Ostryż cytwarowy = kurkuma plamista
Ostryż cytwarowy (Curcuma zedoaria) wspomaga trawienie i działa rozkurczowo na przewód pokarmowy. Roślina ta nazywana bywa też ostryżem plamistym, kurkumą plamistą, kurkumą białą albo cytwarem. Jest spokrewniona z ostryżem długim, czyli znaną wszystkim kurkumą żółtą.
Kurkuma plamista została sprowadzona do Europy przez Arabów około VI wieku n.e. i była powszechnie stosowana jako przyprawa, wytwarzano z niej także olej kamforowy. Obecnie jest mało popularna, gdyż wyparł ją imbir i kurkuma żółta. Spotkamy ją za to w Azji, najczęściej w Indiach i w Indonezji, gdzie jest uprawiana. Jej kłącze po wysuszeniu i zmieleniu dodawane jest do najróżniejszych potraw. W kuchni tajskiej świeże kłącze kroi się w plastry i dodaje do sałatek albo ściera i dodaje do pikantnych past przyprawowych. Tradycyjna medycyna azjatycka wykorzystywała zmielone kłącze tej rośliny w leczeniu ran i dolegliwości skórnych, bólów brzucha i nieregularnych miesiączek.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne
Kurkuma plamista, podobnie jak ta klasyczna, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy:
- stymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci,
- przyspiesza czynności trawienne,
- łagodzi nadmierną fermentację w jelitach,
Ponadto:
- wykazuje działanie rozkurczowe,
- i wspiera prawidłową odpowiedź przeciwzapalną,
- a jej właściwości antydrobnoustrojowe mogą przyczynić się do poprawy naturalnych zdolności obronnych organizmu przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom.
[1, 2]
ZASTOSOWANIE
- jako przyprawa o gorzko-korzennym smaku
- na trawienie
- na odporność
- bolesne skurcze w podbrzuszu
SKŁAD
Kurkuma plamista (ostryż cytwarowy) – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!
OSTRYŻ CYTWAROWY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Kulinarnie:
Kurkuma plamista posiada gorzki smak i przyjemny, kamforowy zapach. Można wykorzystać ją do przyprawiania mięs, potraw orientalnych, warzyw, ryżu oraz wypieków słodkich i słonych.
Doustnie:
Mielone kłącze można przyjmować doustnie 1-2 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce przed posiłkiem.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40-70%. Macerować 7-14 dni. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka).
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, obfite krwawienia menstruacyjne, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kurkuma plamista należy do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Indii i z Indonezji, a obecnie spotkać ją można w strefie tropikalnej na całym świecie. W stanie dzikim rośnie w gorących, wilgotnych lasach, a uprawiana jest głównie w Azji Południowo-Wschodniej i w Indiach.
Kurkuma plamista ma postać łodygi kwiatostanowej oraz otaczających ją dużych liści odziomkowych. Pod ziemią tworzy bulwiaste korzenie oraz grube kłącze. Liście są długie na około 40-60 cm, mają kształt lancetowaty i długie ogonki. Ich nerw główny zabarwiony jest na purpurowo. Łodyga kwiatostanowa jest gruba i bezlistna. Na jej szczycie wyrastają kwiaty zebrane w duży kłos. Są białe lub żółtawe, a końce ich płatków są zabarwione na purpurowo. Owocami kurkumy plamistej są torebki z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Ostryż cytwarowy korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. https://www.turmericforhealth.com
3. https://www.webmd.com
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org