Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina od wieków stosowana w celu poprawy kondycji wątroby i woreczka żółciowego. Wątroba jest najważniejszym narządem odpowiedzialnym za detoksykację, a ostropest znakomicie wspiera jej funkcje. Przyczynia się zatem do intensywnego i skutecznego odtruwania organizmu, a to wpływa pośrednio na działanie wszystkich narządów.
Nasiona ostropestu stosowane były dla zdrowia wątroby już w starożytności, a potem przez okres średniowiecza. Obecnie produkuje się wiele leków na bazie ostropestu, ze względu na obecną w nim sylimarynę, która przyczynia się do ochrony i regeneracji wątroby. Jest ona antyoksydantem i najsilniejszym bioaktywnym składnikiem ostropestu.
Nazwa łacińska ostropestu oznacza dosłownie “oset maryjny”. Nazwano go tak ze względu na białe mleczko wypływające z liści, które skojarzono z kroplami mleka Marii Dziewicy i stosowano dawniej do pobudzania laktacji u kobiet.
Właściwości prozdrowotne:
Nasiona ostropestu plamistego znane są przede wszystkim ze swojego wpływu na wątrobę, za który odpowiada głównie sylimaryna, ale też pozostałe związki czynne obecne w nasionach, czyli fitosterole, flawonoidy i kwasy tłuszczowe.
Substancje czynne ostropestu wspomagają regenerację wątroby poprzez stymulację procesów metabolicznych, które zachodzą w jej komórkach. Wspierają syntezę białek budujących tkankę wątroby i pobudzają namnażanie się komórek wątroby. Dodatkowo wzmacniają błony komórek wątrobowych i zapobiegają wnikaniu do ich wnętrza związków toksycznych, które dostają się do organizmu wraz z pokarmem, wodą i powietrzem. Flawonoidy działają na wątrobę antyoksydacyjnie, co ma szczególne znaczenie w hamowaniu degeneracji wątroby spowodowanej działaniem szkodliwych substancji i stresu oksydacyjnego.
Wątroba jest narządem, w którym nieustannie zachodzą przemiany glukozy: uwalnianie, przetwarzanie na energię lub magazynowanie. Bioaktywne związki ostropestu, oprócz tego, że wspierają zdrowie wątroby, przyczyniają się także do sprawniejszego metabolizmu glukozy, a co za tym idzie, pomagają w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Co więcej, w badaniach zaobserwowano, że regularne stosowanie ostropestu skutkuje poprawą insulinowrażliwości tkanek.
Kolejną ogromną zaletą, jaką niesie ze sobą stosowanie ostropestu, jest lepsza kontrola poziomu cholesterolu we krwi. To zjawisko również zostało poparte badaniami klinicznymi. W jednym z nich wykazano obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów u osób, które zażywały sylimarynę z ostropestu przez 4 miesiące.
Co ciekawe, ostropest plamisty zaliczany jest do galaktogogów, czyli ziół, które stymulują laktację. Przeprowadzono badanie kliniczne wśród 50 karmiących kobiet, którym podawano 420 mg sylimaryny dziennie. Po 63 dniach odnotowano wzrost produkcji mleka aż o 86%. Suplement nie wykazał skutków ubocznych i był dobrze tolerowany.
Ostropest plamisty – nasiona 100%. Najwyższa jakość!
Doustnie:
Zalecana dzienna porcja mielonych nasion ostropestu to 1 czubata łyżka, którą można rozłożyć na dwie porcje. W nasionach ostropestu znajduje się 2-3% sylimaryny, a więc 1 czubata łyżka nasion (15 g) zapewni minimum 300 mg sylimaryny. Nasiona ostropestu najlepiej spożywać samodzielnie, popijając szklanką wody.
Nalewka:
Można z nich również przygotować nalewkę. W tym celu 100 g mielonych nasion należy zalać 500 ml spirytusu 70%. Odstawić w miejsce ciepłe i zacienione na 14 dni, a następnie przefiltrować i przechowywać w miejscu chłodnym. Zażywać 15 kropli rozpuszczonych w łyżce wody 3 razy dziennie.
UWAGA!
Regularne i długotrwałe (kilkumiesięczne) stosowanie nasion ostropestu jest warunkiem koniecznym, aby odnieść jak najlepsze korzyści terapeutyczne.
Ostropest jest dobrze tolerowany zarówno przez osoby zdrowe jak i chore. Nie powoduje skutków ubocznych i jest bezpieczny.
Nasiona ostropestu mogą powodować znaczne osłabienie działania metronidazolu (o 50%) i nieznaczne osłabienie działania indynawiru, gdyż hamują aktywność cytochromu p450.
Ostropest plamisty jest łatwy w uprawie, dlatego rozpowszechnił się w wielu regionach świata. Rodzimym obszarem jego występowania są kraje śródziemnomorskie, Afryka Północna, Azja Zachodnia i część Azji Środkowej (Indie i Pakistan).
Ostropest pochodzi z rodziny astrowatych, a swoim wyglądem przypomina oset. Dorasta do 2 m wysokości. Z szerokich, kolczastych liści ostropestu wyrasta gruba, prosta łodyga, która zwieńczona jest purpurowym kwiatem umieszczonym w koszyczku. Koszyczek okryty jest ostro zakończonymi łuskami. W okresie dojrzewania ostropestu, od końca czerwca do połowy sierpnia, zbiera się ręcznie całe koszyczki, a następnie suszy i wydobywa z nich nasiona.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Ostropest plamisty nasiona całe (mielone) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. https://www.pfm.pl
2. Randomized controlled trial of silymarin treatment in patients with cirrhosis of the liver. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Milk thistle and its derivative compounds: a review of opportunities for treatment of liver disease. http://onlinelibrary.wiley.com
4. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Beneficial effects of silibinin against the progression of metabolic syndrome, increased oxidative stress, and liver steatosis in Psammomys obesus, a relevant animal model of human obesity and diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Clinical efficacy, safety and tolerability of BIO-C (micronized Silymarin) as a galactagogue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. http://ostropest-plamisty.blogspot.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas