• Ostryż cytwarowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Ostryż cytwarowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Ostryż cytwarowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Curcuma zedoaria

Ostryż cytwarowy

To inaczej kurkuma plamista. Stosowana jest głównie w Indiach i Indonezji. Nadaje potrawom bogaty, korzenno-gorzki aromat.

    • ; 1
  • W magazynie: 39 sztuk
    19,98
    W magazynie: 39 sztuk
    19,98
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Ostryż cytwarowy = kurkuma plamista

Ostryż cytwarowy (Curcuma zedoaria) wspomaga trawienie i działa rozkurczowo na przewód pokarmowy. Roślina ta nazywana bywa też ostryżem plamistym, kurkumą plamistą, kurkumą białą albo cytwarem. Jest spokrewniona z ostryżem długim, czyli znaną wszystkim kurkumą żółtą.

Kurkuma plamista została sprowadzona do Europy przez Arabów około VI wieku n.e. i była powszechnie stosowana jako przyprawa, wytwarzano z niej także olej kamforowy. Obecnie jest mało popularna, gdyż wyparł ją imbir i kurkuma żółta. Spotkamy ją za to w Azji, najczęściej w Indiach i w Indonezji, gdzie jest uprawiana. Jej kłącze po wysuszeniu i zmieleniu dodawane jest do najróżniejszych potraw. W kuchni tajskiej świeże kłącze kroi się w plastry i dodaje do sałatek albo ściera i dodaje do pikantnych past przyprawowych. Tradycyjna medycyna azjatycka wykorzystywała zmielone kłącze tej rośliny w leczeniu ran i dolegliwości skórnych, bólów brzucha i nieregularnych miesiączek.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Kurkuma plamista, podobnie jak ta klasyczna, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy:

  • stymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci,
  • przyspiesza czynności trawienne,
  • łagodzi nadmierną fermentację w jelitach,
  • pobudza apetyt.

Ponadto:

  • wykazuje działanie rozkurczowe,
  • i wspiera prawidłową odpowiedź przeciwzapalną,
  • a jej właściwości antydrobnoustrojowe mogą przyczynić się do poprawy naturalnych zdolności obronnych organizmu przeciwko bakteriom, wirusom i grzybom.

[1, 2]


ZASTOSOWANIE

  • jako przyprawa o gorzko-korzennym smaku
  • na trawienie
  • na odporność
  • bolesne skurcze w podbrzuszu


SKŁAD


Kurkuma plamista (ostryż cytwarowy) – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!


OSTRYŻ CYTWAROWYDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Kulinarnie:

Kurkuma plamista posiada gorzki smak i przyjemny, kamforowy zapach. Można wykorzystać ją do przyprawiania mięs, potraw orientalnych, warzyw, ryżu oraz wypieków słodkich i słonych.


Doustnie:

Mielone kłącze można przyjmować doustnie 1-2 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce przed posiłkiem.


Nalewka:

Proporcje 1:5. Alkohol 40-70%. Macerować 7-14 dni. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka).


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, obfite krwawienia menstruacyjne, nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kurkuma plamista należy do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Indii i z Indonezji, a obecnie spotkać ją można w strefie tropikalnej na całym świecie. W stanie dzikim rośnie w gorących, wilgotnych lasach, a uprawiana jest głównie w Azji Południowo-Wschodniej i w Indiach.

Kurkuma plamista ma postać łodygi kwiatostanowej oraz otaczających ją dużych liści odziomkowych. Pod ziemią tworzy bulwiaste korzenie oraz grube kłącze. Liście są długie na około 40-60 cm, mają kształt lancetowaty i długie ogonki. Ich nerw główny zabarwiony jest na purpurowo. Łodyga kwiatostanowa jest gruba i bezlistna. Na jej szczycie wyrastają kwiaty zebrane w duży kłos. Są białe lub żółtawe, a końce ich płatków są zabarwione na purpurowo. Owocami kurkumy plamistej są torebki z nasionami.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Ostryż cytwarowy korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. https://www.turmericforhealth.com
3. https://www.webmd.com
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: kłącze
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Trawienie
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Krótki opis produktu: To inaczej kurkuma plamista. Stosowana jest głównie w Indiach i Indonezji. Nadaje potrawom bogaty, korzenno-gorzki aromat.
Nazwa łacińska: Curcuma zedoaria

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Tadeusz W., W dniu: 14.11.2020

    Zgodnie z opisem. Terminowa dostawa. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Dariusz G., W dniu: 25.04.2020

    Bardzo dobry produkt. Daje silne herxy w kuracji boreliozy czy koinfekcji jednocześnie działając silnie przeciwzapalnie

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK