Pień orzecha może osiągnąć nawet 2 metry średnicy, jest krępy i mocno rozgałęziony. Liście naprzeciwległe mają owalny kształt. Są podzielone na pół oraz przez równoległe żyłki. Kwiaty mają 5-10 cm, są podłużne i zwisające. Owoce są okrągłe, zbudowane z trzech warstw. Mają zdrewniałą skorupę, a wewnątrz znajdują się nasiona. Orzech występuje przede wszystkim w południowo-wschodniej Europie, oraz środkowej i wschodniej Azji. Drewno orzecha włoskiego jest bardzo cenione dzięki jego właściwościom mechanicznym oraz pięknemu i pożądanemu ubarwieniu.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://www.sciencedirect.com
3. http://www.naturaity.pl
4. https://www.hindawi.com
5. https://www.drugs.com
6. http://www.ema.europa.eu
7. http://www.rozanski.ch

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Francja
Zdrowie: Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Do kąpieli, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Do ciemnych włosów, Farba do włosów
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK